La febre de l’or a Califòrnia, abans i ara

Durant la llegendària febre de l’or que es va iniciar a la vall del riu American, centenars de milers de persones d’arreu del món van deixar les seves llars per dirigir-se a Califòrnia amb la intenció de fer fortuna amb la mineria del metall daurat. Avui, els antics assentaments miners atreuen excursionistes, turistes i historiadors.

 

El 24 de gener de 1848, el capatàs James W. Marshall i els seus homes van trobar llavors d’or mentre estaven construint un molí de farina a Sutter’s Mill, el ranxo del general John Sutter, a la vall del riu American. Marshall havia baixat al riu per a inspeccionar els progres del projecte i, segons va explicar més tard: “Em va cridar l’atenció alguna cosa que brillava en el fons de la rasa. . . Ho vaig recollir amb la mà i em va fer un tomb el cor, perquè estava segur que era or… Després en vaig veure més.”

Quan es va córrer la veu, molts jornalers van deixar les seves feines per buscar or al llarg del riu American i els seus afluents. Les notícies sobre aquest descobriment es van escampar ràpidament més enllà de Califòrnia, desencadenant una onada migratòria de persones de tot el món, que van deixar les seves llars per buscar fortuna cap a l’oest dels Estats Units.

En poc més d’un any, gairebé 100.000 persones es van dirigir a Califòrnia des de la resta del país, Europa, Àsia, Australàsia i altres racons del planeta. Aviat, la població de Califòrnia va augmentar exponencialment, no només amb els que esperaven fer-se rics picant pedra per trobar or, sinó amb molts altres emprenedors que es guanyaven la vida proporcionant béns i serveis als miners. 

La ciutat de San Francisco, en particular, es va transformar en un important centre urbà i comercial gràcies al fet que gairebé tots els immigrants que arribaven per mar passaven per la ciutat, igual que la majoria de les mercaderies importades d’altres països. Abarrotada d’hotels, botigues, bars i cases de joc, es va convertir en el lloc ideal perquè els miners gastessin els seus guanys.

 

De la febre de l’or al ‘Golden State’

El 1860, la població gairebé s’havia triplicat des de 1847, arribant als 308.000 residents. Durant el 1852, el punt àlgid de la mineria, es van extreure uns 2000 milions de dòlars en or que van enriquir alguns d’aquests aventurers. Així i tot, les condicions de treball eren dures, i molts miners van guanyar poc més del que tenien en arribar.

Dues dècades després, la majoria dels miners havien abandonat les mines i trobat altres maneres de guanyar-se la vida. El sector de la ramaderia va créixer exponencialment i, el 1860, les granges Californianes tenien quatre vegades més vaques que el 1848. La xarxa de ferrocarrils, construïda per immigrants xinesos, va posar fi a l’aïllament físic de Califòrnia respecte a la resta dels Estats Units i va contribuir encara més al desenvolupament econòmic de la regió.

Avui, la històrica Gold Country del nord de Califòrnia està en auge per segona vegada després d’experimentar una afluència de nous residents que s’hi van traslladar durant la crisi sanitària. I també gràcies a les centenes de milers d’excursionistes i turistes que visiten la regió atrets per les antigues ciutats mineres a tocar de Sierra Nevada, ara remodelades amb botigues de moda, restaurants i hotels del segle XIX rehabilitats.

 

Preciosos 11Onze t’ho posa fàcil perquè puguis comprar or al millor preu i amb total seguretat. Truca’ns i parla sense cap compromís amb un dels nostres agents per aclarir qualsevol dubte que puguis tenir i protegeix-te de les crisis econòmiques amb el valor refugi per excel·lència.

Si t'ha agradat aquest article, et recomanem:

Cultura

L’increïble viatge de l’or

4min lectura

El Consell Mundial de l’Or produeix un documental on l’actor Idris Elba...

Cultura

Com ajuda l’or a crear oxigen a Mart

4min lectura

La NASA es planteja enviar una missió tripulada a Mart...

Cultura

L’origen extraterrestre de l’or

4min lectura

Sens dubte, l’or no és d’aquest planeta. Els científics...



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Mercè ComasMercè Comas says:
    Mercè

    Llàstima que als Països Catalans no tinguem or.
    Ens hem hagut de vendre la costa, degradar els barris històrics de les ciutats i construir grans blocs d’rdificis a les hortes i camps de fruiters per a poder duplicar la població en 70 anys.

    • Xavier Vinolas EscodaXavier Vinolas Escoda says:
      Xavier

      Així és, Mercè. Fa anys que “investigo” el tema i segons sembla només ens queden quatre engrunes d’or per passar una tarda de diumenge remenant sorra 🤷‍♂️

      Fa 6 mesos

Deixa una resposta

App Store Google Play