La inflació dispara el cost del nou curs escolar

L’inici del curs escolar el 5 de setembre ve acompanyat d’un increment de fins al 23% en el preu dels articles bàsics i material escolar respecte al darrer any. L’abaratiment del transport públic sent l’únic factor que pot compensar l’espiral inflacionària.

 

La pujada de preus que notaran les famílies se suma a l’estrès financer habitual de la tornada a l’escola durant període entre agost i setembre, que concentra el 60% de la despesa total d’un alumne al llarg del curs escolar. Una tornada a la rutina marcada per una inflació desbocada que implica una despesa extraordinària per a moltes famílies que en prou feines s’ho poden permetre.

La pandèmia i els problemes de logística han fet augmentar fins a un 45% el preu del paper, que, així i tot, segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), només s’ha traduït en un increment relatiu del 23% en els preus dels articles de papereria, com quaderns i folis, en bona part gràcies al fet que la majoria de les comandes ja fa mesos que estaven tancades. Tot i això, els llibres de text estan entre el material escolar que més s’ha apujat (entre un 5% i un 20%) en comparació amb el curs passat. 

La despesa en llibres i altres articles de papereria no és l’única cosa que amoïna als pares, els infants creixen i han de canviar de vestuari sovint. Una despesa especialment significativa pels pares que porten els infants a un centre que requereix uniforme. El preu de la roba i el calçat ha augmentat de manera considerable i segueix la tendència marcada per la inflació generalitzada, tot i que es manté per sota del 10%. 

 

Menjadors escolars i escoles concertades

El mes de maig passat, el Govern va confirmar que establia un topall màxim de 6,54 euros diaris, 21 cèntims més que fins ara, pel servei de menjador en aquells centres públics en què l’espai del migdia dura dues hores i mitja, o fins a 7,19 euros si els alumnes són comensals esporàdics. 

El Ministeri d’Educació justificava la pujada de preus amb la inflació i les revisions dels convenis col·lectius que feien créixer els costos de personal. Un argument que també fan servir les escoles concertades, on es calcula que s’aplicarà un increment general de fins a un 3% en les quotes que cobren aquestes escoles. Especialment significatiu a Catalunya, que juntament amb Madrid, és la comunitat autònoma que compta amb la xarxa més àmplia, i proporcionalment més gran, d’escoles concertades.

La reducció de les tarifes del transport públic, l’economia circular dels bancs de llibres que tenen alguns centres escolars per contribuir a la reducció de despeses, i les ajudes que es poden sol·licitar als mateixos centres educatius, als ajuntaments i consells comarcals, són opcions a tenir en compte per les famílies que no puguin assumir aquesta situació inèdita d’inici del curs escolar.

 

11Onze és la fintech comunitària de Catalunya. Obre un compte descarregant la super app El Canut per Android o iOS. Uneix-te a la revolució!

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Comunitat

Com ensenyar el valor dels diners als teus fills

7min lectura

Aprendre el valor dels diners pot ser molt més que un joc per la

11Onze

‘11Onze Escola’

3min lectura

A 11Onze ens hem marcat com a objectiu ensenyar com funcionen les finances.

Finances

Economia d’estudiants

7min lectura

Els diners formen part de la nostra vida des de ben petits.Equip Editorial Equip Editorial
  1. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  2. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
  3. Jordi MorenoJordi Moreno says:

Deixa una resposta

App Store Google Play