Com muntar el teu propi cinema a la fresca

Nit d’estiu, bona companyia, una beguda freda, crispetes i una bona pel·lícula: un pla ideal, tant per a la quitxalla com per als adults. Requereix una mica d’inversió i esforç, i, tanmateix, vosaltres i la vostra colla n’obtindreu els beneficis durant tota la sessió… o durant tot l’estiu. 

 

Hi ha empreses que s’hi dediquen professionalment, com ara MEDIRFLASH SL, o Mestras Videocinema, amb seixanta-cinc anys d’experiència i un catàleg de més de cinquanta pel·lícules (la meitat d’elles, en català), i que poden muntar-nos un cinema a la fresca en un tres i no res. Aquestes empreses ofereixen l’avantatge d’un servei integral, amb el qual ens podem desentendre de muntatges i gestions. Això sí, hem d’adaptar-nos a l’oferta existent, sense gaire marge per a la creativitat i la imaginació. Tot el contrari del que us proposem aquí.

 

Requisits per a usar l’espai

Per a espectadors i espectadores, la principal dèria en començar una d’aquestes sessions és trobar el millor lloc possible, ben centrat, i… a gaudir de la pel·lícula! 

Per a qui ho organitza, però, l’esdeveniment demana una certa dedicació i preparació.

Si tenim prou espai en l’àmbit privat, aquesta hauria de ser la nostra opció predilecta; ens serà molt més còmode de condicionar i, ens estalviarem el pagament dels drets legals d’exhibició de pel·lícules en espais públics. Enguany, a més, amb la pandèmia de Covid-19, haurem d’aplicar totes les recomanacions de prevenció de contagis i això també esdevindrà més senzill en el nostre espai privat.

Si forçosament hem d’usar un espai públic, el primer requisit serà aconseguir-ne l’autorització de l’Ajuntament o de la institució que en tingui la titularitat. També hem de saber que la projecció d’una pel·lícula en un espai no privat requereix drets d’exhibició pública i drets d’autor, tal com explicarem més endavant.

 

La infraestructura tècnica

La infraestructura tècnica imprescindible consta dels tres elements bàsics de tots els cinemes: pantalla, projector i so.

 • Pantalla

La paret en blanc del jardí o de la terrassa, o el mur blanc d’un espai públic de la nostra vila, pot ser la pantalla de projecció d’una encisadora nit de cinema a la fresca. Aquesta és l’opció sense cost. Amb tot, pel que fa a qualitat d’imatge, el contrast, la saturació del color i la nitidesa seran de nivell justet. 

Si no tenim accés a una paret blanca, la següent alternativa de baix cost és un llençol, com més blanc millor, que haurem d’aguantar i elevar amb algun tipus de suport que en mantingui ben tensa i plana la superfície. Compte, però, amb el vent!

Si la nostra intenció és projectar diverses sessions, o fer-ho amb una certa freqüència, val la pena comprar una pantalla. Podem comprar una pantalla transportable, de marc plegable, des de 200 €, o una pantalla ultraportàtil, des de 140 €, tant en format 16:9 (format per l’alta definició) com 4:3 (format estàndard de la televisió convencional). L’última moda són les pantalles inflables, que fins i tot es poden ficar a l’aigua, a partir d’uns 315 €.

 • Projector

Arribats a aquest punt, hem de saber que l’element més important és el projector. Els projectors domèstics —els que s’utilitzen més habitualment— se centren més en el contrast que en la brillantor, que és més potenciada en un projector professional. Els domèstics els podem utilitzar en una nit d’estiu, però requereixen estar com més a les fosques millor. 

A l’hora de triar el projector, els lúmens són essencials: com més lúmens, millor resultat de projecció amb llum ambient. A més dels lúmens, cal parar esment al tipus de làmpada interior: els tradicionals en duen una d’incandescent, mentre que els més nous porten led i tenen una làmpada que dura cinc vegades més. A més, els filaments de les làmpades incandescents són més sensibles als moviments i es poden trencar quan estan calents.

Si volem veure pel·lícules en la màxima qualitat, haurem d’escollir un projector Full HD. D’aquests, n’hi ha de bona relació qualitat-preu a partir de 400 €. Alguns models permeten connectar-hi Google Chromecast, Amazon Fire TV o Apple TV i enviar-hi els continguts directament des del mòbil o la tauleta

 • So

Quant al so, val a dir que la majoria dels projectors tenen altaveus, però de qualitat i potència limitades. Així i tot, si la sessió és en petit comitè, en podríem tenir prou. Altrament, tenim diverses opcions alternatives aquí. Una opció que té força acceptació avui dia són les barres de so, que normalment necessiten connectar-se al corrent i al projector, on és possible fer-ho tant per cable, com per Bluetooth, que incorporen els projectors actuals.

 

Escollir la pel·lícula i pagar-la

En l’àmbit privat, podem escollir una pel·lícula d’alguna plataforma de pagament i llençar-la directament al projector. En el cas que fem una projecció en públic, cal abonar els drets d’exhibició, que poden oscil·lar entre els 150 € i els 320 €, segons el film. Quan haurem pagat aquest import, l’empresa distribuïdora ens enviarà la còpia de la pel·lícula per a poder-la projectar, en el format adient al nostre dispositiu de reproducció.

A aquest import caldrà afegir el de drets d’autor, que —segons informa la Societat General d’Autors i Editors (SGAE)— es generen quan es realitza l’exhibició de la pel·lícula degudament autoritzada. Aquest import és de 10,48 € més IVA per sessió. Convé aclarir que, per a la SGAE, una sessió pot constar de fins a dues pel·lícules projectades consecutivament i també que, d’aquests drets d’autor, en podrem deduir fins a un 5 %, si la sessió de cinema la fem sota l’empara d’alguna entitat cultural sense ànim de lucre.

 

Vols ser el primer a rebre les últimes notícies sobre 11Onze? Clica aquí per subscriure’t al nostre canal de Telegram

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Cultura

Sèries que no et pots perdre aquest estiu

4min lectura

Us proposem sis títols que us acompanyaran aquest estiu i us

Cultura

Les millors sèries sobre el món financer

7min lectura

En aquest article ens hem interessat per les que estan

Invertir

Converteix el balcó en una terrassa cuqui

5min lectura

El 84% de la població de l’estat resideix en pisos enfront delEquip Editorial Equip Editorial
 1. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
 2. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
  Alicia

  Com m’agradat, nit d’estiu cinéma a la fresca, per fer-ho a casa amb els amics
  Gràcies

  • David LópezDavid López says:
   David

   Potser aquest, sigui un dels millors plans de les nits d’estiu!

   Fa 3 anys

Deixa una resposta

App Store Google Play