La inversió estrangera a Catalunya creix un 18%

Catalunya va captar 4.643,9 milions d’euros en inversions estrangeres durant el 2023, la xifra més alta des del 2016. La captació de capital va remuntar en l’últim trimestre de l’any i es va disparar fins als 2.486,9 milions, gairebé la meitat de l’acumulat en tot l’any. 

 

La inversió de capital estranger a Catalunya va assolir els 4.643,9 milions d’euros durant el 2023, segons les dades publicades aquest dimecres pel Ministeri d’Economia, Comerç i Empresa. Aquesta xifra és gairebé un 18% més alta que la de l’any anterior, quan la captació de capital estranger va ser de 3.936 milions d’euros. Unes dades que representen el volum d’inversió més elevat de la sèrie històrica i el més elevat des del 2016.

Destaca la captació de capital en l’últim trimestre de l’any, en què es va disparar fins als 2.486,9 milions, gairebé la meitat de l’acumulat en tot l’any. En el conjunt de l’Estat, Catalunya va ser la segona comunitat que va acumular més inversions estrangeres, només per darrere de Madrid amb 15.323,2 milions. 

Tanmateix, cal tenir en compte que l’estadística del ministeri espanyol comptabilitza les inversions estrangeres als territoris on les empreses tenen la seu social, independentment d’on es materialitzin després. Això es coneix com l’efecte capitalitat de Madrid sobre la resta de territoris i, en el cas català, també respon a la campanya de propaganda del govern de l’Estat per fer veure que les empreses fugien de Catalunya a conseqüència del referèndum de l’1 d’octubre del 2017.

Per sectors, a Catalunya durant l’últim any han destacat les inversions en metal·lúrgia (414 milions), productes metàl·lics (391 milions), programació i consultoria (256 milions), activitats immobiliàries (255 milions) i serveis financers (123 milions), entre altres. Pel que fa als països, van ressaltar Alemanya (847 milions), Xipre (91 milions), Brasil (91 milions) i Bèlgica (66 milions).

 

Retrocés de la inversió a Madrid i al conjunt de l’Estat

Tot i el biaix en les dades recopilades, la captació de capital estranger a Madrid va retrocedir un 12,7% interanual. De la mateixa manera, al conjunt d’Espanya la inversió estrangera durant l’any passat va caure un 18,5%, fins als 28.214,9 milions d’euros. S’allunya així de les dades registrades en 2022, quan la inversió en termes bruts va aconseguir els 34.178 milions d’euros.

Aquesta xifra també queda molt lluny dels 55.568 milions del 2018, el millor any en captació de capital forà fins a la data actual. La moderació del creixement econòmic, la inestabilitat política, la pujada dels costos financers i la mala gestió en l’execució dels fons europeus són algunes de les causes que hi ha al darrere de la davallada en inversions al conjunt de l’Estat.

L’extracció de cru de petroli i gas natural (3.400 milions d’euros), és el sector que va atraure més inversió estrangera a l’Estat espanyol, seguit del comerç a l’engròs (3.015 milions), les telecomunicacions (2.472 milions) i subministrament d’electricitat i gas (2.080 milions).

Quant als països d’origen de les inversions, Luxemburg se situa líder amb 10.575 milions d’euros. Un país sol ser la base d’operacions per a molts inversors internacionals gràcies a la seva baixa fiscalitat. El segueixen el Regne Unit (3.270 milions), Alemanya (2.943 milions), Països Baixos (2.287 milions) i França (1.929 milions).

 

Rècord d’inversió estrangera captada per la Generalitat

La publicació de les dades del ministeri arriba només uns dies després que la Generalitat anunciés un rècord de captació d’inversió estrangera de 880 milions d’euros a través d’ACCIÓ, la seva agència per a la competitivitat de l’empresa. 

Encara que aquesta xifra no contemplava el total publicat aquesta setmana pel departament de l’administració espanyola, equival a un increment del 42% respecte a l’any anterior i és la més alta de la sèrie històrica, que arrenca l’any 1985. 

Això s’ha traduït en la creació de 4.533 llocs de treball, un 31% més que el 2022, i la materialització de 112 projectes d’inversió d’empreses estrangeres, un 19% més que l’any anterior, segons el balanç de Catalonia Trade & Investment, la unitat d’Inversió i Empreses Estrangeres d’ACCIÓ.

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, destacava que “són xifres extraordinàries, de rècord, que demostren com és de competitiva Catalunya en l’entorn empresarial, que els inversors internacionals confien en el nostre país i que tenim tots els ingredients perquè es puguin fer inversions amb garanties i amb potencial de creixement.”

11Onze és la fintech comunitària de Catalunya. Obre un compte descarregant l’app El Canut per Android o iOS. Uneix-te a la revolució!

Si t'ha agradat aquesta article, et recomanem:

Cultura

La industrialització que vam fer en un segle

3min lectura

Dins la nostra memòria perdura intensament el 1714...

Economia

Catalunya, líder en empreses innovadores

3min lectura

Nombrosos informes i estudis d’entitats com el Mobile...

Economia

Catalunya, gran ‘hub’ emprenedor del sud d’Europa

5min lectura

Les dades avalen la fama d’emprenedors que tenim els...Equip Editorial Equip Editorial
 1. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
  Manel

  I aquestes xifres estan sotmesos a les urpes de Ñ. No em puc arribar a imaginar les inversions que arribarien si fóssim un Estat propi,amb tot el.potencial que tenim.
  Llàstima dels polítics mediocres que tenim.

  • Xavier Vinolas EscodaXavier Vinolas Escoda says:
   Xavier

   Totalment d’acord. És una pena tot plegat.

   Fa 4 mesos
 2. Tomàs Torrent PalouTomàs Torrent Palou says:
  Tomàs

  La independència de Catalunya perjudicaria la inversió estrangera? Que en penseu?

  • Jordi CollJordi Coll says:
   Jordi

   Jo penso que no, i que fins i tot tindríem més i millors inversions. Moltes gràcies pel teu comentari / pregunta, Tomàs!!!

   Fa 4 mesos

Deixa una resposta

App Store Google Play