L’hora de redissenyar les ciutats

Els nous estils de vida a la ciutat, demanen reurbanització. Amb això, millorem els nuclis urbans, i treballem en la recuperació dels barris. Concretament, l’emergència sanitària d’aquest passat 2020, ha fet veure la necessitat de fer créixer les ciutats de manera més sostenible.

 

El passat 2020 va ser un any de revolució obligatòria per a milers de sectors, i la reurbanització de les ciutats no en va quedar pas al marge. Amb la mobilitat, l’economia i la vida social de tot el món aturades, la demanda d’una actuació quant a la sostenibilitat de les ciutats es va fer més que visible. L’actualitat ens obliga a tots a accelerar la implantació de plans com el pla d’actuació per integrar la sostenibilitat i la salut a les ciutats, del servei de Plans i Programes de la Generalitat de Catalunya, aprovat fa tres anys i que propugnava el concepte de ciutats amigues i saludables.

Les ciutats en general segueixen essent els llocs del planeta amb els índexs més alts de contaminació atmosfèrica, el que les responsabilitza de milers de defuncions. A gran part de les ciutats de Catalunya, durant el confinament, aquesta mortalitat crònica lligada a la contaminació ambiental va arribar a mínims històrics. D’altra banda, el confinament va posar en evidència les limitacions de les ciutats per poder fer esport i sortir a passejar, i va fer veure amb claredat la necessitat i la urgència de redissenyar urbanísticament les ciutats per a millorar la salut de les persones. 

El confinament redueix la contaminació

La pandèmia ens ha obert els ulls i ha fet veure de primera mà la necessitat de reurbanitzar les grans urbs. I això és el que pretén fer el Servei de Plans i Programes, amb la seva primera eina entre mans, com és l’Institut de Salut Global, l’ISGlobal. Com a curiositat, Barcelona és de les primeres a la llista d’un estudi del Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC), sobre les ciutats del món més contaminades. Tot i això, el confinament va fer baixar la contaminació a Catalunya fins a mínims històrics.

Consells per a ciutats sostenibles

Però encara hi som a temps, i és així com ISGlobal ens dona cinc consells per aconseguir ciutats més sostenibles. Com a punt de partida es recomana millorar la qualitat de l’aire, assumpte considerat prioritari per a governs, ajuntaments i planificadors urbans. Segons ISGlobal, 7 de cada 10 persones viuran en entorns urbans d’aquí a trenta anys. El segon punt és el soroll, com explica  ISGlobal, 13 milions de persones  a Europa pateixen trastorns de son per culpa del soroll, que provoca el 36% dels problemes de salut causats per una mala planificació urbana. Entenem que cal reduir el soroll a les ciutats amb la disminució de la velocitat, o també promocionant zones silencioses com ara espais verds. El tercer punt són els espais naturals, cal una ciutat amb més espais verds per beneficiar la salut de les persones, i sobretot, quan sabem que els estudis relacionen els espais naturals amb la millora de capacitat d’atenció dels infants. Els espais verds redueixen l’estrès, donen més esperança de vida i milloren el nostre estat de salut general. Com a quart punt, tenim l’activitat física; i és així com fer créixer els nostres nivells d’activitat física ha d’estar integrat a la necessitat d’un bon disseny de les ciutats, atès que el sedentarisme és un greu problema de salut a escala mundial que cal reduir. L’últim punt a millorar és la temperatura. A les grans ciutats puja de mitjana entre dos i quatre graus durant el dia i uns deu graus de temperatura de nit, el que provoca parts prematurs, mortalitat i accidents de trànsit i laborals. 

Sense dubte cal reurbanitzar les ciutats, i cal fer-ho pensant en la millora de la salut de les persones i no en la millora econòmica, redissenyant cada racó de cada ciutat i de cada barri per poder trobar en un futur no gaire llunyà, temps per estar-nos-hi i poder gaudir de cada racó. I ara mateix, ja no és una necessitat sinó una urgència sobre la qual cal actuar sense perdre-hi ni un segon més.

 

Vols ser el primer a rebre les últimes notícies sobre 11Onze? Clica aquí per subscriure’t al nostre canal de Telegram

Si t’ha agradat aquest article, et recomanem:

Sostenibilitat

Innovate4Climate

4min lectura

Cita mundial contra el canvi climàtic a Barcelona

Equip Editorial Equip Editorial
  1. Daniela SimónDaniela Simón says:
  2. Francesc Estafanell PujolFrancesc Estafanell Pujol says:
    Francesc de Borja

    Sembla un somni però tal com va el món cada cop són és necessàries aquestes iniciatives per no dir imprescindibles

  3. Manel LopezManel Lopez says:
  4. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  5. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
    Alicia

    Menys edificis mes verd i cladria pensar amb fer ciutats mitjanes les macro
    Si el transport públic. Fos eficent hi hauria menys necessitat d’automobil

    • Laura Bunyol Bartrina says:

      Hola Alícia! Tens raó! Les problemàtiques de les ciutats són cada vegada més per motius de massa aglomeració. Segur que entre tots i totes podem construir nous models i patrons que siguin més eficients! Endavant!

      Fa 3 anys
  6. laura bunyollaura bunyol says:
    laura

    Transports públics gratuïts per poder_ne entrar i sortir lliurement?.

Deixa una resposta

App Store Google Play