Brexit: balanç d’un divorci consensuat

El 31 de desembre de 2020 va finalitzar el període transitori previst en l’Acord de Retirada, amb el que el Regne Unit sortia de la Unió Europea. Aquesta sortida del bloc comunitari va tindre conseqüències econòmiques tant en l’àmbit comercial com el financer, però el seu impacte no va ser el mateix per tots els sectors de l’economia.

 

Es va intentar minimitzar el mal econòmic amb l’Acord de Comerç i Cooperació del 24 de desembre, però fins i tot amb el nou acord, la sortida del Regne Unit de la UE va tindre un impacte significatiu en l’economia europea i, en particular, en la nostra, que manté una exposició comercial i financera amb el Regne Unit superior a la que presenten altres economies de la UE.

El Regne Unit és el cinquè soci comercial per a Espanya, per darrere d’Alemanya, França, Itàlia i Portugal. Ell 2019 va rebre el 6,8% del total de les exportacions espanyoles, equivalents a 19.666,38 milions, import que podria minvar en funció dels aranzels i altres barreres que s’estableixin als productes espanyols.

Com explica l’agent d’11Onze Aitor Canudas, “Catalunya i Madrid són les dues comunitats que més béns venen al Regne Unit, seguides per Andalusia, Comunitat Valenciana, Galícia, País Basc i Aragó. Els automòbils, la fruita, els llegums i les hortalisses són els béns més venuts, però també metalls preciosos, motors, electrodomèstics o medicaments, entre altres.”

Des de l’1 de gener els fluxos de mercaderies entre Espanya i el Regne Unit van deixar de tindre la consideració d’operacions intracomunitàries per a passar a estar subjectes a formalitats de duanes i a la liquidació de l’IVA en el cas de les importacions (les exportacions estan exemptes), que suposen un volum anual d’11.808,21 milions amb dades de 2019.

Vendre o comprar béns al Regne Unit implicarà comptar amb un número identificador britànic, presentar declaració en la duana, proporcionar dades de protecció i seguretat, obtenir una llicència especial per a determinats béns o realitzar tràmits addicionals per al comerç de béns subjectes a impostos especials (alcohol, tabac o combustible).

 

Complexitats i perspectives d’un procés en evolució

Les mesures compensatòries que puguin establir-se per a ajudar als sectors i regions més perjudicats pel Brexit seran clau per minimitzar l’impacte d’aquest canvi de paradigma. Així com els convenis bilaterals que s’acabin establint entre la Unió Europea i el Regne Unit per a mitigar els efectes derivats dels canvis en la vinculació existent fins ara.

L’evolució de la cotització de la lliura enfront de l’euro, especialment amb relació a la depreciació de la lliura respecte a l’euro, implica un encariment dels productes espanyols que es venen al Regne Unit i una pèrdua de poder adquisitiu dels britànics, que pot afectar el sector turístic nacional.

Tanmateix, també existeix un possible impacte positiu, ja que el Brexit pot generar oportunitats per a Espanya, que podria guanyar pes en la presa de decisions de la UE davant la sortida d’una de les seves principals economies. D’altra banda, companyies radicades al Regne Unit, així com professionals d’alta qualificació, podrien optar per instal·lar-se en altres països de la UE, i Espanya pot ser especialment atractiva en aquest aspecte. 

A més, les empreses espanyoles, en particular les més grans, productives i diversificades geogràficament, podrien augmentar la seva capacitat exportadora, substituint una part de les vendes de les empreses britàniques a la UE,  fins i tot reemplaçant les exportacions espanyoles al Regne Unit.

 

Si vols conèixer opcions superiors per rendibilitzar els teus diners entra a Fons Garantits. Des d’11Onze Recomana et proposem les millors opcions del mercat.

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Economia

El preu de comprar online al Regne Unit

6min lectura

A partir de l’1 de gener del 2021 ha passat a fer-se efectiva la

11Onze

11Onze s’escampa per Europa

3min lectura

Ara qualsevol persona de la Unió Europea o el Regne Unit

Economia submergida

1min lectura

En aquest vídeo explicarem què és l’economia submergida, quins tipus hi ha, mesures perEquip Editorial Equip Editorial
 1. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
 2. Jordi MorenoJordi Moreno says:
  Jordi

  Bona informació. Merci

 3. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
  Manel

  Molt interesant, i molt ben explicat

  • Jordi CollJordi Coll says:
   Jordi

   Celebrem que t’hagi agradat, Manel, i moltes gràcies pel teu comentari!!!

   Fa 2 anys

Deixa una resposta

App Store Google Play