L’establiment del feudalisme
Va ser a finals del segle XI quan el feudalisme finalment s’imposaria. Els senyors feudals, nobles o membres de l’Església, obligarien els camperols a entregar un excedent sobre la seva feina, castrant les seves llibertats i forçant l’endeutament d’una gran part de la població. Oriol Garcia Farré, agent d’11Onze i historiador, ens ho explica.
Es tractava d’un sistema polític, econòmic, jurídic i social establert durant l’Edat Mitjana per tot el continent Europeu. Els regnes es dividien en petits territoris que tenien certa independència, els quals eren administrats pels nous senyors feudals, laics i eclesiàstics, que proporcionaven ‘protecció’ als camperols adscrits a la terra, a canvi de tributs i treball.
Almenys aquesta era la retòrica oficial, com explica Garcia, “la majoria de la documentació existent sobre el procés de feudalització només explica el que als senyors o als eclesiàstics els interessà documentar”, i continua, “tingueu present que en aquesta documentació quedaran al marge amplis sectors de la societat, com per exemple els pagesos”.
Obligatorietat de generar un excedent
Amb la imposició del feudalisme, la producció agrícola i ramadera va convertir-se en el pilar de l’economia. L’explotació sistemàtica dels pagesos a través del cobrament de tributs, sense els quals “no hauria estat mai possible la construcció de castells, torres, monestirs o les portalades romàniques”, apunta Garcia, donarà pas a la necessitat de “demandar i lligar noves terres de conreu”.
Així doncs, es va produir una intensificació de l’agricultura esperonada per la coerció dels senyors feudals exercida sobre les comunitats de pagesos lliures, “que durant tot aquest procés de feudalització van estar empeses a abandonar la seva economia de subsistència, amb l’única finalitat de generar un excedent”, afirma Garcia.
11Onze és la fintech comunitària de Catalunya. Obre un compte descarregant l’app El Canut per Android o iOS. Uneix-te a la revolució!
Deixa una resposta
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.
Gràcies
Aquests articles són per estudiar a les Facultats d’ Economia. Fàcilment podrien fer previsions econòmiques pel futur.
No sé si ho fan, en tot cas ho dubto.
Gràcies, Mercè pel teu comentari! Tan lluny i tan aprop! Seguim a La Plaça!
Moltes gràcies pel teu comentari, Mercè!!!
Molt bona classe d’historia, merci👌
Gràcies, Jordi. D’això es tracta, d’aportar valor i coneixement a la comunitat. Seguim a La Plaça.
Com sempre genial com ho expliques fas que ens traslladem al moment dels fets
Gràcies
Gràcies, Alícia. Entre allò i això, tampoc hi ha gaire diferència. Seguim a La Plaça.
👍
Gràcies, Manel per llegir-nos i seguir-nos. Seguim a La Plaça.