“L’audiovisual català no creu en el talent jove”

Es diu Pol Gise i té centenars de milers de seguidors. Triomfa a YouTube i a Instagram. És un dels creadors més importants del nostre país i, malgrat tot, alerta que el sector audiovisual en català “no creu en el talent dels joves”.

 

Aquest ‘youtuber’ català, que ha construït una trajectòria professional, com tota la seva generació, al marge de l’ecosistema convencional de mitjans, diu que triomfa en castellà, però que en català no té manera de rendibilitzar el gran èxit que acumula. Gise ho va denunciar fa pocs dies en un fil viral a Twitter, i ara es deixa anar amb el director de continguts d’11Onze, Toni Mata, en el darrer podcast publicat a La Plaça. “A vegades he sentit fins i tot menyspreu”, etziba. 

Al principi feia els vídeos en castellà, per pura disglòssia. Que trist que ni tan sols m’ho plantegés. I quan vaig començar a publicar vídeos en català em sentia molt més lliure”, segueix. Com que Pol Gise ja sap com funcionen les xarxes, no ha tardat a fer créixer els seus perfils en català. “Era fantàstic, a molta gent li agradava, i ho feia en la meva llengua materna”, s’exclama. I, tanmateix, a mesura que ha crescut s’ha adonat que no pot monetitzar aquests continguts com sí que ho fa en castellà.

“Un Titanic amb l’iceberg dins”

La frustració se li accentua quan veu com els polítics gestionen els diners públics i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). “TV3 és com un Titanic amb l’iceberg dins. S’enfonsa, sí, però els surt més a compte enfonsar-lo, perquè hi viuen molt bé, allà, que moure una mica el timó o tapar els forats”, critica.

Gise també recorda que en el darrer acte organitzat per Òmnium es va sentir desconcertat. El president de l’entitat, Jordi Cuixart, va denunciar que la nova Llei de l’audiovisual que negocia el govern espanyol pot fer retrocedir, encara més, la visibilitat del català. “Ara ho critiquen, però els problemes de la llengua ja hi eren. El president d’Òmnium deia que no volia que els artistes catalans haguéssim de marxar del país, però és que no et cal marxar-ne. Jo no he sortit de Catalunya i visc del castellà, d’una llengua que no és la meva”, lamenta.

Per a Gise, l’única resposta davant d’aquest retrocés no hauria de ser invertir en produccions estrangeres, sinó fomentar la producció a Catalunya. “Evidentment que no som una potència com els Estats Units, però es poden fer moltes més coses. Què agrada a la gent i en què s’estan gastant els diners dels nostres impostos? Alguna cosa falla. No dic que s’hagi d’invertir tot en xarxes socials, però cal asseure’s i discutir-ho, i no es fa”, segueix l’actor. 

 

La Generació Z, una joventut cancel·lada?

“Ara, estan intentant reflotar el canal Super3, però van sis anys tard”, afirma Gise. De fet, el sorprèn que s’entengui tan poc el que fan ell i altres companys. “Em van convidar a un programa i em volien disfressar de jugador de sumo i que jugués amb unes pilotes gegants… Hi ha ‘youtubers’ que fan això, però no és el meu cas”, confessa. Gise també admet que la pressió de les xarxes socials i les expectatives errònies de la indústria cultural li provoquen angoixa

Una angoixa que, de fet, és el pa de cada dia per a la seva generació. El ‘youtuber’ troba l’exemple personal més clar en l’escriptura del seu llibre, ‘2040. Humanitat cancel·lada’ (Columna Edicions, 2020), un procés que el va fer caure en una depressió. “Si no venc prou llibres, soc un inútil? M’he sentit molt sol”, diu. Per a acabar, no es pot estar de recomanar l’assagista de capçalera d’una joventut que molts senten, efectivament, cancel·lada: Mark Fisher i el seu ‘Realismo capitalista’ (Caja Negra Editora, 2016). “Relaciona molt bé els problemes de salut mental amb tot un sistema econòmic”, deixa anar. Comentar aquest binomi, però, donaria per a una altra entrevista.

 

11Onze s’està convertint en un fenomen com a primera comunitat fintech de Catalunya. Ara, llança la primera versió d’El Canut, la super app d’11Onze, per a Android i Apple. Des d’El Canut es pot obrir el primer compte universal al territori català.

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Comunitat

Generació Z

7min lectura

Tradicionalment s’ha associat el luxe a la riquesa material: joies, cotxes, grans mansions i tot

Economia

L’habitatge: resolent el maldecap dels joves

6min lectura

Només el 15,8% de la població jove està emancipada, la pitjor

11Onze

11Onze a Palo Market

4min lectura

11Onze, la primera fintech dels Països Catalans, va fer el seu primer acte públic al Palo



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Jordi MorenoJordi Moreno says:
    Jordi

    Molt bé!Algú ho tenia que dir!!👏👏👏👏

  2. Francesc Estafanell PujolFrancesc Estafanell Pujol says:
    Francesc de Borja

    Com a català crec que estem patint la colonització espanyola que porta segles intentant substituir la nació catalana. La pregunta és com es contrarresta…Mentre sigui així, exercir de català sempre serà més car. Per això ens cal un estat

    • AlbertAlbert says:
      Albert

      Tota la raó, Francesc. Mentre la condició del nostre país sigui aquesta, la de colònia, difícilment canviarà tot això.

      Fa 2 anys
  3. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  4. Mercè ComasMercè Comas says:
    Mercè

    Al seu moment TV3 va ser una estructura d´estat. Ara serveix per enfonsar la nació, i el pitjor, enfonsa emocionalment les persones. Això sobrepassa de llarg el que podria ser un tema merament econòmic.

    • AlbertAlbert says:
      Albert

      Del tot d’acord, Mercè! És un debat en profunditat que caldrà abordar com més aviat, millor.

      Fa 2 anys
  5. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
    Alicia

    Gràcies Pol perla teva fermesa i valentia

Deixa una resposta

App Store Google Play