Anàlisi: salaris vs. cost de la vida

El salari mínim de referència perquè un treballador pugui viure dignament a Barcelona i la seva àrea metropolitana es xifra en 1.322 euros al mes. Una quantitat molt superior al sou mínim interprofessional. Analitzem les dades recollides.

 

Un informe de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) quantifica en 1.420 euros el salari mínim de referència (SMR) per viure en condicions dignes a Barcelona ciutat, 1.322 euros si es viu en alguna altra ciutat de l’àrea metropolitana. L’indicador, no vinculant, vol donar visibilitat a les persones que, tot i tenir una feina de jornada completa, no arriben a final de mes perquè els salaris són insuficients en relació amb el cost de la vida.

L’estimació d’aquest salari mínim de referència es calcula tenint en compte el cost dels serveis i necessitats bàsiques, com ara l’habitatge amb un 34% de la despesa, 45% si incloem subministraments. Pel que fa a la compra d’aliments, representa un 20% de les despeses, mentre que la resta costos es reparteixen entre l’oci, l’educació, i el transport, entre d’altres. 

Tanmateix, es tracta d’un estudi que fixa el salari mínim necessari per a l’any 2020, tenint en compte les xifres de despesa de les famílies de l’àrea metropolitana el 2019, i que, per tant, no recull l’elevada inflació i altres efectes de la pandèmia de la Covid-19, motiu pel qual fonts de l’AMB concedeixen que la proposta de salaris mínims podria no ajustar-se a la realitat actual. Una discrepància que es pot veure notablement augmentada a causa del conflicte a Ucraïna i la pujada desbocada del cost dels subministraments energètics, matèries primeres, i aliments bàsics, que fan perdre, encarà més, poder adquisitiu.

Salaris mínims per tipologia de família

La proposta de salaris mínims es basa en les despeses mensuals segons el tipus de llars. Així doncs, si es tracta d’una parella sense fills, es calcula que necessita 1.039 euros per persona, i gairebé 1.585 euros per una parella amb dos o més fills. En el cas d’una persona que viu sola amb fills, es requeriria un sou de 2.168 euros per cobrir totes les despeses, o 1.508 euros si no té fills.

Xifres que queden lluny de Salari Mínim Interprofessional (SMI) de 950 euros al mes, un 22% inferior al salari de referència al municipi de Barcelona, i que posen de manifest la precarietat laboral. Part dels que l’AMB denomina ‘treballadors pobres’, és a dir els que cobren menys de 1.322,52 euros, i que representen un 32,8% de Barcelona i l’àrea metropolitana.

Per altra banda, la manca de competències de la Generalitat de Catalunya per aplicar un salari mínim propi de 1.239,5 euros, proposat el 2019, és un tema pendent. Es podria resoldre, parcialment, si el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, finalment aconsegueix portar a terme les negociacions amb agents socials, sindicats, i patronals per un SMI català de referència.

Puc estalviar?

Tot i això, segons fonts de l’INE, l’any 2020 a Catalunya el salari brut mitjà va augmentar un 0,7%, arribant als 2.158€ bruts mensuals. Per tant, una persona que guanyi aquesta quantitat hauria de poder viure a Barcelona o la seva àrea metropolitana amb un marge d’estalvi d’uns 700 € bruts mensuals. Per a les persones que tinguin un sou d’aquesta mena i no aconsegueixin estalviar prou, 11Onze està desenvolupant una sèrie de continguts i eines per aprendre a augmentar els estalvis sense renunciar a res imprescindible.

 

Si vols rentar la roba sense embrutar el planeta, 11Onze Recomana Natulim.

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Management

Trobant feina més enllà dels cinquanta

3min lectura

Segons l’Idescat, aquest mes de juny de 2021 hi havia 445.862

Comunitat

Les professions més buscades del 2021

4min lectura

La nostra “nova normalitat” en convivència amb el virus ha

Invertir

Lloguer o compra

5min lectura

Tothom es trobarà o s’ha trobat en algun moment de la seva vida amb la necessitat d’adquirir



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  2. Daniela SimónDaniela Simón says:
  3. Jordi MorenoJordi Moreno says:
    Jordi

    Molt bona informació👌

  4. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
    Manel

    Cada co tenim menys poder adquisitiu. Estarem atents a aquestes eines d’estalvi.

    • Mònica Cornudella says:

      Tota la raó, Manel! El poder adquisitiu cada vegada es veu més reduït. Hem d’estar atents a l’estalvi. Ens veiem a La Plaça!😉

      Fa 3 anys
  5. Francesc Estafanell PujolFrancesc Estafanell Pujol says:
    Francesc de Borja

    Estaré atent a les aportacions que feu en aquest tema com en els altres que ja heu fet.

  6. Mercè ComasMercè Comas says:
    Mercè

    No sé com s’arregla el problema, però que l’habitatge costi el doble que l’alimentació no és normal.

    • AlbertAlbert says:
      Albert

      Ben cert, Mercè. Sembla talment que el grau d’especulació amb l’habitatge sigui molt superior al de l’especulació alimentària i que, fins ara, el rol de la banca tradicional en els crèdits hipotecaris ha estat clau. Ben segur que és més complex el problema, però el desequilibri entre ambdós percentatges de despesa és evident.

      Fa 3 anys
  7. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
    Alicia

    Mes que interessant seguirem.les eines per estalviar
    Gracies

Deixa una resposta

App Store Google Play