Fons d’inversió: seguretat vs rendibilitat?

Els fons d’inversió són un instrument financer cada cop més popular, que en general va oferir una elevada rendibilitat l’any passat. Tot i això, l’actual incertesa fa que cada vegada es qüestioni més la tendència dels últims anys a substituir les opcions més conservadores per altres de major risc.

 

A finals de 2021, el patrimoni estimat dels fons i societats d’inversió en el món superava els 61 bilions d’euros. Per a fer-se una idea del volum, basta dir que equival a tres quartes parts del PIB mundial. A Espanya, la xifra va arribar als 620.000 milions, un 18% més que el 2020, i la seva rendibilitat en el conjunt de l’any va superar el 6%, segons dades d’Inverco, associació que aglutina a entitats d’inversió col·lectiva i fons de pensions.

Percentualment, els fons i societats d’inversió ja representen el 15,7% de l’estalvi financer de les famílies espanyoles, un percentatge que només supera Bèlgica entre els grans països de la UE, amb el 17,4%. A Itàlia suposen el 15,1%, a Alemanya el 12,7% i a França no arriben al 5%.

Això s’explica en part perquè la tinença de fons d’inversió a Espanya s’ha triplicat en l’última dècada. D’altra banda, l’horitzó d’inversió dels estalviadors a llarg termini (més de tres anys) s’ha incrementat a Espanya de manera significativa des del 35% fins al 49% en tan sols dos anys.

Tot i això, no es pot perdre de vista que els dipòsits i l’efectiu segueixen acaparant la major part dels actius financers de les famílies espanyoles (41%), un percentatge que només supera Portugal (48%) entre les economies amb pes a Europa. A França suposen el 29%, a Itàlia el 32% i a Alemanya el 39%.

 

Diferents productes per a diferents inversors

Al món, el 47% del patrimoni de les societats i fons d’inversió està en renda variable, el 20% en renda fixa i la resta es reparteix a parts iguals entre productes mixtos i monetaris, que inverteixen a curt termini en una moneda determinada.

De totes maneres, aquesta distribució varia considerablement d’un país a un altre. Per exemple, mentre que la renda variable suposa als Estats Units un 59% i al Regne Unit un 51% del total, en el conjunt d’Europa només representa el 34%. I també hi ha diferències considerables en els productes mixtos, que a Espanya són els segons en importància, amb un 31% del total, i als Estats Units només suposen un 6%.

En els últims 15 anys, els inversors a Espanya han tendit a substituir opcions més conservadores per altres de major risc. Així, mentre que el 2007 els fons monetaris, de renda fixa i garantits canalitzaven el 64% de la inversió, el desembre de 2021 ja només suposaven el 18% del total.

 

Una rendibilitat qüestionada

Aquesta major propensió al risc i la rendibilitat variable no sembla del tot justificada si s’analitza la rendibilitat del conjunt dels fons d’inversió en el llarg termini. Un estudi de l’IESE indica que la rendibilitat mitjana anual de 562 fons que han estat actius a Espanya en els últims 15 anys sol va ser de l’1,91%. De fet, únicament 64 d’aquests fons van ser més rendibles que els bons de l’Estat i 68 d’ells van tenir una rendibilitat negativa.

A més, en un context de creixent inflació i incertesa econòmica, a les quals se suma la probable pujada de tipus d’interès per part del Banc Central Europeu i la Reserva Federal dels Estats Units, els dubtes sobre quina serà l’evolució de la renda variable s’accentuen. Per això, algunes veus apunten que els fons d’inversió garantits poden ser una bona opció per als inversors que busquin un equilibri adequat entre risc i rendibilitat.

 

Si vols conèixer opcions superiors per rendibilitzar els teus diners entra a Fons Garantits. Des d’11Onze Recomana et proposem les millors opcions del mercat.

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Finances

Fons Garantits

3min lectura

En un context econòmic de gran incertesa, inflació i baixos tipus d’interès, els fons

Invertir

La rendibilitat dels fons garantits

2min lectura

Com diu el seu nom, els fons garantits garanteixen de

El diferiment fiscal en els fons d’inversió

1min lectura

Sabies que en alguns països els fons d’inversió tenen alguns



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  2. Daniela SimónDaniela Simón says:
  3. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
    Manel

    Molt bon article

  4. Anselm ExpósitoAnselm Expósito says:
    Anselm

    Trobo que la informació està incompleta. Els fons de gestió activa de les entitats espanyoles han estat nefastos, a més amb despeses de gestió desorbitades. Però existeixen els fons indexats, que repliquen un índex, i que si la inversió es fa amb una mica d’intel·ligència, amb un horitzó de uns 5 anys, obtens la rendibilitat de l’índex, amb baixes comissions. Això sí, no compris quan està a màxims i venguis quan ha caigut, s’ha de prorratejar la inversió allarg del temps. Per cert no vau publicar-me un comentari sobre la “inversiö” en or.

    • Jordi CollJordi Coll says:
      Jordi

      Sí, tens raó en el que dius… Respecte del comentari de l’or, jo no sé del que parles… Moltes gràcies pel teu comentari, Anselm!!!

      Fa 2 anys
  5. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
    Alicia

    Gràcies per aquesta informació

    • Jordi CollJordi Coll says:
      Jordi

      No es mereixen, moltes gràcies a tu per seguir-nos i pel teu comentari, Alícia!

      Fa 2 anys
  6. Jordi MorenoJordi Moreno says:
    Jordi

    Bon apunt informatiu. Merci👍

    • Jordi CollJordi Coll says:
      Jordi

      Moltes gràcies, Jordi, i com sempre agraïm, també, el teu comentari.

      Fa 2 anys

Deixa una resposta

App Store Google Play