Natulim, l’últim detergent 100% sostenible

Natulim és un detergent deshidratat que es posa a la rentadora amb la roba i, un cop entra en contacte amb l’aigua, es desfà i substitueix els productes tradicionals. Dit així, podria semblar una innovació més del sector de la neteja. Però té unes peculiaritats que el converteixen en una alternativa sostenible de primera magnitud. Ens ho explica Lluís Montull, enginyer i fundador del projecte, en un nou episodi de Persones.

 

El detergent tradicional té un 90% d’aigua i només el 10% són ingredients amb detergent. I ens vam adonar que aquesta aigua ens la podíem estalviar. Amb només una tira aconseguíem el mateix efecte”, detalla Montull. I afegeix: “Haver de processar tota aquesta aigua, al final, ens fa gastar molt més en combustible i molt més CO2”. Les tires deshidratades, en canvi, estalvien tot aquest procés de producció.

A banda de l’estalvi d’aigua, encara hi ha un altre motiu que fa molt més sostenible la proposta de Natulim. Tota aquesta aigua que hi ha en els detergents tradicionals s’ha d’envasar en recipients de plàstic, un material que no es recicla completament. “Cal tenir present que només el 20% del plàstic dels contenidors grocs es recicla. La resta acaba en abocadors”, assenyala Montull. Per contra, les tires deshidratades de detergent eviten tota aquesta despesa de plàstics, perquè s’envasen en cartó biodegradable.

Però Natulim, que va néixer en plena pandèmia, no només és útil per reciclar millor, sinó que els seus dos creadors, David Weiss i Lluís Montull també s’han preocupat que tots els ingredients que conté la seva iniciativa siguin bons pel medi ambient, per la salut i per la roba. “Vam analitzar molts suavitzants i ens vam adonar que contenien molts materials que són dolents pel planeta, fins i tot dolents per la pell i la roba”, argumenta Montull.

Com a curiositat, Montull explica que l’espuma que els detergents tradicionals deixen anar no serveix per res en concret, sinó que s’afegeix al producte perquè el consumidor l’associa amb el sabó en pastilla de tota la vida, que sí que fa espuma quan es frega amb la roba. “A més, alguns suavitzants, quan s’assequen sobre la roba, formen una pel·lícula que pot tapar els porus de la tela i això pot provocar que, encara que la rentem sovint, faci olor de suor”, afegeix.

Per això, el que proposa Natulim són aquestes tires deshidratades, que es poden comprar per subscripció i rebre-les mensualment, bimensualment o trimestralment, segons el nombre de persones del nucli familiar. Les tires són veganes, lliures de fosfats, parabens, colorants i dioxans, aptes per a pells sensibles, per a roba blanca o de color i per a qualsevol mena de rentadora. Montull assegura que la societat catalana està preparada per aquest canvi.

Si vols rentar la roba sense embrutar el planeta, 11Onze Recomana Natulim.

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Benestar

Màquines expenedores

4min lectura

Xocolatines, patates fregides, refrescos ensucrats… El ventall gastronòmic que han ofert

Management

La resiliència

2min lectura

T’has plantejat uns propòsits d’any nou que no creus que puguis assolir?

Cultura

Cocoro

3min lectura

L’empresa Cocoro ha col·locat Catalunya entre les regions pioneres al món en salutEquip Editorial Equip Editorial
 1. Eduard TorrellEduard Torrell says:
  Eduard

  Bona tarda,
  Fa pocs minuts he fet la compra del detergent i només volia comentar que en donar-te d’alta o registrar-te al web de Natulim tens un descompte addicional d’un 5% que, mentre duri (un mes) la promoció a 11Onze, s’afegeix al 15%. L’estalvi és de 2,39 €.

  • Jordi CollJordi Coll says:
   Jordi

   És fantàstic, oi? Ara a provar de veure com va, esperem que assoleixi totes les expectatives… Moltes gràcies pel teu comentari, Eduard!!!

   Fa 2 anys
 2. Antoni MendozaAntoni Mendoza says:
  Antoni

  Però no té l’etiquetatge en català, pel que veig en la presentació i la web, oi?

  • Laura Bunyol Bartrina says:

   Vaja Mercè, moltes gràcies pel teu comentari. Potser 11Onze sigui l’oportunitat que aquest producte necessita per millorar algunes de les seves característiques.

   Fa 2 anys
  • Mercè ComasMercè Comas says:
   Mercè

   En vaig comprar fa cosa de tres setmanes, abans de sortir l’oferta, i és tot en castellà. Els ho vaig comentar i em van dir que em posarien en el bloc de clients per atendre en català (el primer mail va ser en castellà) i que anaven introduint publicitat en català, però que etiquetar també en català encaria el producte. Els vaig contestar que em posaven en la disjuntiva entre salvar el planeta o salvar-nos com a catalans.
   Tot i que soc conscient què en català no etiqueta gairebé ningú, em va sorprendre.

   Fa 2 anys
  • Laura Bunyol Bartrina says:

   Vaja, ara em poses en un dubte. Jo el què sé és que són de Vic d’allà on visc, però investigaré amb lo de l’etiqueta. Gràcies!

   Fa 2 anys
 3. Josep RuaixJosep Ruaix says:
 4. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
  Manel

  Gràcies per donar-nos a conèixer aquest producte, respectuós amb el medi ambient. Ara mateix faig comanda per provar-lo.

  • Oriol Garcia FarréOriol Garcia Farré says:
   Oriol

   Ben fet, Manel! Un gran producte. Seguim a La Plaça aportant valor i solucions.

   Fa 2 anys
 5. Anna PortabalesAnna Portabales says:
  Anna

  Super recomendable, el faig servir des de fa mesos i estic entusiasmada amb el bon resultat. El servei de lliurament, a la bústia, també funciona perfectament. I com afectada de SQM, és una excel·lent solució, atès que no conté químics.

  • Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
   Manel

   Gràcies per compartir la teva experiència, encara m’ha engrescat més per provar aquest producte.

   Fa 2 anys
  • AlbertAlbert says:
   Albert

   Moltes gràcies per compartir aquesta informació, Anna! És de profit per a tots els membres de la nostra comunitat 11Onze.

   Fa 2 anys
 6. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
  Alicia

  Es genial ara mateix faig subscripcio

 7. Mercè ComasMercè Comas says:
  Mercè

  Molt interessant. Encara que només fos pel fet de no fer servir envasos de plàstic.

 8. James SeneJames Sene says:
  James

  Un producte genial. A casa el fem servir i va perfecte.👌🏿

 9. Daniela SimónDaniela Simón says:
 10. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:

Deixa una resposta

App Store Google Play