Com canviarà el món laboral en els pròxims anys?

Tecnologia, digitalització, sostenibilitat i el benestar integral dels treballadors jugaran un paper fonamental en la configuració de moltes feines en els pròxims cinc anys. El pensament analític i creatiu continuaran sent les capacitats més importants per als treballadors en aquesta evolució del món laboral.

 

L’últim informe sobre el Futur del Treball realitzat pel Fòrum Econòmic Mundial analitza com les tendències socioeconòmiques i tecnològiques configuraran el lloc de treball en un futur pròxim. Reuneix les perspectives de 803 empreses que donen feina a més d’11,3 milions de persones en 45 de països de tots els continents.

La pandèmia sanitària va esperonar una transformació laboral a través del teletreball, la gestió d’equips en remot, la migració de la informació al núvol, la implantació de noves mesures de ciberseguretat o la venda i atenció al client per internet. Així mateix, el canvi en les expectatives dels treballadors i els consumidors i la urgent necessitat d’una transició ecològica i energètica també estan reconfigurant la composició de la mà d’obra i estimulant la demanda de noves ocupacions i competències.

 Els professionals de la informàtica i la tecnologia han liderat el canvi durant els últims tres anys. Els perfils laborals a dins de l’ecosistema del Big Data, l’aprenentatge automàtic i la constant implementació de noves solucions digitals tenen assegurada la demanda. 

En qualsevol cas, una de les principals conclusions de l’estudi és que tot i que l’adopció de noves tecnologies continuarà sent el motor clau de la transformació empresarial en els pròxims cinc anys, qualsevol inversió en tecnologia realitzada per les empreses ha d’anar acompanyada d’una inversió equivalent en les persones.

 

Macrotendències i adopció tecnològica

Les feines de major creixement encara seran les relacionades amb les noves tecnologies. Concretament, els experts en intel·ligència artificial i aprenentatge automàtic encapçalen la llista, seguits dels especialistes en sostenibilitat, els analistes d’intel·ligència empresarial i els analistes de seguretat de la informació. 

El sector de la sostenibilitat també jugarà un paper destacat. Els treballs d’enginyeria d’energies renovables i d’instal·lacions i sistemes d’energia solar continuaran experimentant un creixement relativament ràpid, a mesura que les economies acceleren la seva transformació cap a les energies renovables.

Per altra banda, l’evolució de les noves tecnologies i la digitalització afectaran negativament alguns treballs d’oficina, com poden ser les feines de secretaria, caixers d’una entitat bancària, serveis postals, taquillers i treballs d’entrada de dades. Bàsicament, feines relativament repetitives que requereixen poca creativitat i que poden ser substituïdes per la intel·ligència artificial.

 

Pensament analític i creatiu

El pensament analític és considerat una competència bàsica per més empreses que qualsevol altra competència i constitueix, de mitjana, el 9% de les competències bàsiques desitjades per les empreses. Aquesta és seguida pel pensament creatiu, per davant d’aptituds relacionades amb el rendiment personal, com la resiliència, flexibilitat i agilitat. 

La fiabilitat i l’atenció als detalls ocupen el setè lloc, per darrere dels coneixements tecnològics. Finalment, completen la llista actituds relacionades amb el treball amb els altres; l’empatia, capacitat d’escoltar als altres, el lideratge i la influència social.

En aquest context, la majoria de les empreses enquestades coincideixen a dir que la inversió en aprenentatge i formació en el lloc de treball i l’automatització de processos són les estratègies de personal més comuns que s’adoptaran per a aconseguir els objectius empresarials de les seves organitzacions.

11Onze és la fintech comunitària de Catalunya. Obre un compte descarregant l’app El Canut per Android o iOS. Uneix-te a la revolució!

Si t'ha agradat aquest article, et recomanem:

11Onze

David Garrofé analitza el mercat laboral

3min lectura

La manca de mà d’obra i l’escassetat de personal...

Management

La feina del futur: 56 aptituds per prosperar

3min lectura

Com serà la feina del futur i quines habilitats ens caldran...

Comunitat

Ja tens clar què vols estudiar?

4min lectura

Milers de joves cada any han de decidir quina carrera escollir...Equip Editorial Equip Editorial
  1. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:

Deixa una resposta

App Store Google Play