Estalviar per comprar temps

L’economista Teodor de Mas ha parlat del seu llibre ‘Fer diners’ a La Plaça d’11Onze, al programa Territori 17 de Ràdio Cardedeu. Comparteix el mètode de la seva família per estalviar, amb l’objectiu de “mirar de ser feliços i tenir temps”.

 

Que no existeix llibertat sense llibertat financera és cada vegada més evident, però aconseguir aquesta llibertat financera és realment complicat en una societat que ens empeny a gastar els diners que tenim. Teodor de Mas és economista i ha compilat en el llibre ‘Fer diners’ els coneixements financers que ha anat aprenent a través de generacions i generacions de la seva família, judeo-catalana. El llibre, s’ha convertit en un dels fenòmens literaris del moment i, per parlar-ne, va visitar La Plaça d’11Onze al programa Territori 17 de Ràdio Cardedeu.

 

Els diners i el temps

“La barra de mesura és el temps i no els diners. Els diners són una cosa que ens hem inventat els humans per comprar temps. La única utilitat que tenen els diners és comprar temps”, explica Teodor de Mas, que assegura que ens cal tenir més intuïció per entendre què són els diners. Segons ell: “els diners són un idioma, una eina que hem de fer servir tots per mirar de ser feliços i tenir temps”.

Estalviar és la clau per aconseguir una certa llibertat financera, però és molt difícil. “Vivim en una societat de consum, no d’estalvi. Tot ens porta a consumir el que tenim, el que guanyem”, afirma De Mas. Per això, per tal de poder estalviar, cal posar-s’hi de debò: “Per estalviar cal ser seriós, cal definir un pressupost familiar o personal, decidir quina part estalviarem i no moure’ns d’aquí. Després, a final de mes cal treure els diners que hem estalviat i posar-los en un altre compte on no els poguem gastar per assegurar-nos que els estalviem”, explica l’autor de ‘Fer diners’.

 

Els catalans i els negocis

Els catalans tenim fama d’estalviadors i d’emprenedors. Però d’on ve aquesta idea? Segons Teodor de Mas, tenim la sort de no partir del no re: “els catalans tendim a emprendre perquè hi ha molt capital acumulat. Aquest és un territori ric, dens i potent. No partim de 0, partim del que s’ha fet des de fa generacions”. Igualment, però, De Mas aconsella als catalans canviar una mica la perspectiva respecte a l’estalvi, perquè assegura que els catalans som massa conservadors i assumim pocs riscos.

Podeu escoltar la resta de la conversa amb Teodor de Mas a la secció de La Plaça al Territori 17 de Ràdio Cardedeu.

Si vols descobrir la millor opció per protegir els teus estalvis, entra a Preciosos 11Onze. T’ajudarem a comprar al millor preu el valor refugi per excel·lència: l’or físic.

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

11Onze

Estalvi per a totes les butxaques

3min lectura

11Onze proposa estalvi des de petits a grans imports.

Cultura

Consum responsable

2min lectura

Les persones que celebren el dia dels enamorats gasten una mitjana de 80€.

Economia

La pujada de preus

3min lectura

Ha provocat que les famílies tinguin dificultats per arribar a fi de mes.Equip Editorial Equip Editorial
 1. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
  Manel

  L’haurem de llegir

  • Jordi CollJordi Coll says:
   Jordi

   Sí, una molt bona opció, i moltes gràcies pel teu comentari, Manel!!!

   Fa 1 any
 2. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
 3. Jordi MorenoJordi Moreno says:
  Jordi

  👏👏👏👏👌

Deixa una resposta

App Store Google Play