Les instagramers catalanes que has de seguir

N’hi ha centenars, i a 11Onze n’hem seleccionat prop d’una quinzena. Però hem intentat que representin tot el ventall d’interessos dels més joves. Sobre moda, sobre llengua, sobre esports, sobre feminismes, sobre noves formes de divertir-se o sobre cultura. De tot això i més parlen aquestes ‘influencers’ catalanes. 

 

Des de la pionera a fer negoci amb Instagram, la famosa Dulceida, fins a Paula Gonu o la Carol Peña “Misshedwig” passant per Lola Vendetta o Patry Jordan. Gran part de les instagramers més nostrades tenen una trajectòria fulgurant en el món de la comunicació, el periodisme o la publicitat. Instagram és la xarxa social que els dona fama i que els serveix de suport per als els seus altres canals propis. Però no totes s’atreveixen a difondre les seves aventures només en català. Com es comprometen les ‘influencers’ amb la llengua sense renunciar a un mercat més ampli? En fem un repàs, de més a menys seguidors!

 1. Laura Escanes, una vida on emmirallar-se. La periodista Laura Escanes té una d’aquelles vides perfectes on t’hi quedaries per sempre. La jove ensenya els seus viatges en hotels de luxe. Balls, moda, maternitat i vida sana, a més de fer seguiment de grans marques i esdeveniments. Tanmateix, quan ha publicat en català, les amenaces i els insults no s’han fet esperar! Per això, Escanes ha hagut de reivindicar en diverses ocasions el català, que fa servir quan i com vol.
 2. Juliana Canet, influencer d’influencers. Sens dubte cal esmentar-la, perquè ha estat des de l’inici una de les promotores de l’Instagram i el streaming en català. Sense ella, molts joves de la Generació Z se sentirien orfes a les xarxes socials. Amb Clàudia Rius, Arnau Rius i Bru Esteve va impulsar el Canal Malaia, on han promogut altres joves a fer continguts en català. Juliana Canet n’és tota una referent.
 3. Zinteta, dibuixos a la diversitat. Aquesta jove de Torrelles de Llobregat, que s’ha criat entre camps, horts i una casa familiar, ensenya les seves virtuts en el món de les Belles Arts i polititza el seu malestar amb il·lustracions que exploren la vulnerabilitat dels cossos. Ha fet un art de la necessitat de reivindicar-se des de la perifèria.
 4. Marta Mas, una creadora especial. El cas de @martacorne és una mica especial. Molts la coneixen pel seu perfil @leentrelineas, on difon les seves fotografies amb publicacions en castellà. Tanmateix, al seu compte més personal, on hi té més de 17.000 seguidors, prefereix difondre les seves peripècies en català. Ella considera que, d’aquesta manera, ajuda a difondre i promoure la cultura catalana arreu del món, sobretot a Sudamèrica, on hi té molts seguidors. 
 5. Queralt Guinart, una ‘bollera’ a Bunyol TV. Queralt Guinart, com Zinteta, ha fet bandera de la perifèria rural i també ha trobat a l’Instagram l’espai idoni per a la seva lluita per la visibilitat lèsbica. A més, ha engegat el canal ‘Bunyol TV’, una tele que ella defineix com a “radicalment descentralista, improvisada i bollera”. 
 6. Laia Argelaguet, l’‘it girl’ catalana. Laia Argelaguet, com Mariona Batalla (@linoleum_), Natàlia Moller, Ofèlia Carbonell o Laura Grau s’han fet un nom gràcies a Canal Malaia i s’han convertit en les nostres ‘it girl’ catalanes. Ens ensenyen a viure sense pors la feminitat i la sexualitat.
 7. La Queency, rapera i compromesa. Amb aquesta rapera catalana, Francina Gorina, més coneguda pel seu mal nom, “La Queency”, no només coneixeràs un munt de grups i cantants de música urbana en català, sinó que a més pots estar al dia de les lluites socials que impulsa el jovent català. Aquesta sociòloga de formació, que va fundar el segell discogràfic independent El Pecado, es va donar a conèixer amb la cançó “Urkinaona”, i des d’aleshores no li han deixat de créixer els seguidors.
 8. Daily Catalan, la cultura catalana a les xarxes. A la Júlia li agrada la llengua, la cultura i la gastronomia catalanes. Si tens algun dubte lingüístic, te’l resol. Si vols saber d’on venen les dites populars, te n’explica l’origen. Si vols saber com traduir alguna expressió o com enredar els teus amics anglesos, te’n dona moltes pistes! Daily Catalan internacionalitza Catalunya amb molt d’humor.

11Onze és la fintech comunitària de Catalunya. Obre un compte descarregant la super app El Canut per Android o iOS. Uneix-te a la revolució!

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Cultura

“L’audiovisual català no creu en el talent jove”

4min lectura

Es diu Pol Gise i té centenars de milers de seguidors.

Comunitat

Promovent el català: els 11 millors tiktokers

4min lectura

Us presentem un recull dels 11 millors perfils de TikTok fets en

Economia

L’habitatge: resolent el maldecap dels joves

6min lectura

Només el 15,8% de la població jove està emancipada, la pitjorEquip Editorial Equip Editorial
 1. Jordi MorenoJordi Moreno says:
  Jordi

  Bona sel•lecció!! 👏👏👏👏👌

 2. Francesc Estafanell PujolFrancesc Estafanell Pujol says:
  Francesc de Borja

  Interessant índex de notables de l’Instagram👍

  • Jordi CollJordi Coll says:
   Jordi

   Sí, Instagram cada vegada té més fans i seguidors. Moltes gràcies pel teu comentari, Francesc!!!

   Fa 3 anys
 3. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
  Alicia

  Prenc nota de totes una bona informació, gràcies

 4. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:

Deixa una resposta

App Store Google Play