Disc d’or de les Voyager: un missatge a l’univers

Les dues sondes del Programa Voyager llançades el 1977 a l’espai per la NASA tenien com a missió explorar els planetes exteriors del nostre sistema solar. Les acompanya un disc de gramòfon fabricat de coure i cobert amb or que conté un missatge per donar a conèixer l’existència de vida a la Terra a possibles éssers extraterrestres intel·ligents.

 

En la immensitat del cosmos, dues diminutes càpsules del temps travessen l’espai interestel·lar amb un missatge pensat per donar a conèixer la nostra existència a qualsevol forma de vida extraterrestre intel·ligent que es puguin trobar pel camí. Un missatge en una ampolla còsmica que conté una petita mostra del que són la humanitat i el planeta Terra, però que també simbolitza el nostre afany i capacitat per descobrir noves fronteres.

Carl Sagan, conegut astrofísic, astrònom i divulgador científic estatunidenc, va ser l’encarregat de liderar l’equip que va crear el “Golden Record” el 1972.  El disc d’or del Programa Voyager seria una actualització de les plaques muntades anteriorment a les sondes Pioneer, amb molta més informació sobre la vida a la Terra i l’essència de la humanitat.

Els discs fan trenta centímetres de diàmetre, es van fabricar de coure i es van recobrir d’or. Es van triar aquests metalls per la seva estabilitat química i propietats tèrmiques, ja que havien de ser prou resistents per aguantar les forces del llançament i posteriors canvis tèrmics a l’espai. També s’hi va afegir una minúscula quantitat d’urani-235 pensada per servir de rellotge, de manera que un futur descobridor extraterrestre pogués deduir la seva antiguitat.

El contingut dels discos d’or

 

El batec d’un cor, el cant dels ocells, el concert de Brandenburg de Bach, un ballarí de Bali, un embrió humà… Els discos d’or inclouen un compendi de sons, imatges i informació que ofereixen una visió general de la Terra i els seus habitants. El contingut dels discs va des de salutacions en diverses llengües fins a gravacions de música popular, sons de la naturalesa, fotografies de persones i paisatges, i fins i tot instruccions de com reproduir el disc.

S’hi van incloure 90 minuts de música amb peces de diferents tradicions culturals, des de música clàssica fins a música popular de diversos països. La intenció era capturar la diversitat cultural i l’expressió artística humana i mostrar-la a la resta de l’univers. Aquesta idea quedava plasmada en una inscripció en el disc: “Als creadors de música – tots els mons, tots els temps”.

També es van enregistrar sons de la naturalesa seleccionats per a mostrar alguns exemples de com és la vida a la Terra, transmeten la riquesa i la complexitat del nostre entorn natural. Així com 115 fotografies en format analògic, des d’impressionants paisatges fins a representacions d’anatomia humana i diagrames científics. A més, es van incloure missatges de salutació en 55 llengües diferents (no, no hi ha cap salutació en català) per mostrar la diversitat lingüística del nostre planeta.

Les sondes espacials Voyager són els objectes creats per l’home més distants de la Terra i els primers en arribar a l’espai interestel·lar. Gràcies als últims esforços de la NASA, tindran una vida útil fins al voltant del 2026 i després continuaran el seu viatge en silenci. La probabilitat que siguin trobades per alguna vida extraterrestre intel·ligent és extremadament petita, però el missatge contingut als discs d’or perdurarà per sempre més a l’espai sideral.

 

Si vols descobrir la millor opció per protegir els teus estalvis, entra a Preciosos 11Onze. T’ajudarem a comprar al millor preu el valor refugi per excel·lència: l’or físic.

Cultura

L’origen extraterrestre de l’or

5min lectura

Sens dubte, l’or no és d’aquest planeta. Els científics...

Tecnologia

Com ajuda l’or a crear oxigen a Mart

5min lectura

La NASA es planteja enviar una missió tripulada a Mart...

Cultura

Tecnologia i art: combinació explosiva

6min lectura

L’art digital és capaç de qualsevol cosa: ha batut el rècord...Equip Editorial Equip Editorial
  1. Lluis TomasLluis Tomas says:
    Lluis

    Sempre m’ha fet gràcia el famós disc d’or que portava la sonda Voyager del 1977 i m’agradaria tenir-ne una còpia, però no per l’absurd contingut del missatge o la impossibilitat de que algú el trobi mai, si no perquè m’atreviria a demostrar que l’espècie humana és única en tot l’Univers conegut.

  2. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  3. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
  4. Carles MarsalCarles Marsal says:
  5. Mercè ComasMercè Comas says:

Deixa una resposta

App Store Google Play