Com es mesura la puresa de l’or?

Què vol dir que una peça d’or és de 18 o 24 quirats? Tradicionalment, els orfebres han utilitzat els quirats com a unitat per determinar la puresa de l’or, però en el món de la inversió s’han imposat les mil·lèsimes per indicar la qualitat d’aquest metall noble.

 

L’or, que es correspon al símbol químic “Au”, és el més dúctil i mal·leable dels metalls nobles. Fins a tal punt que, estirant un sol gram, podríem aconseguir un fil de fins a 2 km de longitud.

El fet de pertànyer a la família dels metalls nobles li dona unes característiques molt especials, com explica Núria Rambla, assistent executiva d’11Onze, ja que aquests metalls “no s’oxiden amb l’aire ni l’aigua, són inalterables en el temps, no es combinen fàcilment amb altres substàncies i resisteixen bé els àcids”.

El que coneixem com a or brut es troba a la natura en forma de granets o pipetes barrejades amb altres materials. A partir d’aquí es fa passar “per un procés químic i d’elevades temperatures” per obtenir el que anomenem “or pur”.

Quirats o mil·lèsimes?

La puresa de l’or es pot establir en quirats o en mil·lèsimes. La primera mesura és la que tradicionalment s’ha utilitzat en joieria, mentre que en el món de la inversió s’ha imposat la de les mil·lèsimes.

Si el mesurem en quirats, l’or pur en té 24. Això vol dir que, de 24 parts, totes 24 són d’or. En canvi, l’or de 18 quirats té 18 parts d’or i 6 d’un altre metall. Com l’or pur és molt tou, és habitual que els joiers en rebaixin la puresa fent aliatges amb altres metalls per proporcionar més duresa i consistència a les seves peces d’orfebreria.

Si el mesurem en mil·lèsimes, l’or pur en té 1.000. De tota manera, com indica Núria Rambla al vídeo, es considera que 999,9 ja marca “que aquell or és pur”. En el món de la inversió aquest or es pot trobar en lingots o en monedes bullion. Els primers poden pesar “des de 2 grams fins a 1 kg”. Pel que fa a les monedes, les emeten les cases de la moneda, que han de fer constar “el pes i la puresa”.

 

Si vols descobrir la millor opció per protegir els teus estalvis, entra a Preciosos 11Onze. T’ajudarem a comprar al millor preu el valor refugi per excel·lència: l’or físic.

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

11Onze

L’or com a refugi en un context d’inflació

2min lectura

Els inicis mai són fàcils. Però, quan es té en contra un ‘lobby’

11Onze

Com es fa l’or de Preciosos 11Onze

3min lectura

A finals d’abril de 2022 11Onze va començar a enviar l’or als

L’impacte de Basilea III en l’or paper

1min lectura

L’entrada en vigor de la normativa Basilea III va introduirEquip Editorial Equip Editorial
 1. MARC PASCUALMARC PASCUAL says:
  MARC

  Molt interessant!

 2. Santiago VázquezSantiago Vázquez says:
  Santiago

  Ara sí m’ha quedat clar!!!!

  • Silvia Granado says:

   Ens alegrem que hagi estat així, qualsevol dubte, pots posar-te directament en contacte amb nosaltres!

   Fa 2 anys
 3. Jordi MorenoJordi Moreno says:
  Jordi

  Molt interessant 👍

 4. Felip Tortosa EspadaFelip Tortosa Espada says:
  Felip

  Sóc nou a la placa, amb il·lusió de forma part d’aquest projecte i poder fer una comunitat important i forta.

  • Mònica Cornudella says:

   Benvingut, Felip! Aquí ens trobaràs sempre, informant i formant de tot i de tota l’actualitat. Ens veiem a La Plaça!😉

   Fa 2 anys
 5. Pere Maria EstremPere Maria Estrem says:
  Pere Maria

  Molt bona explicació.

 6. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:

Deixa una resposta

App Store Google Play