Perillen els nostres béns i llibertats?

L’avantprojecte per la reforma de llei de seguretat nacional espanyola preveu que, en cas d’una crisi greu, els ciutadans majors d’edat puguin ser obligats a “fer prestacions” per l’estat, que també podrà intervenir, ocupar o requisar provisionalment béns i capital que consideri necessaris. 

 

Així ho estableix l’esborrany de l’avantprojecte publicat pel diari El País, i que modifica la Llei 36/2015 de seguretat nacional. Unes mesures que ja estaven, en part, contemplades per la Llei 17/2015 del Sistema Nacional de Protecció Civil per casos d’emergència, però que ara s’amplien a l’àmbit de la seguretat nacional.

 

Embargar béns i capital

Un dels punts més polèmics i que ha generat més crítica per part de l’oposició, consternació a les xarxes socials, i debat entre experts jurídics, és el referent a la possibilitat, en condicions extremes, de què l’estat tingui potestat per embargar o requisar els nostres béns i capital. Això sí, amb el dret a ser indemnitzats per perjudicis econòmics a l’activitat empresarial, però sense compensació per qualsevol obligació de fer una prestació personal.

Cal tenir en compte que es tracta d’un esborrany que encara no ha estat aprovat i que ha de passar a tràmit per les Corts. No obstant això, l’ambigüitat i manca de concreció donen peu a diferents interpretacions jurídiques que creen desconfiança.

Com ens explica l’Arcadi Sala-Planell, cap del Departament Legal d’11Onze, l’avantprojecte de llei és poc precís. «Està fet de manera que el Gobierno pugui actuar amb tota llibertat i discrecionalitat, gràcies a la imprecisió de l’articulat, que permet una interpretació jurídica massa àmplia». 

L’ex-lletrat del Tribunal Constitucional, Joaquín Urías, opina que «la llei ha d’incloure mecanismes per a evitar que ningú no pugui utilitzar-la en el futur per a fins desproporcionats o il·legítims» i insisteix que la reforma «haurà de ser tan detallada com sigui possible» i hauria d’incloure des d’«un llistat de catàstrofes o emergències per les quals es podria aplicar, fins a quines autoritats estan capacitades per a garantir el seu compliment i, fins i tot, el desenvolupament d’un règim de sancions». 

 

Garantir recursos crítics

És evident que lliçons apreses durant la pandèmia de la Covid-19 i la subseqüent declaració de l’estat d’alarma han influenciat la redacció del text d’aquest avantprojecte de llei. L’especulació a conseqüència de l’excés de demanda i la manca de certs productes bàsics com les mascaretes o EPI, va provocar una pujada de preus extravagant i escenes dramàtiques de sanitaris treballant sense els equips de protecció adequats.

En un context de crisi extrema els governs es volen assegurar de tenir suficients eines legals per garantir recursos crítics. Un concepte que no és nou i pel qual altres països, com els EUA, ja tenen lleis similars que han utilitzat durant la pandèmia per instar a les empreses a col·laborar amb les autoritats estatals en la superació de la crisi. 

Dit això, estem parlant d’una llei ordinària, però que, com han assenyalat els juristes, pot afectar els nostres drets fonamentals, i que possiblement es tramitarà com a una llei orgànica per evitar problemes jurídics i tenir totes les garanties legals. Una tramitació que haurà d’anar acompanyada d’un articulat més precís i detallat per garantir que no pot haver-hi un abús d’autoritat pels representants del poder executiu de l’estat.

 

Vols ser el primer a rebre les últimes notícies sobre 11Onze? Clica aquí per subscriure’t al nostre canal de Telegram

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Finances

Per què els bancs no volen dipòsits?

4min lectura

Ara mateix tenir diners al compte corrent s’ha convertit en

Finances

Com trobar finançament alternatiu als bancs

4min lectura

Actualment, existeixen altres opcions i ben diverses que

Finances

L’ansietat financera existeix

4min lectura

Un problema real que condiciona la vida de lesEquip Editorial Equip Editorial
 1. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
  Alicia

  Perillen segons en quinescmans caigui l’aplicacio

  • Jordi CollJordi Coll says:
   Jordi

   El que està del tot clar és que no ens podem fiar de cap govern, ni espanyol, ni català, i encara molt menys dels polítics que tenim, ja que ben pocs és salven… Moltes gràcies pel teu comentari, Alícia!!!

   Fa 9 mesos
 2. Joan BringuesJoan Bringues says:
  Joan


  què l’estat tingui potestat per embargar o requisar els nostres béns i capital. Això sí, amb el dret a ser indemnitzats per perjudicis econòmics…
  L’estat encara no ha ressercit la moneda incautada després de la guerra civil 80 anys més tard i que va comportar la ruïna de moltes famílies, tot i portar anys reclamant, tampoc és que els partits tinguin gaire interès en escoltar-ho, de fet ho van deixar fora de la llei me memòria històrica.
  Per tant…

 3. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
 4. Gràcies per la resposta. No sé si ho acabo d’entendre. Potser no ho havia entés bé això. Ara m’ha canviat el concepte. Al parlar de que la possibilitat de que el govern espanyol pugui embargar bens, havia interpretat que es podíen tenir estalvis en la vostra entitat, a més de poder fer operacions financeres.
  Aniré seguint lainformació a veure si em queda més clar

 5. Per les respostes que he anat llegint, entenc que les entitats bancàries vulguin cobrar comissions perquè a la fi no és més que un tipus de negoci que no vol tenir pèrdues.
  La meva queixa/dubte segueix sent si és lícit que es cobrin quan cal tenir un compte obligatoriament per cobrar una nòmina i pagar rebuts i impostos. En compte d’aquestes característiques, tindria comissions en el vostre banc?

  • AlbertAlbert Chic Giménez says:
   Albert

   Gràcies per exposar el teu dubte. En primer lloc, 11Onze no és un banc, sinó una entitat o plataforma financera; més concretament, una fintech. Dit això, no puc respondre encara amb certesa i precisió el teu dubte. El que sí que et puc dir amb tota seguretat és que el nostre compromís amb l’ètica, la transparència, la sostenibilitat i el país, és irrenunciable.

   Fa 3 anys
 6. Sobre això de ser un banc europeo, entenc que ho serà perquè la seu estarà a un país d’Europa. Una altra cosa és que formi part de la Unió Europea. No sé si Anglaterra forma part del SEPA ja.

  • AlbertAlbert Chic Giménez says:
   Albert

   Gràcies per la teva consulta i permetem que et remeti als comentaris d’en James de fa 7 dies, en aquesta mateixa publicació, que, de ben segur, t’aclariran del tot aquest dubte que planteges.

   Fa 3 anys
 7. Moltes gràcies Albert per l’aclariment sobre que es podrà operar amb qualsevol dispositiu connectat a Internet.
  Estic d’acord que elmés important són les mesures de seguretat però veig més difícil que algú entri a l’oficina o a casa i s’emporti la torre de l’ordinador que no pas un furt del mòbil al carrer….malgrat tot és possible

  • Un dubte més. En cas de treballar exclussivament amb ordinador (com és el meu cas), espero que la fòrmula per poder confirmar la identitat per a poder fer operacions on-line no sigui un mòbil. La normativa europea diu clarament que cal confirmar-ho mitjançan qualsevol sistema…mòbil, algún tipus de certificat digital, emprenta dactilar…
   El IdCat hauria de poder ser una bona forma de identificació si és que és un banc català.

   Fa 3 anys
 8. Quan pugueu, agrairia informació sobre com està previst operar des d’un país que no forma part de la Unió Europea. Jo no ho veig gens clar. Ara, quan compres qualsevol cosa a Anglaterra et cobren arancels…què passaria amb tenir els diners allà?

  • Xavier Esteve says:

   Bon dia, agrair-te la teva consulta i comentar-te que quan siguem operatius el nostre IBAN és europeu i forma part del SEPA.

   Fa 3 anys
 9. Francesc Estafanell PujolFrancesc Estafanell Pujol says:
  Francesc de Borja

  Un article interrssant ens alerta de possibles complicacions degut a l’ambigúitat del text actual

 10. Per la reposta, Aitor, entenc que només penseu funcionar amb aplicacions per mòbil. Crec que haurieu de considerar que hi ha persones que no saben o no volen tenir mòbil pels riscos que t’he comentat per molt que diguis que heu desenvolupat una aplicació molt segura. Et poden robar el mòbil i et quedes sense accés als teus diners?. No és tant ràpid tornar a organitzar un nou mòbil i et quedes ben penjat. A mi em va passar i vaig quedar bloquejat durant uns dies. Per això sé que centrar-ho tot en els mòbils no és segur Hauríeu de pensar en altres alternatives i no reduir-ho tot al mòbil.
  Respecte a la resta de dubtes?
  Salutacions

  • Xavier FossasXavier Fossas says:
   Xavier

   Aplicació només per mòbil???? Ahir justament vaig llençar el meu smartphone a la brossa i l’he canviat per un flip-phone de fa 15 anys!! perquè n’estava fart d’aquesta dependència i per raons de seguretat! Jo sóc exclusivament usuari d’orinador, faig anar 4 laptops alhora.
   I doncs, què vol dir això, que no podré obrir un compte a l’11Onze i fer-hi la facturació mensual, com tenia previst?

   Fa 3 anys
  • Aitor Canudas says:

   Moltes gràcies pel teu comentari i en prenem nota 😀 . Respecte a les altres preguntes, disculpa les molesties, ja que el comentari no s’ha arribat a penjar. La nostra operativa bancaria estarà preparada en unes setmanes, encara no puc respondre’t, però si ens segueixes a les xarxes estaràs informat de tot.

   Fa 3 anys
 11. També tinc dubtes de com funcionarà el vostre banc ara que Anglaterra ja no forma part de la UE. Caldrà tenir el compte amb lliures i pagar el canvi de euros a lliures?. Es pagaran arancels? El banc birtànic es faria càrrec de part dels dipòsits si Onze fa fallida com es fa càrrec (en teoria ) el Banc central d’Espanya en cas que passi alguna cosa aquí?
  Molts dubtes i agraíria respostes

  • AlbertAlbert Chic Giménez says:
   Albert

   Bé. Hi ha comentaris en aquesta mateixa publicació que expliquen la qüestió que planteges, molt més clarament del que jo podria fer-ho. També tenim a La Plaça excel·lents continguts de formació que poden contribuir a aclarir-ho encara més. Però voldria transmetre’t tranquil·litat i confiança: no solament no farem fallida, sinó que farem l’impossible perquè tots els qui formeu part de la nostra comunitat estigueu satisfets amb els serveis i productes d’11Onze.

   Fa 3 anys
  • Aitor Canudas says:

   La nostra operativa bancaria estarà preparada en unes setmanes, encara no puc respondre’t, però si ens segueixes a les xarxes estaràs informat de tot.
   Si vols que t’avisem quan s’activi l’operativa financera, pots anar al següent enllaç i emplenar el petit formulari que hi apareix:
   https://comunitat.11onze.cat/particulars-compte-bancari-contacte/ (particulars)
   https://comunitat.11onze.cat/registrat-pel-compte-de-negocis/ (negocis)

   Fa 3 anys
 12. Tinc molts dubtes sobre com funcionarà el vostre banc on-line. Totes les imatges són de mòbils i no considero que sigui precisament una eina gaire segura. Té molt risc de robatoris i quedaria informació important desprotegida. A més, són aparells que poden estar sotmesos a seguiments i controls per part de governs i altres entitats…sempre en nom de la nostra seguretat però a costa de la nostra privacitat…i a més pagant nosaltres les despeses de mabteniment.
  Voldria saber si es podrà operar amb ordinador, crec que més segur, especialment si es diposa de certificats digitals per confirmar la identitat i amb menys risc de robatoris a la via pública. Com veieu, no sóc gens partidària dels mòbils, malgrat tothom ens empeny a utilitzar-lo per totes bandes amb el beneplàcid de les companyies de telefonia.

  • AlbertAlbert Chic Giménez says:
   Albert

   Gràcies per exposar els teus dubtes, ben lògics, d’altra banda. Com a fintech que som, l’accés futur als nostres serveis financers podrà fer-se des de qualsevol dispositiu connectat a internet que permeti que un usuari hi interactuï.
   D’altra banda, no es pot afirmar que un ordinador sigui intrínsecament més segur que un mòbil. És cert que la mida és un factor important (és més fàcil perdre o robar un aparell petit que un de gran; el mateix podríem dir d’una joia en relació amb un cotxe, per exemple), però també és cert que la portabilitat, fruit de la miniaturització, és un avantatge en molts sentits. Tot té, doncs, pros i contres, però la seguretat d’un dispositiu connectat a la xarxa no depèn tant del tipus de dispositiu, com de les mesures de seguretat que s’hi hagin implementat correctament.

   Fa 3 anys
  • Aitor Canudas says:

   Bona tarda, respecte a la teva pregunta hem configurat una aplicació mòbil que et permetrà una experiència àgil i intuïtiva per fer totes les operacions que necessitis. I el més important, sempre ens tindràs a nosaltres a l’altra banda per resoldre qualsevol dubte. Respecte al tema de seguretat, avui en dia totes les entitats tenen les seves pròpies APP i també cal comentar que som una fintech, per la qual cosa tenim cura respecte a la seguretat, per accedir, fer operacions, etc

   Fa 3 anys
 13. El que veig és que obligatòriament hem de treballar amb els bancs perquè tot es canalitza a través d’ells…la nòmina, els impostos…i a més a més ens cobren comissions per a poder fer unes operacions que estem obligats a fer a través de les entitats bancàries. Ja no és només que com a clients vulguem tenir cura/benefici dels nostres estalvis sino que no tenim cap més opció que tenir un compte obert com a mínim. Sincerament, ho trobo escandalós i no ho acabo d’entendre.

  • AlbertAlbert Chic Giménez says:
   Albert

   Tens raó i aquest és un dels motius que mouen el nostre projecte d’11Onze. Volem que qui pertany a la nostra comunitat tingui formació i tantes opcions com sigui possible de cara a gestionar les seves pròpies finances. Malauradament, les lleis vigents depenen del Poder Legislatiu de cada estat.
   Gràcies per participar a La Plaça!

   Fa 3 anys
 14. Rosa Maria SoléRosa Maria Solé says:
  Rosa Maria

  UFFFFFF tot això és molt complicat, no ho acabo d’entendre, però ja buscaré algú que m’assessori bé.

  • Aitor Canudas says:

   Bona tarda Rosa, és un tema bastant polèmic, sobretot pel tema de la imprecisió, tal com comenta Arcadi i Joaquin. Comentar-te que qualsevol dubte que tinguis, pots posar-ho aquí a la plaça i nosaltres intentarem ajudar-te 🙂

   Fa 3 anys
 15. Francesc GilaberteFrancesc Gilaberte says:
  Francesc

  Quan em digueu com treure els meus estalvis i obrir un compte a onze, m’aviseu sispli

 16. Francesc GilaberteFrancesc Gilaberte says:
  Francesc

  Collons! Jo que havia escrit una parrafada… Ha quedat tallada 🙁

 17. Francesc GilaberteFrancesc Gilaberte says:
  Francesc

  Molt bé! I què penseu fer a Onze? Pe

 18. Esther CanovasEsther Canovas says:
  Esther

  K comencin pels bancs, no els hem rescatat? Dons apali! Obriu aviat ONZE!!!!

 19. Josep RosJosep Ros says:
  Josep

  O sigui que si la llei l,aplica només l,estat Espanyol repercutirà només a Espanya. Però pot ser aplicable estan adins la Comunitat Europea sense el concens del parlament Europeu?

  • AlbertAlbert Chic Giménez says:
   Albert

   Efectivament, Josep. Les lleis de cada estat membre són vigents només dins les seves fronteres, tot i que no poden contradir les directives de la UE -com hem vist recentment en el cas de Polònia, per exemple-. Tanmateix, la ratificació o aprovació de les lleis estatals d’un estat membre no és competència del Parlament Europeu.
   Gràcies per ser actiu a La Plaça!

   Fa 3 anys
 20. Francesc PicasFrancesc Picas says:
  Francesc

  James, i en el cas de comptes a UK, tb les ordres tb serien de l’EBA o del banc central britànic?

 21. Guillem Maura RayoGuillem Maura Rayo says:
  Guillem

  Entenc, doncs, que els nostres estalvis estan segurs amb onze, tot i que el banc central te la ultima paraula, qui te més influència un conta particular o la resolució d’un estat, que per emergència, vol prendre els diners al seus ciutadans?

  • James SeneJames Sene says:
   James

   Els bancs centrals estan sotmesos dintre del marc que estableix l’EBA a les garanties jurídiques que existeixen per protegir els consumidors. Segons quin país com aquestes proteccions són durissimes. Recordo els tribunals alemany oposant-se a que el govern Alemany accepti un acord amb la UE perquè anava contra la seva constitució per exemple.

   Fa 3 anys
 22. Carme Dalmau PlanasCarme Dalmau Planas says:
  Carme

  En el país que vivim, una llei com aquesta fa pànic.

  • Laura Bunyol Bartrina says:

   Tota la raó Carme, és motiu per posar l’alerta. Moltes gràcies pel teu comentari

   Fa 3 anys
 23. Francesc Rossell EliasFrancesc Rossell Elias says:
  Francesc

  Per això crec que és bo de tenir un compte en algun altre país de l’EEE. Si fos necessari s’hi podria fer una transferència immediata.

  • Laura Bunyol Bartrina says:

   No posar mai totes les peres a la mateixa panera Francesc. Salut!

   Fa 3 anys
 24. Miquel Pérez CorralMiquel Pérez Corral says:
  Miquel

  Gràcies per l’aclariment James 🙏

 25. Jaume Cifuentes CostaJaume Cifuentes Costa says:
  Jaume

  I els diners que tinguem als comptes d’11onze, estaran afectats per aquesta llei?. Vull dir al ser un banc que opera fora de l’àmbit del Banc d’Espanya, l’estat ens els pot bloquejar?. Gràcies!!

  • Laura Bunyol Bartrina says:

   Exacte James, només una autoritat Europea o pròpia del país on es trobi, pot demanar la intervenció de comptes que estan regulats per altres països que no siguin Espanya. Molt ben explicat. Gràcies

   Fa 3 anys
  • James SeneJames Sene says:
   James

   Els comptes bancaris depenen del banc central del país en el que tenen llicència i segons quines ordres només poden venir de la autoritat central europea (EBA) o del mateix banc central. Qualsevol petició d’aquesta índole hauria de passar per la seva aprovació.

   Fa 3 anys
 26. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
  Alicia

  Una llei entenc jo abusiva, tirana, de caire fascista i absolutista
  La pregunta es perquè s’arriba en aquest punt, la gestió del govern te a veure
  Al final ja no es sap si estalviar cal la pena i el millor sembla ser que es invertir en salut mental

  • AlbertAlbert Chic Giménez says:
   Albert

   Gràcies per aquesta reflexió tan encertada, Alícia!

   Fa 3 anys

Deixa una resposta

App Store Google Play