Com reduir l’impacte ambiental dels detergents

Els detergents que utilitzem per fer tasques quotidianes, com rentar plats o posar una rentadora, són un bé bàsic del qual no podem prescindir. Però potser no som prou conscients de l’impacte ambiental que tenen els detergents convencionals i de com petits canvis en els nostres hàbits de consum poden ajudar a preservar els recursos hídrics del planeta.

 

Des que es va començar a fer servir sabó per a rentar la roba s’ha deixat una empremta en l’entorn. Tanmateix, no va ser fins a partir de l’any 1907, quan l’empresa alemanya Henkel va començar a vendre el primer detergent en pols, Persil, afegint al sabó tradicional perborats, silicats i carbonats sòdics, i uns anys més tard amb la introducció massiva dels detergents sintètics que es va crear un greu problema mediambiental.

Es tracta de productes químics amb fórmules complexes que contenen ingredients que tenen diverses funcions més enllà de l’acció netejadora pròpiament dita. Alguns dels ingredients més comuns en els detergents convencionals poden ser altament perjudicials per al medi ambient, però hi ha alternatives al mercat que cal considerar.

 

Biodegradable no sempre significa ecològic

Com passa amb les etiquetes de productes “eco”, quan alguns fabricants de detergents utilitzen l’adjectiu “biodegradable” com a reclam comercial, sovint es tracta de productes que només compleixen uns mínims requerits per la llei vigent, no obstant això, no són necessàriament detergents 100% biodegradables.

Mentre que, per exemple, el 2004 la Comissió Europea va prohibir als fabricants de detergents emprar surfactants per a productes de neteja domèstica que no es biodegradin ràpidament, altres ingredients potencialment tòxics, com els fosfonats o blanquejants òptics, no estan requerits a complir cap estàndard de biodegradació.

Dit això, és veritat que hi ha detergents elaborats amb criteris ecològics, majoritàriament biodegradables, que contenen matèries primeres d’origen vegetal que resulten molt més segures per a la salut i no afecten tan negativament la puresa de l’aigua. Generalment, estan lliures de fosfats i parabens, i no s’hi afegeixen colorants innecessaris.

 

Envasat i transport sostenible

Els detergents per a la rentadora i el rentavaixella sovint venen en envasos de plàstic que generalment no són reutilitzables ni reciclables. En un món on diàriament es produeixen més de 300 tones de plàstic, no podem menystenir el volum de residus plàstics provinents de la compra mensual de detergents domèstics.

En aquest sentit, també hi ha un nombre creixent de fabricants de detergents ecològics que prenen mesures per reduir l’impacte ambiental de l’envasat dels seus productes, lliures de plàstic, així com el del transport i logística de producció. 

Tenint en compte que el 80% dels detergents líquids és aigua, i les conseqüències pel medi ambient que això comporta en consum de combustible i emissions de CO₂ emeses durant el transport d’aquests productes, s’entén l’auge dels detergents concentrats, sòlids, i en tires entre les persones que practiquen un consum conscient.

 

Si vols rentar la roba sense embrutar el planeta, 11Onze Recomana Natulim.

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Sostenibilitat

L’últim detergent 100% sostenible

3min lectura

Natulim és un detergent deshidratat que es posa a la

11Onze

Et regalem detergent ecològic per a un any

2min lectura

Vols rentar la teva roba sense embrutar el planeta?

Sostenibilitat

El transport de mercaderies

4min lectura

El transport de mercaderies segueix creixent, impulsat per un



Equip Editorial Equip Editorial
  1. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
    Alicia

    Ja fa mig any que l’utilitzo ,es comode,pràctic, deixa la roba neta I suau
    I ara probare el fregaterra

  2. Jordi MorenoJordi Moreno says:
  3. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  4. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
    Manel

    La veritat és q Natulim, es un producte còmode d’utilitzar, el reps a la bústia en envàs de cartró i es tant eficient o més q un de convencional.

    • Laura Bunyol Bartrina says:

      Carai Manuel, jo ja tinc ganes de provar-lo!! Moltes gràcies per explicar-nos la teva experiència.

      Fa 2 anys

Deixa una resposta

App Store Google Play