Els criteris ESG, la tendència d’inversió verda

Els criteris ESG són una nova tendència d’inversió que està ajudant a treure profit dels nostres diners amb una mirada sostenible. De fet, ESG són les sigles de tots aquells criteris ambientals, socials i a favor de la governança que es fan servir per invertir de forma responsable. En vols saber més? L’agent 11Onze, Sergi Colell, ens ho explica.

 

Les inversions amb criteris ESG, és clar, no busquen només la rendibilitat, sinó el retorn que se n’obté per al conjunt de la societat, l’impacte social que generen. Aquests fons amb criteris mediambientals van aparèixer a partir de l’any 2000 i van experimentar tota una evolució fins al 2014, quan ja representaven un 2% dels fons mundials i més de 100.000 milions d’euros.

Des del 2020 els criteris ESG estan a l’alça i ja arriben als 1,4 bilions d’euros, que és gairebé el PIB anual que té Corea del Sud o el Canadà. “Un dels fons d’inversió més representatius dels criteris ESG són les energies renovables, que estan sent crucials perquè les indústries d’aquest sector puguin desenvolupar més energia verda, sigui augmentant la capacitat en I+D i desenvolupant noves tecnologies verdes o instal·lant plaques solars per crear més megabatts d’energia verda a l’any”, revela Colell.

La inversió amb criteris ESG ha crescut tant perquè el mercat ha pres consciència de la importància de la sostenibilitat, pel desenvolupament de noves tecnologies que permeten apostar-hi, per l’abaratiment dels costos de producció i pels incentius fiscals que ofereixen els Estats per invertir en energies verdes. “Un fons basat en criteris ESG no contindrà empreses dedicades a les armes, l’alcohol, el tabac, el petroli o mines de carbó”, explica l’agent.

Però qui marca els límits de les empreses que es poden considerar sostenibles? Afirma Colell que la Unió Europea ha intentat acotar aquests límits. Tanmateix, encara no hi ha un consens establert. Això sí, ha creat el Reglament 2019/2088 que obliga tots aquests fons que ofereixen productes amb criteris ESG a la transparència i la difusió d’informació de qualitat. No obstant això, cada fons d’inversió aplica els seus criteris, i són auditories independents les que ratifiquen aquests criteris. Si vols ampliar la informació sobre els criteris ESG, acaba de veure el vídeo de sota!

11Onze és la comunitat fintech de Catalunya. Obre un compte descarregant la super app El Canut per Android i Apple. Uneix-te a la revolució!

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Finances

Aprèn el truc de les 5D

3min lectura

Amb una inflació rampant i una crisi que sembla que vol aixecar el cap, és fonamental saber

Invertir

Les tendències d’inversió pel 2022

2min lectura

La pandèmia que hem viscut els últims dos anys ha estat

Sostenibilitat

Bons verds

4min lectura

L’emissió de bons verds, orientats a finançar projectes sostenibles, segueix a l’alçaEquip Editorial Equip Editorial
 1. Josep Maria Vilaregut SolerJosep Maria Vilaregut Soler says:
  Josep Maria

  Una vegada vaig mirar quines empreses hi havia dins d’un conglomerat ESG i hi havia “CaixaBank”. Jo volia invertir amb certa ètica, però per aquest mateix motiu no vull invertir en caixabank. Quina contradicció, no?

  • Laura León AmatLaura León Amat says:
   Laura

   També el Bancs volen entrar en aquest mon per a no quedar-se fora… sempre volen guanyar😓

   Fa 2 anys
  • Elisabet Porqueras Garcia says:

   La vida està plena de contradiccions Josep Maria! Gràcies pel teu comentari

   Fa 2 anys
 2. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
  Manel

  Aquest és el camí

 3. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
  Alicia

  Dona alegria veure que tb es poden fer inversions respectuoses, tot i que sabem que és guanya diners,teniu pensar informar de com es pot invertir
  Un altre criteri:Les empreses i bancs no haurien d’acceptar diners de blanqueig de comerç de persones ,

  • AlbertAlbert says:
   Albert

   Sí, Alícia. Està previst, no solament des de l’aspecte de producte o servei financer a donar a conèixer i formar la nostra comunitat, sinó també des del punt de vista de producte / servei financer per a oferir a 11Onze més endavant. És un tipus d’inversió que encaixa perfectament amb els nostres principis d’ètica, transparència i sostenibilitat.
   Els criteris ESG -Environmental, Social and Corporate Governance-, concretament els de l’S, de socials, que impliquen drets humans i protecció del consumidor, i els de la G, governança, que obliga a la transparència i al rendiment de comptes, haurien de fer impossible que s’usessin diners procedents del blanqueig de tràfic de persones.
   Gràcies per la teva reflexió!

   Fa 2 anys
 4. Pere SorianoPere Soriano says:
  Pere

  Bon recull. Esperem que aquests criteris cada vegada siguin els més implementats i valorats.

 5. Gabriel JosidGabriel Josid says:
  Gabriel

  Molt esperançador. Gràcies. Com es pot invertir en ESG?

 6. Josep RuaixJosep Ruaix says:
 7. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
 8. Daniela SimónDaniela Simón says:

Deixa una resposta

App Store Google Play