Recompra d’accions: bona gestió o manipulació?

Les recompres d’accions per part de grans empreses, especialment d’entitats financeres, fa anys que estan a l’ordre del dia. Aquestes operacions poden comportar beneficis estratègics perfectament legítims, però també es poden fer servir per a maquillar els resultats comptables i per a manipular el preu de les accions.  

 

Durant la major part del segle XX, les recompres d’accions es van considerar il·legals perquè es creia que eren una manera de manipular el mercat borsari. No va ser fins als anys 80 quan les polítiques neoliberals van permetre que les recompres d’accions es convertissin en una de les eines d’enginyeria financera més populars.

Què és la recompra d’accions?

La recompra d’accions és una operació financera segons la qual una empresa compra accions pròpies i les amortitza o elimina. La situació financera global de l’empresa no canvia, però en reduir el nombre d’accions en circulació, augmenta la participació de cada accionista en aquesta. 

Les empreses sovint argumenten que efectuen aquesta operació per donar valor als accionistes, ja que aquesta activitat pot incrementar el preu de les accions. En alguns casos, la recompra d’accions pot servir per evitar que algun accionista o grup d’accionistes adquireixin les suficients participacions per a prendre el control de l’empresa.

Un altre dels avantatges que la recompra d’accions té per als accionistes és que, al contrari que amb la remuneració d’un dividend, en tractar-se d’una retribució indirecta als accionistes aquesta operació no té implicacions fiscals, tret que optin per vendre les accions, i en aquest cas tributarien si obtinguessin una plusvàlua. Per altra banda, mentre que el dividend constitueix un repartiment de beneficis passats, quan una recompra d’accions es materialitza, és en previsió de beneficis futurs.

Possible manipulació del mercat

El problema sorgeix quan aquestes recompres es porten a terme no per una autèntica millora de la situació financera de l’empresa, sinó per fer que les accions semblin més atractives per als inversors a curt termini o per a recompensar els directius d’aquestes empreses que tenen bonificacions lligades al rendiment de les accions. 

Aquesta pràctica s’ha generalitzat i ha superat les remuneracions dels dividends, especialment als Estats Units, on moltes corporacions han donat prioritat als beneficis a curt termini dels directius i accionistes per sobre de la inversió en el futur de l’empresa. Un dels exemples més clars de les conseqüències negatives que pot tenir aquesta estratègia de negoci és la crisi en què es troba sotmesa la companyia Boeing, on en una recent compareixença en el Senat dels EUA els seus directius van ser acusats “d’explotar” a l’empresa per a obtenir beneficis.

Les entitats financeres han estat un dels sectors que més ha utilitzat aquesta pràctica, especialment després de la crisi financera de 2008 i posteriorment que moltes d’aquestes entitats fossin rescatades amb diners públics. Les recompres d’accions de la banca s’han finançat utilitzant els beneficis acumulats o, en alguns casos, mitjançant l’augment del deute. Sovint, aquestes operacions es porten a terme en perjudici de l’accés al crèdit d’empreses i consumidors, de millorar els serveis als clients, d’augmentar els salaris als empleats o gràcies a les reduccions de plantilla.

Així mateix, les veus crítiques assenyalen que les recompres d’accions distorsionen la realitat del mercat. Amb el pretext d’augmentar el benefici dels accionistes o atraure nous accionistes, les recompres poden utilitzar-se per a maquillar els resultats comptables de les empreses i augmentar artificialment el preu de les accions, que haurien de reflectir la seva situació econòmica real. La necessitat d’una ferma regulació i transparència per evitar les males pràctiques és evident, tanmateix, el procés d’extracció de valor del capital sembla que continuarà enfocat en l’obtenció de beneficis a curt termini i en detriment d’una inversió productiva.

 

Finança les demandes contra els bancs. Fes justícia i aconsegueix rendiments pels teus estalvis per damunt de la inflació gràcies a les indemnitzacions que hauran de pagar els bancs. Trobaràs tota la informació sobre Finança Litigis a 11Onze Recomana.

Si t'ha agradat aquest article, et recomanem:

Finances

La responsabilitat de la banca en la inflació

4min lectura

L’activitat bancària té un paper fonamental en la inflació...

Finances

Serveix d’alguna cosa la supervisió bancària?

4min lectura

El cicle de crisis financeres de les últimes dècades ha...

Finances

Com guanya tants diners la banca espanyola

4min lectura

Els principals bancs del país han obtingut un benefici...



Equip Editorial Equip Editorial

    Deixa una resposta

    App Store Google Play