Avantatges i desavantatges de les CBDC

En un context en què l’ús de diners en efectiu està en declivi i els pagaments digitals i les criptomonedes estan a l’ordre del dia, més de 130 països estan estudiant la possibilitat d’introduir monedes digitals emeses pels bancs centrals (CBDC). Quins són els pros i contres d’aquestes noves divises?

 

La digitalització de l’economia ha vingut acompanyada de la conveniència de poder fer pagaments digitals i ha esperonat la popularitat de les criptomonedes. Una revolució del sistema financer que ha provocat que els bancs centrals de molts governs, inicialment poc partidaris d’implantar-les, estiguin estudiant l’emissió de les seves pròpies monedes digitals (CBDC).

En aquest context, Europa no es vol quedar enrere i crearà la seva pròpia moneda digital, com ja han fet països com la Xina, Suècia o l’Uruguai. Conegut com l’euro digital, es tracta d’una moneda electrònica que serà gestionada i supervisada pel Banc Central Europeu (BCE), que podrà ser utilitzada tant pels ciutadans com per les empreses i que no substituirà els diners en efectiu, sinó que els complementarà.

Quant a l’Estat espanyol, el Banc d’Espanya (BdE) s’ha posicionat a favor de la introducció de l’euro digital emetent un comunicat on destaca el que considera com els avantatges d’aquesta CBDC i donant el seu suport al BCE. Juan Ayuso, director general d’Operacions, Mercats i Sistemes de Pagament del Banc d’Espanya, afirmava que l’euro digital conserva els avantatges de la moneda física i apuntava que el format d’efectiu físic “no permet aprofitar tots els avantatges que ofereix la creixent digitalització de l’economia i la societat”.

Un mètode de pagament complementari

Inclusió financera. Una moneda digital centralitzada pot contribuir a la inclusió financera, especialment en àrees on l’accés a serveis bancaris tradicionals és limitat. De la mateixa manera, seria una alternativa als diners en efectiu en situacions extremes, com ara catàstrofes, en les quals no es pugui utilitzar l’efectiu i en les quals els mitjans de pagament tradicionals, com ara els TPV, no funcionin.

Seguretat i resiliència financera. Una de les principals promeses de les CBDC és millorar la seguretat i la resiliència del sistema financer. A diferència de les criptomonedes descentralitzades, les CBDC estan avalades pels bancs centrals, cosa que garanteix el seu valor i les fa menys susceptibles a les fluctuacions pròpies dels mercats de criptomonedes. Per tant, l’euro digital només seria una forma més de pagar en euros, convertible en paritat amb els diners físics.

Reducció dels costos de les transaccions. Les CBDC permeten eliminar la necessitat d’intermediaris com ara les entitats de processament de pagaments. A més, la seva implementació digital simplifica la transferència d’efectiu, cosa que beneficia tant els usuaris individuals com les empreses, especialment en transaccions internacionals, on els costos tradicionals són elevats. Quant a l’euro digital, està pensat perquè no tingui costos per a les persones que l’utilitzin per fer pagaments ordinaris i que es pugui fer servir en qualsevol lloc de la zona euro.

Traçabilitat i transparència. Les CBDC permeten un seguiment detallat de les transaccions financeres, fet que pot ajudar els governs a combatre el blanqueig de diners, el finançament del terrorisme i l’evasió fiscal. No obstant això, el regulador bancari europeu indica que l’euro digital permetria efectuar pagaments sense compartir dades amb tercers, tret que sigui necessari per prevenir activitats il·lícites.

 

Quins riscos poden comportar?

Privacitat i control governamental. Una de les preocupacions més importants quant a les CBDC és la possible pèrdua de privacitat dels usuaris. A diferència dels diners en efectiu i de les criptomonedes, que permeten fer transaccions anònimes, les CBDC poden tenir una total traçabilitat sobre la major part de les transaccions. Això permetria als governs saber exactament com gastem els nostres diners i els atorgaria la capacitat de parar pagaments o confiscar-los, com va passar amb les protestes dels camioners contra el govern canadenc. 

Diners en efectiu i llibertat financera. La creixent digitalització dels diners, impulsada per les CBDC, podria significar la fi de l’ús de diners en efectiu, un mètode de pagament important en moltes societats. Això no només afectaria la llibertat de triar el mitjà de pagament, sinó que també tindria implicacions per a persones amb accés limitat a aquestes tecnologies. En aquest sentit, el BCE afirma que l’euro digital seria un complement dels diners en efectiu, no un substitut, així que els bitllets i monedes seguiran en circulació. 

Impacte negatiu contra els bancs comercials. L’ús de CBDC podria afectar negativament la intermediació financera que ara proporcionen els bancs comercials, ja que els ciutadans podrien preferir mantenir els seus diners directament en comptes digitals gestionats pel banc central, especialment en moments de crisis. Això reduiria el paper dels bancs comercials, afectant la seva capacitat per oferir préstecs, crèdit i finançament.

11Onze Recomana Bitvavo, les criptomonedes de manera fàcil, segura i a baix preu.

Si t'ha agradat aquest article, et recomanem:

Tecnologia

Nigèria vol forçar l’ús de la seva moneda digital

5min lectura

El Banc Central de Nigèria limita les retirades d’efectiu a un...

Tecnologia

Euro digital i privacitat: què diu la UE?

5min lectura

Brussel·les proposa els pilars legals per garantir...

Tecnologia

Espanya dona el seu vistiplau a l’euro digital

5min lectura

El Banc d’Espanya (BdE) ha comunicat que dona el seu...



Equip Editorial Equip Editorial

    Deixa una resposta

    App Store Google Play