Energia: qui alenteix la transició energètica?

La transició energètica cap a fonts d’energia renovables serà clau per evitar els pitjors efectes del canvi climàtic. No obstant això, hi ha certs actors del món econòmic que tenen un gran interès a frenar aquesta transició. Toni Mata, director de continguts i mitjans d’11Onze ho analitza en una nova edició d’Energia.

 

No és cap secret que la indústria dels combustibles fòssils té molt a guanyar mantenint l’statu quo de la nostra dependència en els hidrocarburs. La pressió d’aquest sector contra les polítiques d’energies renovables i les campanyes de desinformació són de sobres conegudes.

Aquests dies ha sortit a la llum que una de les petrolieres més importants del món, ExxonMobil, sabia des de finals dels anys 70 que cremar combustibles fòssils provocaria el canvi climàtic. Com apunta Mata, “aquells informes els van amagar per seguir guanyant diners, mentre que en públic deien que això del canvi climàtic eren invencions”.

Les energètiques i la banca

Algunes empreses energètiques han estat criticades per no invertir prou en energies renovables i per oposar-se a les polítiques que fomentarien la transició. Tenint en compte que la gran banca és accionista de 174 empreses energètiques i que la crisi energètica ha disparat el preu de l’energia i, per tant, els beneficis d’aquestes companyies, no és d’estranyar que vulguin mantenir el seu model de negoci.

D’altra banda, també és cert que hi ha bancs i corporacions petrolíferes que estan invertint en alguns dels grans projectes d’energies renovables, però com explica el director de continguts, “segurament respon més a l’interès per seguir controlant l’energia i els diners que altra cosa”.

 

11Onze és la fintech comunitària de Catalunya. Obre un compte descarregant la super app El Canut per Android o iOS. Uneix-te a la revolució!

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Sostenibilitat

Energies renovables a la nostra llar

2min lectura

Les desorbitades pujades del preu de la llum, del gas i de la

Sostenibilitat

Transició energètica i la ‘greenflation’

3min lectura

La inflació verda o ‘greenflation’, és el terme que fa referència a

Sostenibilitat

Què són i com funcionen els crèdits de carboni

2min lectura

El Protocol de Kyoto va assentar les bases per a lesEquip Editorial Equip Editorial
  1. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
    Manel

    Gràcies Toni

  2. Jordi MorenoJordi Moreno says:
  3. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:

Deixa una resposta

App Store Google Play