Per què els bancs no volen dipòsits?

Ara mateix tenir diners al compte corrent s’ha convertit en un problema, un problema pels bancs i un problema pels usuaris dels bancs. El nivell de comissions bancàries suportades pels diners guardats als comptes corrents és desmesurat. Ens estan cobrant per tenir els diners dipositats i l’única manera d’estalviar-nos aquesta comissió és invertir en algun dels seus productes financers: un fons d’inversió, un producte per la jubilació… Això està passant a la majoria de bancs d’arreu d’Europa. Tornarem a guardar els diners sota la rajola o el matalàs?

 

Per què els bancs cobren pels dipòsits

La resposta és perquè els tipus d’interès negatius estan perjudicant el compte de resultats dels bancs. Per tant, que els clients dipositin els seus diners al banc genera un cost i cap benefici. 

Suposem que dipositem 10.000 € al nostre compte corrent al banc. Aquests diners, el banc els ha de guardar i tenir-los disponibles per quan en vulguem disposar. Si hi ha 100 persones que totes hi dipositen 10.000 €, el banc tindrà a les seves mans 1.000.000 €. Amb aquesta quantitat de diners el banc pot fer dues coses: o prestar-los, o mantenir-los en efectiu. Prestar-los comporta un risc i mantenir-los en efectiu comporta una sèrie de costos, ja sigui per la necessitat de comptar amb un emmagatzematge d’alta seguretat o per l’opció de fer un dipòsit al Banc Central Europeu.

Per què els dipòsits al BCE tenen un cost

El dipòsit al Banc Central Europeu té un cost de -0,50% per les entitats bancàries. Això vol dir que, per dipositar el milió d’euros de l’exemple, l’entitat financera hauria de pagar aproximadament uns 5.000 € de cost.

L’objectiu del Banc Central Europeu mantenint els interessos negatius és empènyer les institucions financeres a incrementar els préstecs a empreses i consumidors i, d’aquesta manera, reactivar l’economia del consum. Així mateix, el Banc Central Europeu ha optat per penalitzar l’estalvi amb l’objectiu que els diners es moguin, s’inverteixin i es gastin. La idea és dinamitzar l’economia i pal·liar les magres perspectives macroeconòmiques del continent.

Ara bé, a causa de la incidència de la COVID-19, els estalvis de les famílies han augmentat i, per tant, hi ha hagut un augment de la liquiditat, i el valor dels dipòsits ha anat en augment. Així doncs, a causa dels interessos negatius, els bancs han hagut de pagar grans quantitats de diners per dipositar tota aquesta liquiditat al Banc Central Europeu. 

Com que els bancs obtenen rendibilitats negatives per la liquiditat, ja no volen captar més diners i han deixat d’oferir dipòsits a termini fix i remuneració en els seus comptes. Lluny del nostre abast queda el record financer de l’any 2008, quan l’Euríbor estava per sobre del 5% i existien dipòsits que et bonificaven amb un 10% o un 11% TAE a un mes. O d’altres, que donaven un 7,5% TAE en tres mesos; o dipòsits al 5% o 6% al mig i llarg termini. Si algun dia tornem a tenir dipòsits d’aquest tipus, serà perquè l’Euríbor haurà tornat a pujar.

 

Tornen la rajola o el matalàs?

Ara bé, la solució tampoc és guardar els diners dins el matalàs o sota la rajola, ja que la pèrdua del valor dels diners, a causa de la inflació, també ens fa minvar el poder adquisitiu. Ara mateix, la solució a tot aquest garbuix és una equació bastant complicada sobre què és el que vull fer amb els diners estalviats, quant de temps els vull tenir aturats, etc. Aquestes i d’altres qüestions ens poden orientar sobre què hi podem fer. Però això ja són figues d’un altre paner.

 

11Onze és la comunitat fintech de Catalunya. Obre un compte descarregant la super app El Canut per Android i Apple. Uneix-te a la revolució!

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Finances

Finançament alternatiu als bancs

4min lectura

Buscar finançament ja no és sinònim d’anar al banc.

Economia

Les fintech

4min lectura

Cada vegada són més les empreses que fusionen tecnologia i finances.

Premsa

11Onze lidera el model fintech

2min lectura

El 2021 va ser l’any del naixement d’11Onze i el 2022



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Jordi MorenoJordi Moreno says:
    Jordi

    Suposo q ara tenir-los al banc ja ni generaran costos sinó beneficis

  2. Santiago VázquezSantiago Vázquez says:
    Santiago

    🤔🤔🤔

  3. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
    Alicia

    Es difícil escollir el que fer davant d’aquest tarannà del BCE,esperarem que 11Onze ens ofereixi productes així que sigui possible

    • AlbertAlbert says:
      Albert

      Doncs, sí que és així. L’elecció es fa difícil. Mentrestant, a La Plaça continuem formant-nos per a aprofitar amb bon criteri els propers productes i serveis que posarem a l’abast.

      Fa 2 anys
  4. Francesc Estafanell PujolFrancesc Estafanell Pujol says:
    Francesc de Borja

    Bon article!

  5. Josep RouraJosep Roura says:
    Josep

    Doncs ja ho sabeu, 11onze, el següent pas vostre potser ha de ser oferir productes d’inversió per a 3 o 4 perfils, de més conservador a més arriscat…

    • AlbertAlbert says:
      Albert

      Tenim una colla de productes i serveis financers a punt de posar-se en servei per la nostra comunitat 11Onze. Cal estar atents a les notícies que anem publicant.
      Gràcies pel teu suggeriment, Josep!

      Fa 2 anys
  6. Marc PadrósMarc Padrós says:
    Marc

    Es un món això

  7. Miquel MartíMiquel Martí says:
    Miquel

    Pel què sembla no doneu alternativa a altres bancs….segons el què es planteja és que només puc invertir….perquè no plantegeu la idea de dipòsits i per tant donar interessos pels nostres estalvis…..ja no pinta tant bé això.
    Per altra banda…..què pot fer mun avi que no volun telèfon però li faria gràcia tenir un compte català? Fareu targetes físiques o mun avi es quedarà penjat….

    • AlbertAlbert Chic Giménez says:
      Albert

      Tot arribarà, Miquel; confia en 11Onze. I sí; tindrem targetes fisiques. No volem deixar ningú enrere!

      Fa 3 anys
  8. Ja no saps què fer-ne amb els calers

    • AlbertAlbert Chic Giménez says:
      Albert

      El nostre objectiu i compromís és que tothom a la nostra comunitat podrà aprendre què fer-ne, per tal de prendre les millors decisions amb els seus diners. Gràcies per ser-hi!

      Fa 3 anys
  9. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  10. David MateosDavid Mateos says:
    David

    Retirar certes quantitats d’efectiu, en moltes ocasions t’ho compliquen molt, tot i ser il-legal denegar-te’ls

  11. Laura León AmatLaura León Amat says:
    Laura

    Doncs doneu-nos més càpsules informatives del que es pot fer amb aquest 4 “duros”

    • Silvia GarrigaSilvia Garriga Sole says:
      Silvia

      Mica en mica, anirem oferint contingut Laura. De tota manera, et recomano navegar per La Plaça, perquè hi ha alguns vídeos i articles que parlen d’inversió.

      Fa 3 anys
  12. Laura CarlúsLaura Carlús says:
    Laura

    A la rajola 👍

    • Silvia GarrigaSilvia Garriga Sole says:
      Silvia

      No sembla que acabi de ser una bona opció tampoc, però t’ho fan plantejar. Gràcies pel comentari Laura.

      Fa 3 anys
  13. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
    Alicia

    Dons si es difícil que fer amb els diners estalviats

    • David MateosDavid Mateos says:
      David

      Fins i tot, invertir ens Fons d’Inversió de certs bancs t’ho fan dubtar, doncs cada banc tira pel seu propi terreny, no pas del client.

      Fa 3 anys
    • David LópezDavid López says:
      David

      La veritat que si Alícia, és tot un món. 🙂

      Fa 3 anys

Deixa una resposta

App Store Google Play