Els bancs centrals preveuen seguir comprant or
Durant els últims dos anys, els bancs centrals han afegit quantitats rècord d’or a les seves reserves i tenen intenció de continuar incrementant les seves tinences del metall daurat enfront de la incertesa macroeconòmica i geopolítica. Més enllà de l’atractiu de l’or com a actiu refugi en temps de crisi, molts països diversifiquen les seves reserves per allunyar-se del dòlar estatunidenc, segons mostren les dades publicades pel Consell Mundial de l’Or (WGC).
L’últim sondeig fet pel Consell Mundial de l’Or (WGC) sobre les Reserves d’Or dels Bancs Centrals, que es va efectuar entre el 19 de febrer i el 30 d’abril de 2024 amb un total de 70 participants, mostra que el 29% dels enquestats tenen previst incrementar les seves reserves d’or durant els pròxims dotze mesos i un 81% esperen un augment de les tinences mundials dels bancs centrals en el mateix període, la proporció més alta registrada des que es va començar a fer aquesta enquesta anual el 2018.
L’informe confirma que un entorn econòmic i geopolític cada cop més complicat, els bancs centrals de tot el món continuen incrementant les seves reserves d’or. Segons l’estudi, durant el 2023 es van adquirir 1.037 tones d’or, la segona xifra més alta de la història, després del rècord de 1.082 tones de 2022.
La demanda rècord d’or per part dels bancs centrals en els dos últims anys s’ha vist esperonada, en gran part, per l’afany d’alguns països en diversificar les seves reserves de divises. Segons dades del Consell Mundial de l’Or (WGC), només durant el primer trimestre d’aquest any els bancs centrals ja havien afegit 290 tones a les seves reserves, un 1% més interanual i un 69% més que la mitjana trimestral dels darrers cinc anys. L’inici d’any més fort de la sèrie històrica del WGC, que es remunta a l’any 2000.
“Malgrat la demanda rècord del sector en els dos últims anys, a la qual s’hi ha afegit l’escalada dels preus de l’or, molts gestors de reserves continuen mantenint el seu entusiasme per l’or”, va declarar en un comunicat Shaokai Fan, responsable de la divisió de bancs centrals del WGC.
El dòlar perd protagonisme
Els bancs centrals es mostren més optimistes sobre la futura participació de l’or en les reserves mundials i més pessimistes sobre la futura quota del dòlar. És evident que la militarització d’aquesta divisa a través de les sancions econòmiques i de la congelació d’actius del banc central rus estan tenint un efecte positiu en les compres d’or.
El WGC apunta que la principal motivació de les compres previstes és “el desig de reequilibrar a un nivell estratègic més preferent les tinences d’or, la producció nacional d’or i les preocupacions dels mercats financers, inclosos els majors riscos de crisis i l’augment de la inflació.”
En preguntar per la futura quota de l’or en les reserves mundials, el 69% dels enquestats opinen que l’or ocuparà una major proporció de les reserves d’aquí a cinc anys, enfront del 62% el 2023 i del 46% en 2022. Els bancs centrals es mostren més pessimistes sobre la futura quota del dòlar estatunidenc en les reserves mundials pel fet que ha perdut atractiu a llarg termini per als inversors que busquen un actiu refugi.
En qualsevol cas, les principals raons adduïdes pels bancs centrals per a justificar l’increment de les seves tinences d’or: “reserva de valor a llarg termini o cobertura contra la inflació”, “rendiment en temps de crisi” i “diversificador eficaç de la cartera”, són igualment vàlides per a qualsevol inversor que vulgui protegir els seus estalvis en el context econòmic i geopolític actual.
Si vols descobrir la millor opció per protegir els teus estalvis, entra a Preciosos 11Onze. T’ajudarem a comprar al millor preu el valor refugi per excel·lència: l’or físic.
Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:
Per què els bancs centrals estan comprant tant or?
4min lecturaEls bancs centrals de tot el món han estat comprant...