Les finances al cinema, quan la realitat supera la ficció

La realitat supera la ficció i el món cinematogràfic, quan això ocorre, aprofita l’ocasió per a produir un film d’èxit que ens reflecteixin aquestes històries. La gran majoria de les pel·lícules estan basades en fets reals, protagonitzades per decisions incorrectes, males pràctiques i, sobretot, abusos i corrupció per part d’algunes persones amb poder.

 

Si t’agrada el cinema i el món bancari, segur que coneixes molts dels títols que esmentarem en aquest article. Hem recopilat pel·lícules que podràs trobar a diferents plataformes com ara Netflix, HBO, Amazon Prime o Filmin i que, a més de fer-te gaudir, t’ensenyaran com funciona o ha funcionat el gran món financer i bancari.

Les 5 millors pel·lícules sobre Wall Street

En totes les pel·lícules que proposem, l’argument té un element comú: les manipulacions com a via per a amassar fortunes.

  1. Wall Street (1987) – Director: Oliver Stone
    Charlie Sheen interpreta un ambiciós Bud Fox que, tot just acabats els estudis universitaris, aconsegueix entrar a treballar per al totpoderós Gekko (interpretat per Michael Douglas). Aviat descobreix que és un manipulador sense escrúpols i que amb ardits aconsegueix amassar tota una gran fortuna, però que el que ràpid arriba, ja se sap que pot no quedar-se.
  2. Wall Street: Money Never Sleeps (2010) – Director: Oliver Stone
    Segona entrega de Wall Street més de vint anys després de l’estrena i amb un envellit Gordon Gekko (interpretat per Michael Douglas) com a personatge principal de la trama.De tornada a l’acció després de passar molt de temps a la presó, Gekko es troba lliure i analitzant el món que una vegada va dirigir. Sembla que Gekko desitja arreglar la seva relació amb la seva filla i inicia una aliança amb el seu promès, Jacob. Malgrat que Jacob veu Gekko com una figura paterna, descobreix que segueix sent un expert manipulador que no s’atura davant res per a assolir els seus objectius.

    Si bé no va tenir l’èxit de la seva predecessora, va servir per a il·lustrar com es va gestar la bombolla hipotecària i immobiliària als EUA, l’especulació financera i la seva posterior revelació. Michael Douglas, a més, repeteix premi amb un Globus d’Or.

  3. Margin Call (2011) – Director: J. C. Chandor
    En un potent banc d’inversió internacional, acaben d’acomiadar bona part de la plantilla. Un analista principiant descobreix que el valor dels paquets d’actius de tota l’empresa és en realitat nul. Aleshores, es desencadena una allau de decisions que acabarà sacsejant les finances de tot el món.Una crònica del començament de la recessió econòmica iniciada el 2008 i que, tot i que ocorre amb una empresa fictícia, es pot connectar clarament amb la fallida real de Lehman Brothers el 2008. Intel·ligent, mordaç i esgarrifosa alhora, aquesta proposta de baix pressupost va ser ben rebuda per la crítica, que va donar un gran vot de confiança al seu director: el debutant J. C. Chandor. Tan sols amb un curtmetratge a les seves espatlles, el realitzador va escriure també el guió, un llibret que havia tingut al cap durant any i mig i que va aconseguir redactar en tan sols quatre dies.

    Compta al seu repartiment amb els actors Kevin Spacey, Jeremy Irons i Demi Moore, entre altres actors molt reconeguts.

  4. The Wolf of Wall Street (2014) – Director: Martin Scorsese
    Gira al voltant de la vida i els excessos de Jordan Belfort, anomenat “El llop de Wall Street”, un agent de borsa que es va fer famós pels seus escàndols relacionats amb la manipulació dels mercats, el blanqueig de diners i altres delictes relacionats amb les altes finances.La història tracta dels seus negocis multimilionaris al mercat d’inversió estatunidenc i de la seva vida extravagant, marcada pels excessos propis d’una estrella del rock: sexe, drogues i, en el seu cas, diversos centenars de milions de dòlars guanyats de manera fraudulenta amb la compra i venda d’accions a través de Stratton Oakmont, una firma de la seva propietat, que va marcar un abans i un després a la història de Wall Street.

    Aquesta és la increïble història d’un home comú que va començar venent gelats a setze anys i va acabar guanyant centenars de milions de dòlars fins que, després d’anys evitant-ho, tot el pes de la justícia li va caure sobre les espatlles.

    Protagonitzada per Leonardo DiCaprio (guanyador d’un Globus d’Or per aquest film).

  5. The Big Short (2015) – Director: Adam McKay
    Una de les pel·lícules sobre la borsa més aclamades per la crítica i el públic de l’última dècada, que va estar nominada fins i tot a un Òscar com a millor pel·lícula. S’endinsa en el que va ser la bombolla hipotecària americana que va precedir la crisi del 2008 i com els inversors outsiders navegaven a contracorrent del consens de la indústria financera. Quan el mercat es va acabar enfonsant el 2008, aquests inversors van guanyar milions de dòlars, però la seva experiència els va fer canviar per sempre.Compta amb un gran repartiment d’actors: Ryan Gosling, Brad Pitt, Marisa Tomei, Christian Bale, entre altres cares conegudes.

Queda patent que els secrets de l’economia mundial interessa i molt al món cinematogràfic i que seguirem veient a la pantalla gran històries recreades de la realitat financera en el futur.

Ja existeixen rumors no confirmats que Netflix i MGM estan preparant pel·lícules sobre el hackeig de Reddit a l’statu quo financer. La història narrarà com en menys d’una setmana un grup important de petits inversors, organitzats a través d’un fòrum de Reddit, va fer tremolar Wall Street. El fenomen pel qual la cotització a l’alça de les accions de GameStop, una cadena de videojocs a punt de tancar, va desplomar els plans tradicionals de fons multimilionaris.

En aquesta nova era de creació de banca ètica, la qual segur que farà canviar la història de la mentalitat financera dels usuaris, és molt probable que els guions de les futures pel·lícules sobre les històries d’aquests bancs tinguin un final molt diferent dels que estem acostumats. Esperem ansiosos aquests nous guions.

Equip Editorial Equip Editorial
  1. Manel LopezManel Lopez says:
    Manel

    tenir ètica és essencial

  2. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
    Alicia

    Totes renent el mateix punt de referència, acumular diners de qualsevol manera I sense ètics ni moral

  3. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  4. Carme Marin benedictoCarme Marin benedicto says:
    Carme

    Molt interessant i instructiu. Es una desmitificació del món dw lea finances i dels financers

    • David LópezDavid López says:
      David

      Gràcies, Carme! La veritat que hi ha series molt bones relacionades amb les finances.

      Fa 3 anys
  5. Sergi Zamora SolaSergi Zamora Sola says:
    Sergi

    Jo vaig trobar brutal “The wolf of wall street” a més de col·laborar-hi com actor de doblatge. Tot i que les praxis no hauríen de ser las de 11O esclar.

    • David LópezDavid López says:
      David

      Si Sergi? Quina veu és la teva? Personalment, també penso que és una pel·lícula brutal. Pots veure, fins a on pot arribar la cobdícia de la gent, i quina son les seves conseqüències.

      Fa 3 anys

Deixa una resposta

App Store Google Play