Gotham City vs. Grifols: conflicte d’interessos

Les accions de Grifols han arribat a perdre més de la meitat del seu valor d’ençà que el fons voltor Gotham City Research publiqués el passat 9 de gener un informe qüestionant les pràctiques comptables de la farmacèutica catalana. Estem davant d’un cas de manipulació del mercat?

 

El 26 de gener, la multinacional farmacèutica Grifols presentava una demanda davant el Tribunal del Districte Sud de Nova York, als Estats Units, contra tot l’entramat de Gotham City Research per “publicar i distribuir” un informe “amb falsedats sobre la comptabilitat, les comunicacions, les finances i la integritat” del grup farmacèutic. 

En un comunicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), Grifols explicava que la seva denúncia al·lega que Gotham City Research, a més de publicar i distribuir el citat informe amb falsedats sobre les pràctiques comptables de la companyia, va obtenir “una considerable posició en curt contra Grifols”. 

En l’informe que Gotham va publicar el 9 de gener, el fons d’inversió acusa Grifols de maquillar els seus comptes i critica les relacions que existeixen entre els consellers d’administració, els membres de la família i les diferents empreses involucrades: “Estem especialment preocupats pel fet que aquests executius de la direcció i les parts implicades figuren en diferents moments com a accionistes, directius, creditors, deutors o consellers de Grifols i tot al mateix temps.”

Concretament, el fons nord-americà sosté que la multinacional catalana “manipula el deute i l’ebitda per reduir artificialment l’endeutament en sis vegades, quan, en realitat, aquest és entre deu i tretze vegades l’ebitda”, per la qual cosa, argumenta que les seves accions no tenen cap valor. A més, també qüestiona el deute de Scranton Enterprises —una de les societats a través de les quals la família Grifols controla la farmacèutica— apuntant que té un palanquejament de 27 vegades el seu ebitda.

 

Què és i com funciona Gotham City Research

Gotham City Research és una empresa consultora i d’anàlisi fundada per Dan Yu, un analista de Wall Street, que també actua com a fons d’inversió especulador. Fa deu anys es va fer famosa per provocar la caiguda de Gowex, una empresa espanyola especialitzada en la creació de xarxes de Wi-Fi gratuït. 

Aquests fons d’inversió d’alt risc, també coneguts com a fons voltor, tenen un model de negoci, a priori totalment lícit des d’un punt de vista legal, que es basa a obtenir guanys amb l’enfonsament en la borsa de les empreses que tenen al seu punt de mira. Dit d’altra manera, adopten posicions baixistes fent servir vendes en curt o derivats per a assolir beneficis quan un valor o el mercat cau.

El seu modus operandi implica escollir una companyia que consideren que està sobrevalorada i que pot tenir alguna vulnerabilitat. Seguidament, manlleven títols d’aquesta companyia —que hauran de retornar en un termini pactat− i els venen en el mercat. Quan aquestes accions perden valor en borsa, les tornen a comprar per a continuació retornar-les a l’entitat que els hi va prestar, quedant-se amb la diferència. 

D’aquesta manera, com més hagi caigut el preu de l’acció, més beneficis s’emporten aquests fons. El possible conflicte d’interessos o manipulació del mercat es poden produir perquè alguns d’aquests fons, com és el cas de Gotham City Research, són els qui directament provoquen l’enfonsament en borsa de l’empresa en la qual han pres una posició en curt, i ho fan publicant informes en els quals es qüestionen l’estat financer d’aquesta d’aquestes empreses.

 

Grifols s’enfonsa i perd la meitat del seu valor

D’ençà que Gotham publiqués el seu primer informe, no ha cessat en els seus atacs contra la multinacional farmacèutica, fins al punt que la cotització de Grifols no aixecava el cap i havia perdut més del 50% de la seva capitalització en borsa, per un valor de més de 4.500 milions d’euros. 

I com que sempre plou sobre mullat, a principis de setmana, l’agència de qualificació creditícia Moody’s, posava el ràting del deute de Grifols en revisió, amb perill d’una possible rebaixa. Ho justificava per la menor generació de caixa de la companyia i el retard en la publicació dels seus comptes auditats.

Un panorama que no va canviar fins divendres passat, quan les seves accions es van disparar en borsa fins a un 20% després que la farmacèutica publiqués els seus comptes auditats, “sense excepcions”, per part de KPMG, segons ha informat la companyia a la CNMV.

No es pot negar que Grifols arrossega problemes d’endeutament, els quals l’han dut a efectuar un seguit de canvis en el nucli del poder intern que s’han plasmat en tot un seguit de directius deixant la companyia durant els darrers dos anys. De fet, la farmacèutica disposa d’alts directius abocats a la gestió d’aquest deute. Però, més enllà d’aquests problemes de sobres coneguts, queda per veure si la informació publicada per Gotham és certa o falsa.

 

Investigació de possibles conductes delictives

La CNMV està analitzant si Gotham va complir els requisits de la normativa sobre difusió d’informació enganyosa, al mateix temps que estudia la informació publicada per Grifols. Rodrigo Buenaventura, president de l’organisme supervisor, declarava el dimarts passat que havien demanat nous aclariments i informacions complementàries a l’empresa catalana i que, per tant, necessitaven més temps per concloure la seva investigació. “Els vam acabar de rebre fa pocs dies i encara requerim unes setmanes més.”

Si finalment es confirmen les acusacions presentades en l’informe de Gotham, la conducta de Grifols podria suposar un delicte societari de falsedat comptable i de falsedat en la informació als inversors. Per altra banda, si la informació de l’informe és falsa, el fons inversor podria ser acusat d’un delicte de manipulació del mercat. 

No seria la primera vegada ni l’última que una empresa falseja la seva comptabilitat, i és evident que les empreses consultores i d’anàlisi juguen un paper important a l’hora de complementar els organismes de supervisió financera i dels mercats. Ara bé, quan aquestes anàlisis provenen de fons especuladors, es corre el risc que el remei sigui pitjor que la malaltia.

11Onze Recomana Bitvavo, les criptomonedes de manera fàcil, segura i a baix preu.

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Finances

Què és el Golden Cross en el trading?

4min lectura

L’encreuament daurat o Golden Cross és un indicador...

Finances

Què són i de qui són els fons voltor?

3min lectura

El voltor és un ocell rapinyaire que s’alimenta principalment...

Economia

Com guanyen diners les asseguradores?

6min lectura

Tots estem familiaritzats amb els conceptes bàsics de...



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Rayan JudeRayan Jude says:
    Rayan

    Hello dear,

    In addition to what has been reported in the newspapers regarding Gotham crisis, it’s noteworthy that Grifols has established a joint venture with the army in Egypt under the name Grifols Egypt but is is not a subsidiary. This venture’s objective is to collect plasma for manufacturing in Spain and subsequent distribution back to Egypt. An interesting aspect of this arrangement is that plasma donations are compensated, albeit at a significantly lower rate (almost 3 dollars compared to 50 dollars in other countries). Leveraging the advantage of cheap labor and low plasma compensation, Grifols stands to benefit substantially. While plasma components are numerous, Egypt currently utilizes only 2 or 3 medicines derived from them, with the remainder going to Grifols. The company’s activities extend beyond this venture, and the substantial population in Egypt facilitates the collection of an abundant supply of plasma, particularly in light of the economic challenges facing the country.
    Furthermore, Egypt’s trade mark is derived from Grifols logo which made it unregistered and they allow up to twice plasma donation per week which is illegality in Europe. Massive amounts of plasma is collected in Egypt and transferred to Spain for manufacturing and return to Egypt in the global price no matter the cheap labor not cheap plasma compensation.

  2. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
    Manel

    Molt bon article.

  3. Dídac Marco GarrigaDídac Marco Garriga says:
    Dídac

    Fa uns anys va sortir la notícia que Grifols era una empresa molt valuosa per la CIA, sobretot per la creació d’albúmina humana.

    • Jordi CollJordi Coll says:
      Jordi

      Sí, ja fa força anys que Grifols està considerada com una de les empreses “Top” a Catalunya, més que res per la seva transcendència a nivell internacional, però és evident que no en sabem res de res dels seus números i comptes, ni si estan o no falsejats. Moltes gràcies pel teu comentari, Dídac!!!

      Fa 1 mes
  4. Mercè ComasMercè Comas says:
    Mercè

    Gràcies, ben explicat.

    • Xavier Vinolas EscodaXavier Vinolas Escoda says:
      Xavier

      Gràcies a tu, Mercè. Celebrem que t’hagi sigut útil.

      Fa 2 mesos

Deixa una resposta

App Store Google Play