Quant costa tornar a l’escola?

Amb l’arribada de setembre, són moltes les famílies que han de fer grans esforços per poder afrontar econòmicament les altes despeses de la tornada a l’escola. Analitzem el cost que suposa aquesta tornada, tot fent una comparació entre si es tracta d’una escola pública, concertada o privada. 

 

Segons un estudi de l’Organització de Consumidors (OCU), realitzat el setembre del 2020 a 1.495 consumidors amb fills d’edat escolar, el cost aproximat de la tornada a l’escola per cada alumne és de 1.937 euros per any, és a dir, és la despesa mitjana al llarg de l’any que té cada alumne al nostre país. Però quin cost té la tornada a l’escola segons el tipus de centre escolar? 

L’enquesta de l’OCU compara el cost d’un centre públic, amb un cost anual de 1.071 euros de mitjana per alumne, amb un cost de 2.633 euros anuals si parlem d’una escola concertada i d’un cost de 6.123 euros anuals si es tracta d’un centre privat. Si ho comparem segons etapes d’estudi, la despesa mitjana anual a Educació Infantil  se situa en 1.837 euros, seguit dels 2.079 euros en Educació Primària, 1.920 euros si es tracta d’educació secundària i 2.061 euros de mitjana en els estudis de Batxillerat.

 

Quines despeses cal tenir en compte?

Quan es tracta de comprar bates, xandall i uniforme, l’enquesta afirma que la despesa mitjana per alumne és d’uns 170 euros, en aquest cas, sense haver-hi diferència de si es tracta d’un centre públic, concertat o privat. En material escolar la despesa puja a 115 euros de mitjana. I respecte als llibres de text, sí que es reflecteix una gran diferència de preus segons l’etapa escolar, i segons sigui un centre públic, concertat o privat. 

La despesa en llibres va des dels 125 euros en etapa infantil, a una despesa mitjana de 230 euros en el Batxillerat, tot i que pot arribar a ser molt més elevats segons el tipus de centre educatiu. No hem d’oblidar que dins les despeses fixes també s’hi ha de sumar les excursions, assegurances, quotes anuals com la d’associacions de pares, o la compra d’equipament informàtic que alguns centres educatius demanen als alumnes. 

 

Catalunya, la comunitat autonòmica més cara

Com a despeses mensuals s’ha de tenir present la quota mensual de cada centre, en cas que l’alumne vagi a un centre concertat o privat, on l’import pot anar des dels 167 euros als centres concertats, fins als més de 600 euros si es tracta de centres privats. A aquesta despesa cal sumar-hi les activitats extraescolars, siguin activitats esportives, d’idiomes o classes de música, on la despesa mitjana per alumne és d’uns 68 euros segons l’activitat que realitzi. I no oblidar les despeses en transport en cas de ser necessari, tot afegint el cost dels esmorzars i el preu de menjador per a tots aquells alumnes que dinen al centre educatiu. L’estudi de l’OCU encara revela una dada econòmica més significativa per nosaltres: Catalunya és de les zones de l’estat espanyol on la tornada a l’escola és més costosa, amb una mitjana de 2.385 euros per alumne a l’any. 

Cada llar prepara la tornada a l’escola sempre dins les seves possibilitats econòmiques, i la despesa serà superior en cas de tenir més d’un fill. Però cal tenir present que, en cas de necessitar suport econòmic, es poden sol·licitar ajudes dins el mateix centre educatiu, a l’ajuntament, al Consell Comarcal, a l’apartat d’ajudes i subvencions del portal del Ministeri d’Educació i Formació Professional o a la web del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. Amb els números fets per la tornada a l’escola, només ens falta desitjar-vos a tots un bon inici de curs per aquest 2021.

 

Vols ser el primer a rebre les últimes notícies sobre 11Onze? Clica aquí per subscriure’t al nostre canal de Telegram

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Comunitat

Diners i infants

7min lectura

Aprendre el valor dels diners pot ser molt més que un joc per la canalla. Transmetre’ls els

Comunitat

Què vols estudiar?

4min lectura

Milers de joves cada any han de decidir quina carrera escollir un cop han fet la selectivitat, una

Finances

Economia d’estudiants

7min lectura

Els diners formen part de la nostra vida des de ben petits. Amb les primeres monedes queEquip Editorial Equip Editorial
 1. EduMC

  Nosaltres tenim tres fills a escola…..es una bogeria….

 2. Laura CarlúsLaura Carlús says:
  Laura

  Ja no parlem si l’alumne amb dificultats d’aprenentatge necessita reeducació especial fora de l’escola.

  • Mireia Cano says:

   Doncs sí Laura, a nivell econòmic suposa un problema afegit per a moltes famílies, també cal recordar-ho.

   Fa 3 anys
 3. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
 4. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
  Alicia

  Així que ho anaba llegint pensava que l’educació hauria de ser gratuïta a més d’obligatoria

  • Francesc Serra Carrera says:

   Bon dia Alícia! Són debats permanents i molt interessants. Gràcies!

   Fa 3 anys
 5. Francesc Estafanell PujolFrancesc Estafanell Pujol says:
  Francesc de Borja

  Em pregunto:
  Com cal interpretar que el començament del curs i entenc per extensió tot el curs sigui més car a Catalunya?

  • Jordi CollJordi Coll Planas says:
   Jordi

   Hola, Francesc! Una molt bona pregunta… De totes maneres això sòl anar força lligat al diferent nivell de vida que hi ha a cada regió / autonomia / país… Moltes gràcies pel teu comentari.

   Fa 3 anys

Deixa una resposta

App Store Google Play