Els perills de les xarxes de WiFi públiques

Les xarxes de WiFi obertes ofereixen conveniència, permetent-nos accedir a Internet en cafeteries, aeroports, hotels i altres llocs públics. No obstant això, aquestes xarxes rarament estan degudament protegides i comporten nombrosos riscos de seguretat que molts usuaris sovint passen per alt. 

 

Les xarxes de WiFi públiques són punts de connexió gratuïta a internet que podem trobar en multitud d’espais públics, com poden ser hotels, cafeteries, aeroports i centres comercials, i que ens permeten navegar per internet sense utilitzar la nostra tarifa de dades. Però és segur connectar-se a aquest tipus de xarxes? 

Encara que hi ha algunes excepcions, és important tenir en compte que, per norma general, les xarxes de WiFi públiques o obertes sovint tenen una seguretat més feble que les xarxes de WiFi privades com les que podem tenir a casa. Les mateixes característiques de fàcil connexió que les fan atractives per als consumidors també les converteixen en un imant per als hackers, els quals hi poden tenir accés sense les restriccions pròpies d’una xarxa degudament protegida. 

Així doncs, un hacker connectat a una d’aquestes xarxes podria configurar el seu equip per a interposar-se entre nosaltres i el proveïdor del servei, i així accedir a la nostra informació o robar les nostres dades.

Una altra de les tècniques més utilitzades pels pirates informàtics per a obtenir informació confidencial d’altres usuaris consisteix a crear una xarxa WiFi falsa amb el nom de l’establiment d’on es rep el senyal, per així poder accedir al dispositiu dels clients que es connectin a la seva xarxa.

 

Com ens podem protegir?

Evidentment, de vegades ens trobarem en situacions en les quals una xarxa de WiFi pública, oberta o no gaire segura serà l’única connexió disponible, per tant, és aconsellable que adoptem algunes precaucions bàsiques.

  • Desactiva la connexió automàtica. Assegura’t que el teu mòbil o ordinador no es connecti automàticament a xarxes de WiFi públiques, configurant el teu dispositiu perquè et demani autorització abans de connectar-se a una xarxa.
  • Actualitza el teu dispositiu. És essencial haver executat totes les actualitzacions pendents del teu dispositiu, ja sigui del sistema operatiu, navegador o de les aplicacions que utilitzis. Això permetrà tancar qualsevol forat de seguretat que pugui ser utilitzat per tercers.
  • Descarregat un antivirus. Segurament ja utilitzes un antivirus en el teu ordinador, però també és recomanable instal·lar-ne un en el teu telèfon mòbil si el fas servir per a connectar-te en xarxes obertes de WiFi.
  • Evita fer servir aplicacions bancàries. Quan estem connectats a una xarxa de WiFi pública, és aconsellable evitar accedir a l’aplicació del nostre banc o a qualsevol altra aplicació de pagaments que podem fer servir per a fer compres per internet.
  • Fes servir una xarxa privada virtual (VPN). Moltes d’aquestes aplicacions de VPN són gratuïtes i ofereixen una connexió virtual xifrada entre tots dos punts d’intercanvi de dades que impedirà l’accés als ciberdelinqüents o, si més no, dificultarà la seva tasca.
  • Fixa’t en els certificats SSL. SSL és una tecnologia estandarditzada que permet xifrar el trànsit de dades entre dos servidors web, protegint així la connexió. Si surten les lletres “HTTPS” al principi de la direcció (URL) d’un lloc web, aquest lloc està protegit per un certificat SSL. Per tant, activa l’opció de fer servir sempre HTTPS en els llocs web que visitis amb freqüència, o que requereixin les teves dades personals.

11Onze és la fintech comunitària de Catalunya. Obre un compte descarregant l’app El Canut per Android o iOS. Uneix-te a la revolució!

Si t'ha agradat aquest article, et recomanem:

Tecnologia

Com protegir-nos de les estafes en línia?

4min lectura

Cada any hi ha milions de persones arreu del món que...

Tecnologia

És segur pagar en línia?

4min lectura

Les compres en línia són cada vegada més habituals. Ens estalvien desplaçar-nos...

Tecnologia

Targetes virtuals per a compres segures

4min lectura

Les targetes virtuals són el principal mètode de...Equip Editorial Equip Editorial

    Deixa una resposta

    App Store Google Play