Com les llars espanyoles afronten la inflació

L’escalada de la inflació dels últims dos anys ha canviat els hàbits de molts ciutadans que treballen més, redueixen l’estalvi i demanen més crèdits per esmorteir l’impacte de l’increment de preus. Tanmateix, es recupera el consum de les llars fins a nivells previs a la pandèmia, segons el Banc d’Espanya.

 

En les seves projeccions publicades aquest dimarts, el Banc d’Espanya preveu que l’economia espanyola creixerà fins a l’1,9% el 2024, una dècima per sota de l’estimació del Govern, i retalla en sis dècimes, fins al 2,7%, la inflació mitjana. Per altra banda, millora les seves perspectives de creació d’ocupació i de reducció de la taxa d’atur, calculant que aquesta es reduirà del 12,1% en 2023 a l’11,6% el 2024.

Aquest creixement del PIB serà impulsat per quatre factors: el creixement de la població, la reactivació gradual de l’economia global, el desplegament dels fons europeus i un menor impacte negatiu de la política monetària. Tot això de cara al futur perquè, en un altre informe, el mateix Banc d’Espanya analitza quines estratègies estan fent servir les famílies per adaptar les seves decisions de consum, estalvi i oferta laboral per fer front a la inflació dels últims dos anys.

 

Més feina, menys estalvi i més crèdit

Els ciutadans espanyols treballen més, sigui amb una segona feina o fent hores extra, i demanen més préstecs que els d’altres països de la zona euro per adaptar-se a la pujada de preus, especialment les llars amb poca liquiditat.

Concretament, la proporció de ciutadans que han recorregut al crèdit a l’Estat espanyol està 2,3 punts percentuals per sobre de la mitjana de la Unió Econòmica i Monetària de la Unió Europea (UEM), fins a un total de l’11% de les famílies, d’acord amb l’evolució del crèdit al consum que s’ha observat recentment al país.

Així mateix, l’estudi apunta al fet que el percentatge de ciutadans que han de treballar més per contrarestar l’escenari inflacionari representen el 16% de les llars espanyoles, 1,2 punts per sobre de la mitjana de l’eurozona. Dades d’Eurostat mostren que la proporció de persones en situació de pluriocupació a Espanya va augmentar un 6,8% entre setembre de 2022 i setembre de 2023, enfront d’un augment de l’1% a la UE.

 

Recuperació del consum de les llars

Paradoxalment, tot i que el 32% de les famílies espanyoles asseguren haver reduït la seva despesa i el 9% diuen haver retallat la compra de béns duradors, com ara els automòbils o electrodomèstics, el consum de les llars s’ha mantingut en el camí de la recuperació en els últims trimestres i ha assolit, a la fi de 2023, els registres previs a la pandèmia.

En aquest context, l’augment del consum privat continuarà sent un element fonamental per a l’economia espanyola durant el 2024. Especialment, quan tenim en compte que el consum públic que va sustentar una part important del creixement de l’economia el 2023, representant un 20% del PIB potencial, segons el Banc d’Espanya, no és sostenible a llarg termini si es vol reduir el dèficit.

Si vols descobrir la millor opció per protegir els teus estalvis, entra a Preciosos 11Onze. T’ajudarem a comprar al millor preu el valor refugi per excel·lència: l’or físic.

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Economia

L’escalada de la inflació es menja els estalvis

3min lectura

Les famílies redueixen l’estalvi acumulat durant la pandèmia...

Finances

Vacances i inflació disparen el crèdit al consum

3min lectura

Les famílies han tirat d’estalvis i de crèdits al consum per...

Estalvis

L’or de Preciosos 11Onze supera de nou la inflació

3min lectura

Tot i que va experimentar algunes fluctuacions al llarg de...Equip Editorial Equip Editorial
  1. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:

Deixa una resposta

App Store Google Play