

La recaptació d’Hisenda cau un 34%
Tot i l’augment de la pressió fiscal, l’Agència Tributària ha recaptat un 55% menys del que tenia previst ingressar i un 34% menys que en l’exercici anterior. Què explica el resultat final i la discrepància entre les previsions?
Encara que s’han presentat un total de 24.013.000 milions de declaracions, un 4,9% més que l’any passat, l’Agència Tributària ha recaptat menys de la meitat del que tenia previst a l’inici de la Campanya de la Renda del 2023.
Segons l’anàlisi feta de les dades oficials per elEconomista, un total de 16,2 milions de declaracions han donat un resultat a retornar de 13.576 milions d’euros, enfront dels 11.650 milions que s’havia previst. Per tant, tenint en compte la menor recaptació i l’increment de la quantitat a retornar, la recaptació neta serà de 3.216 milions d’euros, un 55% menys dels 7.258 milions que es preveien ingressar enguany i un 34% inferior als 4.900 milions ingressats en la Renda de 2022.
Es tracta d’unes dades que poden semblar contradictòries quan tenim en compte l’increment de la pressió fiscal i que l’economia espanyola va créixer un 2,5% durant el 2023, cinc vegades per sobre de la mitjana de l’eurozona. Concretament, la demanda nacional va equivaldre a 1,7 punts del creixement el 2023, mentre que l’externa va correspondre al 0,8% restant. Llavors, com s’explica aquesta baixada d’ingressos enfront del creixement del PIB i la pujada d’impostos?
S’han manipulat les dades?
Marc Vidal, divulgador tecnològic i analista econòmic, ha examinat els resultats i apunta que les previsions del govern no són fiables, ja que es basen en dades que no reflecteixen la realitat: “La tendència a manipular les dades perquè semblin més favorables genera distorsions greus, i aquest n’és un exemple clar.”
Per altra banda, Vidal no descarta que l’augment d’impostos estigui asfixiant els ciutadans. “És possible que la pressió fiscal més elevada i l’increment de tributs estiguin reduint la capacitat dels espanyols per generar riquesa o invertir, cosa que alhora disminueix la recaptació final.” Un fet confirmat per l’últim informe presentat per l’Institut d’Estudis Econòmics (IEE), segons el qual, l’esforç fiscal a Espanya és gairebé 18% superior a la mitjana de la Unió Europea. Això situa a l’Estat espanyol entre les economies de l’OCDE amb una fiscalitat més elevada, en la posició 31 dels 38 països analitzats.
Aquesta situació pot acabar incidint negativament en l’activitat econòmica, de manera que els ingressos i devolucions fiscals no es gasten en béns, serveis o inversió, sinó en sobreviure. Com avisa l’analista: “Un govern que no sap reduir la mida de l’administració i que creu que tot se soluciona apujant impostos, només amplificarà aquesta desconnexió entre allò que es vol rebre i allò que realment es pot donar.”
Si vols descobrir la millor opció per protegir els teus estalvis, entra a Preciosos 11Onze. T’ajudarem a comprar al millor preu el valor refugi per excel·lència: l’or físic.
Deixa una resposta
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.
gràciess
Gràcies a tu, Joan!