Com ens afectarà la recessió de la zona euro?

L’economia de l’eurozona es contrau per segon trimestre consecutiu i entra en recessió tècnica arrossegada per la caiguda del PIB alemany. D’aquesta manera, l’estancament del principal motor industrial d’Europa pot tenir conseqüències directes en l’activitat econòmica del conjunt dels països que comparteixen la moneda única europea.

 

No fa gaires dies que les autoritats europees encara presumien d’haver aconseguit esquivar una recessió malgrat les turbulències econòmiques i geopolítiques que ha patit Europa durant els últims mesos. Doncs ara resulta que no era ben bé veritat. L’Eurostat ha confirmat que després de revisar els números provisionals el producte interior brut (PIB) de la zona euro va registrar una contracció del 0.1% durant el quart trimestre de 2022 i el primer trimestre de 2023, entrant en una recessió tècnica.

Tot just el mes de maig, l’agència europea d’estadístiques encara apuntava a un creixement positiu de l’economia de l’eurozona pel primer trimestre d’aquest any. Tanmateix, les últimes revisions de les dades confirmaven la contracció de l’economia del conjunt dels 20 estats de la zona euro. Això és degut en gran part gràcies a l’actualització dels números d’Alemanya, que va tancar l’últim trimestre de 2022 amb un descens del 0.5% i una contracció del 0.3% durant el primer trimestre d’aquest any.

Així doncs, ens trobem davant de la primera recessió de l’eurozona d’ençà que patís una contracció consecutiva del seu PIB durant el primer i el segon trimestres de 2020 a conseqüència de l’impacte de la pandèmia de la Covid-19. Dit això, el conjunt de la Unió Europea evita la recessió amb un creixement positiu d’un 0,1%, tot i la contracció del 0,2% experimentada entre l’octubre i el desembre passats.

 

Interdependència econòmica

 

La recessió econòmica no es limita a Alemanya, les economies d’Irlanda, Lituània, Estònia i Hongria mostren pitjors resultats, però el país teutònic és la locomotora de la regió i la dependència comercial de molts països europeus amb Alemanya és considerablement més important. Concretament, és el segon major mercat de les exportacions espanyoles, per darrere de França, i el principal subministrador exterior de mercaderies per a Espanya.

Com a segon productor de cotxes de la Unió Europea – per darrere d’Alemanya – el sector automobilístic espanyol té una forta dependència del seu soci alemany. A la inversió directa se li afegeix tota la cadena de valor de la indústria de l’automòbil, des de la producció de vehicles fins a la importació i exportació de components d’automoció. Per tant, qualsevol disrupció en l’economia alemanya i primer mercat automobilístic europeu pot tenir conseqüències immediates sobre aquest sector de la producció industrial espanyola.

Per altra banda, una recessió generalitzada als països de l’eurozona, esperonada per la persistent inflació i una disminució del consum de les llars, pot tenir un impacte negatiu significatiu en una economia com l’espanyola, especialment quan tenim en compte la importància del sector turístic en el PIB del país

Enfront d’aquest escenari econòmic tan poc esperançador, queda per veure quina serà la resposta de Brussel·les i del Banc Central Europeu (BCE) en la reunió de política monetària que se celebrarà el 15 de juny: seguirem torpedejant les nostres economies amb sancions econòmiques que només beneficien als Estats Units? Aturarà el BCE les pujades de tipus d’interès o seguirà esperant a rebre més resultats “inesperats” de l’evolució de l’economia?

 

Si vols descobrir la millor opció per protegir els teus estalvis, entra a Preciosos 11Onze. T’ajudarem a comprar al millor preu el valor refugi per excel·lència: l’or físic.

Economia

Dèficit públic UE: vaques magres pel 2024?

4min lectura

Les noves directrius de la Unió Europea deixen...

Finances

Serveix d’alguna cosa la supervisió bancària?

5min lectura

El cicle de crisis financeres de les últimes dècades...

Estalvis

Quins actius es consideren dipòsits de valor?

5min lectura

Es consideren dipòsits de valor aquells actius, divises...



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
    Manel

    Interessant article, merci

  2. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:

Deixa una resposta

App Store Google Play