Canviar el món gràcies a un tap de suro

Les propietats del suro, un producte 100% natural, el converteixen en una alternativa en sectors altament contaminants com la indústria de la construcció. L’economia circular del tap de suro pot tenir un impacte mediambiental decisiu.

 

La lluita per la sostenibilitat i el medi ambient reclama reduir l’ús del carbó, una acció imprescindible si es vol frenar el canvi climàtic, però que potser no és prou. Iniciatives com Recork van més enllà: consideren que no només s’ha de reduir l’ús del carbó a zero, sinó que ha d’estar en números negatius. Això significa que no s’emet diòxid de carboni, perquè se’n reté més del que se n’emet.

I això és justament el que permet treballar amb el suro, un material que ha guanyat importància els darrers anys gràcies al seu baix impacte mediambiental. A més, es pot fer servir de tantes maneres i en sectors tan diferents, que el suro comença a ser un material imprescindible per al desenvolupament sostenible i l’anomenada l’economia circular.

 

Un material amb mil utilitats

El suro s’extreu de l’escorça de l’alzina surera, un arbre d’origen mediterrani. Al capdavall, el suro no són més que les cèl·lules mortes que l’alzina secreta per a crear l’escorça, i que  aïllen i protegeixen l’arbre dels agents exteriors. Un cop extret el suro, no perd qualitats: és impermeable, aïllant, resistent, lleuger, elàstic i, fins i tot, actua com a repel·lent natural per a insectes. A més, l’alzina regenera la seva escorça, motiu pel qual l’extracció del suro no malmet l’arbre. 

Aquestes propietats fan del suro un material perfecte per a la construcció, que és un dels sectors més contaminants. Les seves aplicacions són diverses, però en destaca la seva funció aïllant, tant tèrmica com acústica. A més, el suro s’acostuma a barrejar amb formigó per a reduir el pes de la mescla o per a donar més resistència als parquets. També serveix per a l’elaboració de fusta conglomerada. En funció del tractament que se’n fa, fins i tot es pot crear llana de suro o paper de suro. Totes aquests usos fan que el suro sigui el principal aliat de l’anomenada arquitectura bioclimàtica.

La vida eterna de l’economia circular

A Catalunya, la indústria surera té un pes remarcable, tot i que sovint passa desapercebuda. El 1991 va néixer l’Institut Català del Suro (ICSuro), una fundació privada sense ànim de lucre i de caràcter científic. L’institut vol posar en valor el sector surerer, des de la gestió dels boscos fins a l’elaboració del producte final. Alhora, fa èmfasi en la recerca. El 2020 el sector va arribar a produir més de 7.000 tones de suro.

La importància del suro és clara. Ara, la qüestió és com pot fer-ne una bona gestió per a permetre un bon abastiment. Cal tenir en compte que d’una alzina se’n pot extreure suro cada vuit o nou anys, tot i que a Catalunya el creixement és més lent, fins a 14 anys, la qual cosa permet produir suro de més qualitat i menys porós. Això en limita el seu subministrament, i aquí és on guanya pes l’economia circular, que pretén donar noves vides al suro. Reciclar el material, sense que perdi les propietats, pot fer que el suro assoleixi gairebé la vida eterna.

 

11Onze s’està convertint en un fenomen com a primera comunitat fintech de Catalunya. Ara, llança la primera versió d’El Canut, la super app d’11Onze, per a Android i Apple. Des d’El Canut es pot obrir el primer compte universal al territori català.

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Sostenibilitat

Les millors apps de recommerce

4min lectura

Et presentem un recull de diferents apps per vendre o

11Onze

Premis Vinari: mirant al cel i al Purgatori

4min lectura

Purgatori 2017 de la DO Costers del Segre és proclamat Millor Vi

Economia

Economia sostenible, què és?

6min lectura

L’economia sostenible busca augmentar el benestar social tot



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Daniela SimónDaniela Simón says:
  2. David MateosDavid Mateos says:
    David

    Article molt interessant
    Gràcies

    • Elisabet Porqueras Garcia says:

      Gràcies a tu David pel comentari, celebro que el trobis interessant!!

      Fa 3 anys
  3. Gabriel JosidGabriel Josid says:
    Gabriel

    A mes no oblidem que els boscos d’alsines sureres cultivats de forma sostenible afavoreixen la biodiversitat del nostre país, tan necessari!

  4. Miquel Pérez CorralMiquel Pérez Corral says:
    Miquel

    Seria bo que no anés a parar a les escombraries.

  5. Anònim says:

    Jo e lleguit “ no se on “ que empreses nostres de cava compren els taps de suro a Extremadura !!!! Es cert això tenin aqui tot el qie tenim ?

    • AlbertAlbert says:
      Albert

      No ho sabia, Manel. El que sí que veig, cada cop més, ampolles de vi blanc amb taps d’alguna mena de plàstic, en comptes del suro de tota la vida.

      Fa 2 anys
  6. Francesc Estafanell PujolFrancesc Estafanell Pujol says:
    Francesc de Borja

    Amb el suro Catalunya pot aportar arbres i coneixements ja que la industria surera ve de molt enrera.

  7. Josep RuaixJosep Ruaix says:
  8. Josep GimbernatJosep Gimbernat says:
    Josep

    Tot serà que consseguim que la majoria de ciutadans s’adhereixin a aquesta consigna.

  9. Pere SorianoPere Soriano says:
    Pere

    Ben resumit. Tots hem d’aprendre i ens hem d’implicar. Gràcies.

  10. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
    Alicia

    A tenir en compte els materials que es van descovrint per la sostenibitat

    • Sergi Colell Vázquez says:

      I també és un material, molt fàcil de reciclar a causa del fet que aquí som grans consumidors de vi. Fet que a la nostra terra es produeixen caldos excel·lents.

      Fa 3 anys
  11. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:

Deixa una resposta

App Store Google Play