El pla Moves III per comprar cotxe és per a mi?

Des del 10 d’abril de 2021 estan disponibles les ajudes del Pla MOVES III (o Pla Moves 2021), que s’estendrà fins a l’any 2023. Aquest pla d’ajuda a la compra de vehicles electrificats compta amb un pressupost inicial de 400 milions d’euros, ampliables fins a 800 milions, si la demanda ho justifica.

 

El pressupost de les ajudes es dividirà per comunitats autònomes, en funció de la seva població. Tenint això en compte, Andalusia seria la més beneficiada amb 71,35 M€; seguida de Catalunya, amb 65,79 M€; Comunitat de Madrid, amb 57,15 M€; i Comunitat Valenciana, amb 42,63 M€. Això sí; no és possible presentar sol·licituds fins que les comunitats autònomes activin els seus plans

Hi ha dos tipus d’ajuda:

  • Per a la compra de vehicles elèctrics i híbrids endollables.
  • Per a la instal·lació i desenvolupament de punts de recàrrega a tot el territori —segons la població, es pot obtenir fins al 80% del cost total de la instal·lació.

A més de turismes, també es dona suport a la compra de furgonetes, motos i quadricicles. Al contrari que amb el pla anterior, MOVES II, queden fora d’aquest pla actual camions i autobusos, cotxes de gas o bicicletes elèctriques.

Ajuts per a particulars

Per als turismes, les ajudes poden arribar fins als 7.000 €, sempre que, a canvi, es lliuri un cotxe per al desballestament amb una antiguitat superior als set anys.

Els tipus de vehicles que es poden beneficiar del Pla són: 

  • Turismes 100% elèctrics (EV o BEV) amb autonomia elèctrica superior a 90 quilòmetres. Per aquests, l’import màxim pot arribar als 7.000 €. Els requisits són:
    • Lliurar un cotxe amb més de set anys d’antiguitat per a desballestar. Altrament, l’import es redueix a 4.500 €.
    • L’import (sense IVA) de compra del nou cotxe elèctric no podrà superar els 45.000 €, o 53.000 € si és de 8 o 9 places.
    • Aquestes mateixes condicions s’apliquen a híbrids endollables (PHEV) amb més de 90 quilòmetres d’autonomia homologats (molt pocs els aconsegueixen)
  • Turismes híbrids endollables (PHEV) amb autonomia elèctrica d’entre 30 i 90 quilòmetres.
  • Turismes amb tecnologia de pila de combustible (FCV o FCHV). Els requisits són:
    • La subvenció màxima és de 5.000 €, a canvi d’un cotxe amb més de set anys d’antiguitat per a desballestar. Altrament, l’ajuda serà la meitat, 2.500 €.
    • El preu de compra no pot superar els 45.000 € (sense IVA).

 

Síntesi del Pla per a particulars, autònoms i administracions públiques

Els turismes i SUV són de la categoria M1. L’N1 inclou vehicles de mercaderies de pes inferior a 3,5 tones. Els L6e i L7e, quadricicles i els L3e, L4e i L5e són motocicletes i tricicles.

 

Síntesi del Pla per a PIMES

Síntesi del Pla per a grans empreses

Per tal d’evitar que les ciutats concentrin el gruix de les ajudes, el govern espanyol ofereix ajudes més grans a municipis amb menys de 5.000 habitants i als seus veïns. En aquests casos, és un 10% més del que s’indica a les taules superiors. Això sí, s’ha de mantenir l’empadronament en aquest mateix municipi durant alguns anys.

També s’estableix un increment del 10% de l’ajuda per a serveis de VTC, taxis i per a titulars amb discapacitat.

El govern espanyol espera que, amb aquestes ajudes, el 2023 hi hagi, almenys, 250.000 vehicles elèctrics en circulació. També un mínim de 100.000 punts de recàrrega (tant públics com privats).

En l’apartat econòmic, els càlculs governamentals preveuen que el Pla Moves III suposarà una aportació extra de 2.900 milions d’euros al PIB espanyol i que generi prop de 40.000 llocs de treball al llarg de tota la cadena de valor.

 

Vols ser el primer a rebre les últimes notícies sobre 11Onze? Clica aquí per subscriure’t al nostre canal de Telegram

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Sostenibilitat

Circular sense distintiu ambiental

4min lectura

Fins quan puc?

Sostenibilitat

Micromobilitat

5min lectura

La nova mobilitat urbana

Finances

Nova tarifa elèctrica

4min lectura

Com t'afecta?



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Pere SorianoPere Soriano says:
    Pere

    Gràcies ha tots pels aclariments.

  2. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  3. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
    Alicia

    Gràcies tot i que es espès estar ben explucat

    • Pol says:

      Alícia és un tema a tenir molt en compte, sabem què és espès, per això també vàrem afegir les síntesis, per intentar resumir-ho

      Fa 3 anys
  4. Jordi FerréJordi Ferré says:
    Jordi

    Que bo. 👍

  5. Angel Moya AlvarezAngel Moya Alvarez says:
    Angel

    El que falta explicar es que aquesta subvenció tindrà que ser declarada en la propera declaració de renda, amb el que això Toca, si et donen els 7000, prepara 2000€ a pagar de renda, teniu que explica-ho tot, gràcies

    • Toni MataToni Mata says:
      Toni

      Cert Angel, tots els ajuts apareixen a la renda. I et toca pagar més o menys segons els teus ingressos o la resta de despeses a desgravar. Gràcies per l’aportació!

      Fa 3 anys
    • Mercè ComasMercè Comas says:
      Fa 3 anys
    • Aitor Canudas says:

      Moltes gràcies Angel. En prenem bona nota

      Fa 3 anys

Deixa una resposta

App Store Google Play