Barcelona representa més del 35% del PIB català

Segons un informe de l’Ajuntament de Barcelona, el PIB barceloní ha superat per primera vegada els 100.000 milions d’euros. L’economia de la ciutat ha crescut més que la catalana i l’espanyola i ja suposa més d’una tercera part del PIB de Catalunya.

 

El producte interior brut de Barcelona va superar per primera vegada els 100.000 milions d’euros l’any 2023. Concretament, el PIB es va situar en 103.589 milions, amb un augment nominal del 9,6% respecte de 2022, quan va ser de 94.521 milions. 

La xifra representa més d’una tercera part (35,4%) del PIB català i un augment del 2,8% en relació amb l’any anterior, superant el creixement de Catalunya (2,6%) i el d’Espanya (2,5%), segons es desprèn de l’últim informe anual sobre el Producte Interior Brut publicat pel Departament d’Anàlisi de l’Oficina Municipal de Dades de l’Ajuntament de Barcelona.

El pes del sector dels serveis

Aquesta superior recuperació del PIB de Barcelona s’explica pel pes que té el sector dels serveis en l’estructura sectorial de l’economia de la ciutat, molt per sobre que en el global del país, al contrari que la indústria. 

Es tracta d’una activitat econòmica que suposa més del 90% del seu Valor Agregat Brut (VAB), 15 punts percentuals més que el pes del sector a l’economia catalana (75,9%). El conjunt dels serveis de la capital catalana representen el 42,3% del sector a Catalunya i en destaquen les activitats d’Informació i Comunicacions (73,7%), Financeres (57,6%), Artístiques i recreatives (51%) i Professionals (50,7%), amb més del 50% de pes sobre els totals del Principat.

Les activitats de serveis amb més volum de VAB a Barcelona són el comerç, transport i hostaleria (23,6%), l’Administració pública, educació, sanitat i serveis socials (18,1%) i les activitats professionals, científiques i administratives (15,2%). Aquestes tres activitats sumen quasi el 60% del total del sector serveis.

Salaris un 15% més alts a Barcelona

Les activitats amb uns valors més elevats d’especialització són Telecomunicacions, serveis informàtics i d’informació (pes a Barcelona 2,2 vegades més que a Catalunya), Publicitat, activitats professionals i tècniques (1,9), Activitats artístiques, recreatives i d’entreteniment (1,6), Activitats jurídiques i comptables (1,6) i Activitats financeres (1,6) i Activitats de Recerca i desenvolupament (1,6).

Quant a la distribució del VAB entre els treballadors assalariats i l’excedent d’explotació (rendes professionals i empresarials) a Barcelona la Remuneració d’Assalariats suposa el 59% del VAB, mentre que a Catalunya aquesta xifra és del 54%. Aquest diferencial és conseqüència tant d’una superior taxa de salarització de l’economia com, sobretot, pels salaris de Barcelona, que són un 15% més alts a Barcelona que a Catalunya.

11Onze és la fintech comunitària de Catalunya. Obre un compte descarregant l’app El Canut per Android o iOS. Uneix-te a la revolució!

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Economia

FMI: Espanya liderarà el creixement de l’euro zona

3min lectura

El Fons Monetari Internacional millora les previsions de...

Economia

La inversió estrangera a Catalunya creix un 18%

4min lectura

Catalunya va captar 4.643,9 milions d’euros en inversions...

Cultura

La industrialització que vam fer en un segle

3min lectura

Dins la nostra memòria perdura intensament el 1714...Equip Editorial Equip Editorial

    Deixa una resposta

    App Store Google Play