La pujada de preus i el cost de la vida

Tanquem un any on la pujada generalitzada de preus ha provocat que moltes famílies tinguin dificultats per arribar a fi de mes. Com evolucionarà l’economia el 2023? Què podem fer per ajustar el pressupost familiar? En parlem amb Xavi Viñolas, redactor d’11Onze i Gemma Vallet, directora d’11Onze District, en un nou episodi de La Plaça, el magazín radiofònic de Territori 17.

 

Amb una inflació interanual del 8.4%, el 2022 ha estat un any desastrós per a moltes famílies que han vist com el seu poder adquisitiu disminuïa fins a límits insostenibles. La pujada de preus desbocada ha fet incrementar el cost de la vida en un moment que moltes llars en prou feines es recuperaven del cop de la pandèmia. Què ens espera pel 2023?

Aquest any veurem si els bancs centrals seran capaços de parar la pujada de preus sense castrar la recuperació de les economies. Els analistes financers preveuen que la inflació baixarà fins al 5%, però com apunta Viñolas, “en un context d’incertesa i alta volatilitat econòmica, ens hem d’agafar qualsevol previsió econòmica amb pinces, els mateixos experts ens deien que la inflació actual duraria quatre dies”.

Proactivitat en reduir les despeses

Ara, més que mai, és necessari disposar d’una guardiola per a possibles imprevistos. Però, enfront d’un context econòmic que no afavoreix l’estalvi i on els nostres diners han perdut una bona part del seu valor, no és gens fàcil reduir les nostres despeses mensuals per tal d’estalviar.

El redactor d’11Onze ens proposa ser proactius i fixar-nos en reduir algunes despeses fixes, que no sempre són difícils de retallar. Serveis contractats en règim de permanència, com l’assegurança de la llar o del cotxe, es poden renegociar o simplement podem fer un canvi de proveïdor que ofereixi una pòlissa sense permanència i més ajustada a les nostres necessitats, que ens pot sortir molt més econòmica.

Així mateix, els proveïdors de subministraments, com l’electricitat, ens poden donar cert marge de maniobra, canviant la potència contractada o passant del mercat lliure al mercat regulat. Modificar el contracte o buscar ofertes més assequibles pot significar un estalvi considerable i ajudar-nos a quadrar el pressupost a final de mes.

 

Si vols conèixer una assegurança justa per a la teva llar i per a la societat, descobreix 11Onze Segurs.

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Estalvis

11 consells per estalviar en calefacció

5min lectura

Es calcula que cada llar gasta de mitjana més de 700 euros en

11Onze

Fintech Talks: reset de l’economia, és possible?

3min lectura

El nou Fintech Talks d’11Onze del mes de novembre frega

Economia

Una triple amenaça plana sobre l’economia

5min lectura

Els engranatges econòmics grinyolen cada vegada més.Equip Editorial Equip Editorial
 1. Jordi MorenoJordi Moreno says:
  Jordi

  Si ens caldrà fer un exercici continu de reinvent💪

 2. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
 3. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
 4. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
  Alicia

  Es ben cert que modificar petites coses del dia a dia poden fer canvis grans quan les van sumant totes
  Gràcies per aquest ajut

  • Mireia Cano says:

   Totalment d’acord, canviar els hàbits personals és el primer pas. 🤗

   Fa 1 any
 5. Francesc Estafanell PujolFrancesc Estafanell Pujol says:
  Francesc de Borja

  En temps difícils seguiré els teus consells per fer alguns retocs a la meva economia

Deixa una resposta

App Store Google Play