

Espanya està sota mínims en educació financera
Els estudiants espanyols se situen 12 punts per sota de la mitjana de l’OCDE en competència financera, segons l’última entrega de l’informe PISA. Aquesta bretxa ha augmentat des dels vuit punts registrats fa quatre anys i denota un deteriorament en les capacitats de l’alumnat per entendre finances bàsiques.
Quan fa tot just sis mesos que un informe de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) presentava un panorama devastador quant a l’educació financera a Europa, segons el qual, només el 34% dels adults europeus tenen coneixements mínims en educació financera, l’última entrega de l’informe PISA publicat aquest dijous mostra que molts adolescents tampoc tenen algunes de les aptituds, actituds i coneixements necessaris per a prendre decisions financeres bàsiques.
L’avaluació de competència financera de l’informe PISA se centra a esbrinar què saben fer els estudiants a través d’un qüestionari dividit en quatre blocs relacionats amb: diners i transaccions, planificació i gestió de les finances, risc i benefici, i panorama financer. Això permet obtenir una imatge específica de la familiaritat dels estudiants amb els diferents conceptes de les finances.
En el cas d’Espanya es van avaluar els coneixements financers de més de 2.000 alumnes de 15 anys d’un total de 206 centres educatius i s’han obtingut pitjors resultats que en l’anterior informe, situant als estudiants espanyols 12 punts per sota de la mitjana de l’OCDE (486 punts enfront d’una mitjana de 498). Es tracta d’un empitjorament respecte als vuit punts registrats el 2018, que col·loca a l’Estat espanyol en el lloc 12è de 20 països analitzats.
Només un 25% d’alumnes presenten un nivell alt en competència financera, enfront d’un 58% de nivell mitjà, mentre que el 17% no assoleix el nivell bàsic de coneixements. Això es tradueix en el fet que només un 27% dels alumnes espanyols són capaços d’entendre un contracte de compravenda, enfront del 34% de la mitjana de l’OCDE. Així mateix, mentre que el 95% dels estudiants espanyols saben identificar una factura, un 42% no són capaços de realitzar interpretacions bàsiques d’aquesta, ni d’una nòmina, ni tampoc de fer operacions numèriques senzilles com el càlcul de percentatges.
Pla d’educació financera d’11Onze
Empoderar a la ciutadania a través de l’educació financera ha estat al cor d’11Onze des dels seus inicis. Ampliar els coneixements sobre economia i finances de la nostra comunitat, posant al seu abast totes les eines necessàries, és un dels pilars fundacionals de la primera fintech comunitària de Catalunya.
Des del llançament d’11Onze Escola, un projecte que ofereix sessions formatives sobre el món de les fintech perquè centres educatius, empreses i col·legis professionals de tot el país puguin formar els seus alumnes en matèria econòmica i financera, disposem d’una plataforma única que permet complementar el currículum escolar educant als joves en qüestions monetàries i que posa al seu abast eines per a la creació de riquesa.
Amb el mateix propòsit de formar a la nostra comunitat, s’impulsen les lliçons de la secció Aprendre, que ofereix continguts com la sèrie El Diner, les Formacions 11Onze fetes pels mateixos treballadors o els nostres Cursos curts. A més, a l’apartat Descobreix d’11Onze TV també trobareu peces dels nostres agents sobre temes d’interès per al nostre dia a dia. Perquè des d’un bon principi teníem clar que sense una bona formació financera difícilment serem una societat lliure que pugui decidir el seu futur.
11Onze és la fintech comunitària de Catalunya. Obre un compte descarregant l’app El Canut per Android o iOS. Uneix-te a la revolució!