Història de la moneda d’or Filharmònica de Viena

Des de la seva primera edició el 1989, aquesta moneda d’or austríaca s’ha convertit en la moneda d’inversió més venuda a Europa i en una de les més apreciades a tot el món. T’expliquem què la fa tan especial.

 

La moneda d’or més apreciada a Europa procedeix de Viena, concretament, de la Casa de la Moneda d’Àustria (Münze Österreich), fundada el 1194. La moneda d’or de la Filharmònica de Viena va ser llançada per primera vegada l’any 1989, en un principi només en exemplars d’1 unça i 1/25 unces, però gràcies a la seva popularitat, més endavant es van encunyar monedes d’1/10 i d’1/50 unces.

Basant-se en l’èxit d’altres monedes de col·leccionisme que homenatjaven les cultures de les nacions en què les varen encunyar, la Münze Österreich va decidir crear una sèrie de monedes sobre l’orquestra Filharmònica de Viena, una de les orquestres més conegudes, que cada 1 de gener congrega als amants de la música clàssica davant dels seus televisors per a gaudir del concert més esperat de l’any nou. 

D’ençà del seu llançament, es va establir ràpidament com a una de les monedes d’inversió més apreciades pels col·leccionistes, no només d’Europa sinó d’arreu del món. Des d’aleshores, cada any s’ha llençat una nova edició amb el mateix disseny creat en el seu moment per Thomas Pesendorfer, dissenyador en cap de la Casa de la Moneda austríaca, ara ja retirat, que tant agrada als col·leccionistes i inversors. Segons dades del Consell Mundial de l’Or, va ser la moneda d’or més venuda del món els anys 1992, 1995, 1996 i 2000.

Un disseny molt cuidat i detallat

En l’anvers de la moneda hi ha gravats una selecció d’instruments musicals clàssics de l’Orquestra Filharmònica de Viena, com el fagot, l’arpa i quatre violins envoltant a un violoncel, coronats amb la llegenda “Wiener Philharmoniker” en forma d’arc.

Al revers hi trobem el reconegut orgue de tubs de la Sala Daurada, a sobre del qual es poden llegir les paraules “Republik Österreich” en un semicercle a la part inferior, mentre que a sota la balustrada de l’orgue s’hi especifica el pes, la puresa i l’any en què es va encunyar la moneda.

Com en qualsevol altra moneda d’or o d’inversió, el seu valor es basa principalment en el seu contingut de metall preciós, encara que també, en part, en el seu valor numismàtic. En el cas de la Filharmònica, es tracta d’una de les monedes de major puresa i més prestigi, donat que s’encunya amb or de 999.9, mitjançant un procés amb uns controls de qualitat molt exigents.

Aquestes particularitats han facilitat que la moneda d’or de la Filharmònica de Viena esdevingui la moneda d’or d’inversió més popular a Europa, i una de les més venudes al món. Sens dubte, una opció ideal per a inversors i col·leccionistes, que ara tens disponible a Preciosos 11Onze.

Si t'ha agradat aquest article, et recomanem:

11Onze

Història de les monedes Britannia i Krugerrand

4min lectura

Les monedes d’inversió, també conegudes com a...

11Onze

SORTEIG D’OR: Guanya un lingot amb 11Onze

2min lectura

A 11Onze, la nostra comunitat és or, per això hem...

11Onze

Aquest Nadal, regala or!

3min lectura

Preciosos 11Onze enguany ofereix la moneda d’or més...Equip Editorial Equip Editorial
  1. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:

Deixa una resposta

App Store Google Play