Com funciona el procés de blanqueig de capitals?
Les operacions de blanqueig de capitals d’organitzacions criminals poden implicar empreses, l’administració pública i a la gran banca amb la finalitat de donar una aparença legal a uns diners que s’han aconseguit de manera il·lícita. Juan Carlos Galindo, expert en prevenció de blanqueig de capitals i finançament del terrorisme, explica els mecanismes que utilitzen els blanquejadors.
Gairebé tres quartes parts de les xarxes delictives que hi ha a la Unió Europea fan servir alguna forma de blanqueig de capitals per a finançar les seves operacions i ocultar els seus actius. Es calcula que aquestes transaccions tenen un valor total d’entre 117.000 i 210.000 milions d’euros en el conjunt de la UE.
La principal finalitat del blanqueig de capitals és legalitzar els diners obtinguts amb una activitat delictiva. Es pot tractar d’un procés relativament senzill dut a terme en l’àmbit local o nacional, o d’un procés molt sofisticat que impliqui nombrosos intermediaris de diverses jurisdiccions que utilitzin el sistema financer internacional.
En una entrevista al programa “ConPdePodcast”, Juan Carlos Galindo, expert en prevenció de blanqueig de capitals i finançament del terrorisme, exposa detalladament com es blanquegen els diners. Comença explicant els possibles orígens d’aquest terme: un que atribueix el concepte a Al Capone, que va comprar una cadena de bugaderies per utilitzar-les com a façana legal per reciclar els diners obtinguts amb les seves activitats delictives, i un altre que menciona un mètode colombià per falsificar bitllets americans.
Galindo explica que hi ha tres fases en el blanqueig de capitals —col·locació, transformació i integració— i en detalla alguns exemples pràctics:
1. Col·locació: Representa el primer pas per integrar el producte del delicte en el sistema financer legítim. Això pot fer-se a través de negocis pantalla, com restaurants o cafeteries, que aparenten tenir ingressos legítims.
2. Transformació: L’estratificació o transformació consisteix a convertir els diners en diversos actius financers o immobles per allunyar el seu origen il·lícit. Això inclou la compra d’accions, bons, propietats i altres actius a través de diferents empreses.
3. Integració: La tercera i última fase del procés de blanqueig té com a objectiu que els diners reentrin al mercat com a capital aparentment lícit, permetent al delinqüent gaudir-ne sense aixecar sospites.
11Onze és la fintech comunitària de Catalunya. Obre un compte descarregant l’app El Canut per Android o iOS. Uneix-te a la revolució!