La desacceleració del creixement econòmic global

El Banc Mundial alerta que l’economia global s’enfronta a una dècada d’estancament prolongat tret que s’apliquin polítiques per reduir despeses i donar suport a un desenvolupament econòmic sostenible. Sense mesures proactives, el creixement de l’economia mundial podria caure fins al 2,2% anual el 2030, el nivell més baix de les últimes tres dècades.

 

El Banc Mundial urgeix reformes polítiques per a evitar una desacceleració de l’econòmica global que pot experimentar un prolongat període de baix creixement, caracteritzat per una baixa productivitat, una feble inversió i una limitada creació d’ocupació. L’entitat assenyala que les crisis dels últims anys, com la pandèmia de la Covid-19 i el conflicte a Ucraïna, han posat fi a gairebé tres dècades de creixement econòmic sostingut. “Es podria estar gestant una dècada perduda per l’economia mundial”, alertava Indermit Gill, economista en cap de l’organisme.

L’informe del Banc Mundial subratlla la preocupant falta d’avenços en la resolució d’aquests problemes i posa l’accent en la urgència de donar “un impuls polític ambiciós per fomentar la productivitat i l’oferta laboral, impulsar la inversió i el comerç, i aprofitar el potencial del sector dels serveis”. Adverteix que, tret que es prenguin mesures transformadores, les economies de tot el món corren el risc de quedar atrapades en una espiral descendent de baix creixement.

L’entitat preveu que el creixement mitjà del PIB mundial entre 2022 i 2030 es quedi en un 2,2 % anual, la taxa més baixa de les últimes tres dècades. A més, avisa que “aquestes caigudes serien molt més pronunciades en cas d’una crisi financera global o una recessió”. Pel que fa a les economies en vies de desenvolupament la disminució també serà pronunciada i aquest creixement potencial es reduirà des del 6% anual entre 2000 i 2010 al 4% fins a la fi de la dècada actual.

 

Reformes estructurals per a la resiliència econòmica

 

El BM considera que calen reformes estructurals en àrees com l’educació, la sanitat, les infraestructures i la innovació, que són crítiques per la resiliència econòmica a llarg termini. Afegeix que en invertir en aquests sectors, els governs poden fomentar la productivitat, atreure inversions i crear ocupacions de qualitat, establint les bases per a un creixement econòmic sostingut.

Una altra preocupació assenyalada en l’informe és el ràpid augment dels nivells de deute públic i privat en molts països. L’excessiva càrrega del deute no sols planteja riscos immediats per a l’estabilitat financera, sinó que també soscava les perspectives de creixement futur. En aquest sentit, recalca la importància d’aplicar polítiques fiscals prudents que prioritzin controlar la inflació i reduir la càrrega del deute per atreure més inversió, garantint un creixement econòmic sostenible.

En aquest sentit, també proposa l’alineació dels marcs monetaris, fiscals i financers a fi de poder moderar els alts i baixos dels cicles econòmics. Unes polítiques monetàries que anirien lligades amb la importància d’una transició cap a un model econòmic més respectuós amb el medi ambient i resistent al canvi climàtic. A més, apunta que en donar prioritat a les pràctiques sostenibles, els països poden fer front als urgents reptes mediambientals i, al mateix temps, crear noves oportunitats d’ocupació. En definitiva, conclou que el moment d’actuar és ara, i que les mesures proactives que es prenguin avui marcaran la trajectòria econòmica dels pròxims anys.

 

Si vols descobrir la millor opció per protegir els teus estalvis, entra a Preciosos 11Onze. T’ajudarem a comprar al millor preu el valor refugi per excel·lència: l’or físic.

Economia

Un deute ocult de 65 bilions de dòlars

4min lectura

Els ‘forwards’ i els ‘swaps’ de divises generen futures obligacions...

Finances

Serveix d’alguna cosa la supervisió bancària?

5min lectura

El cicle de crisis financeres de les últimes dècades...

Economia

El col·lapse bancari s’anunciarà un divendres

6min lectura

Un altre banc dels Estats Units ha fet fallida, els bancs...



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Anna RibesAnna Ribes says:
    Anna

    Molt bon article, encara que crec que sera difícil aconsseguir portar a terme aquestes messures.

  2. Francesc Estafanell PujolFrancesc Estafanell Pujol says:
    Francesc de Borja

    Bon article👍

  3. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  4. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:

Deixa una resposta

App Store Google Play