Espanya: cap a una fallida tècnica?

Un informe basat en dades recopilades per Bloomberg analitza la situació econòmica mundial i fa un llistat dels països en més risc d’entrar en fallida. Espanya no està a la llista, però exhibeix alguns dels marcadors d’una economia a la vora del col·lapse, sostinguda artificialment pel rescat del BCE. 

 

Tal com passa amb les empreses, els estats es poden declarar en fallida o fer suspensió de pagaments quan no poden fer front a les seves obligacions financeres per manca de liquiditat. Un deute públic desbocat, juntament amb un elevat deute extern i dèficit fiscal, són els principals indicadors que anticipen la fallida d’un país.

L’estudi fet per Bloomberg Economics avisa que ve una “una cascada històrica d’impagaments des dels mercats emergents”. És a dir, que hi ha un conjunt de països que actualment es troben en alt risc de fer suspensió de pagaments o caure en fallida. A més, apunta que s’ha duplicat el nombre de països en desenvolupament que es troben a la vora del col·lapse econòmic.

El Salvador, l’Argentina, Ghana, Egipte, Tunísia i el Pakistan encapçalen el llistat de 50 països que acumulen un quart de bilió de dòlars de deute que els pot portar a la mateixa situació de fallida econòmica en la qual es troba Sri Lanka. El primer país que ha deixat de pagar el seu deute sobirà aquest any.

 

Un deute públic espanyol que assoleix rècords històrics

Cada espanyol deu més de 31.000 euros. Aquesta és la xifra que li pertoca a cada ciutadà dels 1,45 bilions d’euros de deute públic acumulat. Un deute que es va engreixant a un ritme de 270 milions d’euros diaris, i que del 2020 al 2021 va incrementar el forat fiscal en 200.000 milions d’euros.

Una situació econòmica d’altíssima incertesa, amb una inflació desbocada i un PIB minvant en la mesura que totes les institucions fan previsions a la baixa cada pocs mesos, assenyalen la precarietat de les constants vitals d’un país incapaç de fer front al seu deute públic sense l’ajuda del BCE. Un rescat encobert que, com hem vist en altres crisis, té un cost i amenaça la nostra qualitat de vida. 

Des d’Europa ja demanen frenar els estímuls i reprendre la “disciplina fiscal“, un eufemisme de sobre conegut i que a la pràctica equival a més retallades i càrregues fiscals per a un ciutadà que amb prou feines pot fer front a la magnitud de la tragèdia econòmica actual. No és d’estranyar que, veient-se a venir una revolta popular, instin a trobar l’equilibri entre aquesta «disciplina fiscal» i la «pau social».

 

Si vols descobrir la millor opció per protegir els teus estalvis, entra a Preciosos 11Onze. T’ajudarem a comprar al millor preu el valor refugi per excel·lència: l’or físic.

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Economia

2022: l’any de la gran crisi

6min lectura

L’escenari amb què ens trobarem el 2022 pot fer por.

Estalvis

Diversifica l’estalvi

6min lectura

El reconegut economista Robert Kiyosaki ha pronosticat “una crisi històrica”.

Economia

Espanya, a la corda fluixa

5min lectura

La intervenció del Banc Central Europeu ha retornat una certa



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  2. Francesc Estafanell PujolFrancesc Estafanell Pujol says:
    Francesc de Borja

    Tic-tac, tic-tac… El rellotge no s’atura i la bomba és a punt d’esclatar.

    • Jordi CollJordi Coll says:
      Jordi

      A veure…, que ens agafi confessats… Moltes gràcies pel teu comentari, Francesc!!!

      Fa 4 mesos
    • MARIA CAMPABADALMARIA CAMPABADAL says:
      MARIA

      tic tac tic tac si Francesc, nova era, la era del self service, del espabila´t com puguis. Si algú et brinda informació, es meréix un vot de confiança.

      Fa 2 anys
  3. Mercè ComasMercè Comas says:
    Mercè

    La UE encobrint i fent viure artificialment la moribund economia espanyola. Què hi ha al darrera dels copets a l’esquena al Pedro Sánchez?

  4. Cristian Palau BatistaCristian Palau Batista says:
    Cristian

    Molt bon article… això s’ha de corregir el mes aviat possible, s’ha d’acabar amb la bona vida dels polítics son servidors públics pels ciutadans, no els ciutadans per ells. Ostres m’emprenya que no fem res. I se n’enriuen de nosaltres. PROU…!

    • Xavier Vinolas EscodaXavier Vinolas Escoda says:
      Xavier

      Gràcies, Cristian. I molt d’acord amb el que dius, al final els pobles tenen el govern que es mereixen.

      Fa 2 anys
  5. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:

Deixa una resposta

App Store Google Play