Les criptomonedes tenen els dies comptats?

Els ordinadors quàntics podrien acabar amb les criptomonedes tradicionals en pocs anys. Les transaccions de criptomonedes són impossibles de ‘hackejar’ amb ordinadors convencionals, però en breu podrien quedar exposades al poder de processament dels ordinadors quàntics.

 

La majoria de les criptomonedes, inclós el bitcoin, es basen en el ‘blockchain’, la cadena de dades encriptades que manté una xarxa formada per desenes de milers d’ordinadors. Totes les operacions de mineria, compra i venda de bitcoins han de ser validades pel 51% dels ordinadors d’aquesta xarxa.

Per això es tracta d’un sistema tan segur: amb els ordinadors convencionals, cap pirata informàtic té potència computacional suficient per ‘hackejar’ o substituir el 51% dels ordinadors d’una xarxa ‘blockchain’. Necessitarien “milers d’anys”, explica Canudas. 

Però això podria canviar amb la progressió dels ordinadors quàntics, que ja han arribat a “mans privades”, segons aquest agent d’11Onze. L’any 2019, per exemple, es va presentar Sycamore, un ordinador quàntic de 54 qbits capaç de realitzar en 200 segons un càlcul per al qual l’ordinador tradicional més potent del moment necessitaria 10.000 anys. També s’ha fet públic recentment Eagle, un ordinador quàntic amb més capacitat de càlcul que tots els ordinadors convencionals junts.

I si s’intenta amb ordinadors quàntics?

L’investigador de la Universitat Nacional de Singapur Divesh Aggarwal va predir que els ordinadors quàntics serien capaços de desencriptar el sistema de signatura digital de curva elíptica del bitcoin pel “2027”.

La capacitat de càlcul d’aquests ordinadors posa en una situació difícil a la criptografia tradicional. En cada operació es genera una clau pública a partir de la clau privada i secreta del propietari de cada criptomoneda. Esbrinar una clau privada a partir d’una pública requeriria milers d’anys de càlculs amb ordinadors convencionals, però només segons o minuts amb un ordinador quàntic.

Les criptomonedes no seran les úniques perjudicades per la irrupció dels ordinadors quàntics. La seva amenaça s’estén a totes les claus criptogràfiques: la contrasenya del mòbil, la de l’encaminador, la del compte del banc… “Els ordinadors quàntics, com la intel·ligència artificial, canviaran la nostra realitat en molts més aspectes dels que imaginem”, conclou Canudas.

 

11Onze és la comunitat fintech de Catalunya. Obre un compte descarregant la super app El Canut per Android o iOS. Uneix-te a la revolució!

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Invertir

Les criptomonedes en 5 idees clau

6min lectura

Les monedes digitals són cada cop més habituals, però encara

11Onze

“Amb les criptomonedes els diners són teus”

3min lectura

Si has sentit a parlar del ‘blockchain’, segur que saps

Economia

Granges Bitcoin, les mines de criptomonedes

4min lectura

L’elevat augment que experimenta el preu i laEquip Editorial Equip Editorial
 1. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
 2. Pere Maria EstremPere Maria Estrem says:
  Pere Maria

  Bufff…

  • Jordi CollJordi Coll says:
   Jordi

   Doncs sí, bona expressió… Aquest article demostra una mica el perquè a la falta d’una confiança, definitiva, en les criptomonedes. Moltes gràcies pel teu comentari, Pere!!!

   Fa 10 mesos
 3. Jordi MorenoJordi Moreno says:
  Jordi

  Molt interessant

 4. Joan LlacunaJoan Llacuna says:
  Joan

  Interessant.
  Gràcies pel comentari.

 5. Emi PorqueresEmi Porqueres says:
  Emi

  Com molt bé dius, no tant sols les criptomonedes, els bancs ordinaris, tot allò que passa per la net, que és tot.

 6. Carles MarsalCarles Marsal says:
 7. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
  Manel

  Aquest món és totalment desconegut per a mí.
  Molt ben explicat.

Deixa una resposta

App Store Google Play