¿Peligran nuestros bienes y libertades?

El anteproyecto para la reforma de ley de seguridad nacional española prevé que, en caso de una crisis grave, los ciudadanos mayores de edad puedan ser obligados a “hacer prestaciones” para el estado, que también podrá intervenir, ocupar o requisar provisionalmente bienes y capital que considere necesarios.

 

Así lo establece el borrador del anteproyecto publicado por el diario El País, y que modifica la Ley 36/2015 de Seguridad Nacional. Unas medidas que ya estaban, en parte, contempladas por la Ley 17/2015 del Sistema Nacional de Protección Civil para casos de emergencia, pero que ahora se amplían al ámbito de la seguridad nacional.

 

Embargar bienes y capital

Uno de los puntos más polémicos y que ha generado más crítica por parte de la oposición, consternación en las redes sociales, y debate entre expertos jurídicos, es en lo referente a la posibilidad, en condiciones extremas, de que el estado tenga potestad para embargar o requisar nuestros bienes y capital. Eso sí, con el derecho a ser indemnizados por perjuicios económicos en la actividad empresarial, pero sin compensación por cualquier obligación de hacer una prestación personal.

Hay que tener en cuenta que se trata de un borrador que todavía no ha sido aprobado y que tiene que pasar a trámite por las Cortes. Sin embargo, la ambigüedad y falta de concreción dan pie a diferentes interpretaciones jurídicas que crean desconfianza.

Cómo nos explica Arcadi Sala-Planell, jefe del Departamento Legal de 11Onze, el anteproyecto de ley es poco preciso. «Está hecho de forma que el Gobierno pueda actuar con total libertad y discrecionalidad, gracias a la imprecisión del articulado, que permite una interpretación jurídica demasiado amplia».

El ex-letrado del Tribunal Constitucional, Joaquín Urías, opina que «la ley tiene que incluir mecanismos para evitar que nadie pueda utilizarla en el futuro para fines desproporcionados o ilegítimos» e insiste que la reforma «tendrá que ser tan detallada como sea posible» y tendría que incluir desde «un listado de catástrofes o emergencias por las que se podría aplicar, hasta qué autoridades están capacitadas para garantizar su cumplimiento e, incluso, el desarrollo de un régimen de sanciones».

 

Garantizar recursos críticos

Es evidente que lecciones aprendidas durante la pandemia de la Covid-19 y la subsecuente declaración del estado de alarma han influenciado la redacción del texto de este anteproyecto de ley. La especulación a consecuencia del exceso de demanda y la carencia de ciertos productos básicos como las mascarillas o EPI, provocó una subida de precios extravagante y escenas dramáticas de sanitarios trabajando sin los equipos de protección adecuados.

En un contexto de crisis extrema los gobiernos se quieren asegurar de tener suficientes herramientas legales para garantizar recursos críticos. Un concepto que no es nuevo y por el cual otros países, como los EE. UU., ya tienen leyes similares que han utilizado durante la pandemia para instar a las empresas a colaborar con las autoridades estatales en la superación de la crisis.

Dicho esto, estamos hablando de una ley ordinaria, pero que, como han señalado los juristas, puede afectar nuestros derechos fundamentales, y que posiblemente se tramitará como una ley orgánica para evitar problemas jurídicos y tener todas las garantías legales. Una tramitación que tendrá que ir acompañada de un articulado más preciso y detallado para garantizar que no puede haber un abuso de autoridad por parte de los representantes del poder ejecutivo del estado.

 

¿Quieres ser el primero en recibir las últimas noticias sobre 11Onze? Clica aquí para suscribirte a nuestro canal de Telegram

Si te ha gustado este artículo, te recomendamos:

Finanzas

Los bancos no quieren nuestros depósitos

4min lectura

Ahora mismo tener dinero en la cuenta corriente se ha

Finanzas

Encontrar financiación alternativa a los bancos

4min lectura

Actualmente, existen otras opciones muy diversas que

Finanzas

La ansiedad financiera existe

4min lectura

Un problema real que condiciona la vida de lasEquip Editorial Equip Editorial
 1. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
  Alicia

  Perillen segons en quinescmans caigui l’aplicacio

  • Jordi CollJordi Coll says:
   Jordi

   El que està del tot clar és que no ens podem fiar de cap govern, ni espanyol, ni català, i encara molt menys dels polítics que tenim, ja que ben pocs és salven… Moltes gràcies pel teu comentari, Alícia!!!

   Hace 7 meses
 2. Joan BringuesJoan Bringues says:
  Joan


  què l’estat tingui potestat per embargar o requisar els nostres béns i capital. Això sí, amb el dret a ser indemnitzats per perjudicis econòmics…
  L’estat encara no ha ressercit la moneda incautada després de la guerra civil 80 anys més tard i que va comportar la ruïna de moltes famílies, tot i portar anys reclamant, tampoc és que els partits tinguin gaire interès en escoltar-ho, de fet ho van deixar fora de la llei me memòria històrica.
  Per tant…

 3. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
 4. Gràcies per la resposta. No sé si ho acabo d’entendre. Potser no ho havia entés bé això. Ara m’ha canviat el concepte. Al parlar de que la possibilitat de que el govern espanyol pugui embargar bens, havia interpretat que es podíen tenir estalvis en la vostra entitat, a més de poder fer operacions financeres.
  Aniré seguint lainformació a veure si em queda més clar

 5. Per les respostes que he anat llegint, entenc que les entitats bancàries vulguin cobrar comissions perquè a la fi no és més que un tipus de negoci que no vol tenir pèrdues.
  La meva queixa/dubte segueix sent si és lícit que es cobrin quan cal tenir un compte obligatoriament per cobrar una nòmina i pagar rebuts i impostos. En compte d’aquestes característiques, tindria comissions en el vostre banc?

  • AlbertAlbert Chic Giménez says:
   Albert

   Gràcies per exposar el teu dubte. En primer lloc, 11Onze no és un banc, sinó una entitat o plataforma financera; més concretament, una fintech. Dit això, no puc respondre encara amb certesa i precisió el teu dubte. El que sí que et puc dir amb tota seguretat és que el nostre compromís amb l’ètica, la transparència, la sostenibilitat i el país, és irrenunciable.

   Hace 3 años
 6. Sobre això de ser un banc europeo, entenc que ho serà perquè la seu estarà a un país d’Europa. Una altra cosa és que formi part de la Unió Europea. No sé si Anglaterra forma part del SEPA ja.

  • AlbertAlbert Chic Giménez says:
   Albert

   Gràcies per la teva consulta i permetem que et remeti als comentaris d’en James de fa 7 dies, en aquesta mateixa publicació, que, de ben segur, t’aclariran del tot aquest dubte que planteges.

   Hace 3 años
 7. Moltes gràcies Albert per l’aclariment sobre que es podrà operar amb qualsevol dispositiu connectat a Internet.
  Estic d’acord que elmés important són les mesures de seguretat però veig més difícil que algú entri a l’oficina o a casa i s’emporti la torre de l’ordinador que no pas un furt del mòbil al carrer….malgrat tot és possible

  • Un dubte més. En cas de treballar exclussivament amb ordinador (com és el meu cas), espero que la fòrmula per poder confirmar la identitat per a poder fer operacions on-line no sigui un mòbil. La normativa europea diu clarament que cal confirmar-ho mitjançan qualsevol sistema…mòbil, algún tipus de certificat digital, emprenta dactilar…
   El IdCat hauria de poder ser una bona forma de identificació si és que és un banc català.

   Hace 3 años
 8. Quan pugueu, agrairia informació sobre com està previst operar des d’un país que no forma part de la Unió Europea. Jo no ho veig gens clar. Ara, quan compres qualsevol cosa a Anglaterra et cobren arancels…què passaria amb tenir els diners allà?

  • Xavier Esteve says:

   Bon dia, agrair-te la teva consulta i comentar-te que quan siguem operatius el nostre IBAN és europeu i forma part del SEPA.

   Hace 3 años
 9. Francesc Estafanell PujolFrancesc Estafanell Pujol says:
  Francesc de Borja

  Un article interrssant ens alerta de possibles complicacions degut a l’ambigúitat del text actual

 10. Per la reposta, Aitor, entenc que només penseu funcionar amb aplicacions per mòbil. Crec que haurieu de considerar que hi ha persones que no saben o no volen tenir mòbil pels riscos que t’he comentat per molt que diguis que heu desenvolupat una aplicació molt segura. Et poden robar el mòbil i et quedes sense accés als teus diners?. No és tant ràpid tornar a organitzar un nou mòbil i et quedes ben penjat. A mi em va passar i vaig quedar bloquejat durant uns dies. Per això sé que centrar-ho tot en els mòbils no és segur Hauríeu de pensar en altres alternatives i no reduir-ho tot al mòbil.
  Respecte a la resta de dubtes?
  Salutacions

  • Xavier FossasXavier Fossas says:
   Xavier

   Aplicació només per mòbil???? Ahir justament vaig llençar el meu smartphone a la brossa i l’he canviat per un flip-phone de fa 15 anys!! perquè n’estava fart d’aquesta dependència i per raons de seguretat! Jo sóc exclusivament usuari d’orinador, faig anar 4 laptops alhora.
   I doncs, què vol dir això, que no podré obrir un compte a l’11Onze i fer-hi la facturació mensual, com tenia previst?

   Hace 3 años
  • Aitor Canudas says:

   Moltes gràcies pel teu comentari i en prenem nota 😀 . Respecte a les altres preguntes, disculpa les molesties, ja que el comentari no s’ha arribat a penjar. La nostra operativa bancaria estarà preparada en unes setmanes, encara no puc respondre’t, però si ens segueixes a les xarxes estaràs informat de tot.

   Hace 3 años
 11. També tinc dubtes de com funcionarà el vostre banc ara que Anglaterra ja no forma part de la UE. Caldrà tenir el compte amb lliures i pagar el canvi de euros a lliures?. Es pagaran arancels? El banc birtànic es faria càrrec de part dels dipòsits si Onze fa fallida com es fa càrrec (en teoria ) el Banc central d’Espanya en cas que passi alguna cosa aquí?
  Molts dubtes i agraíria respostes

  • AlbertAlbert Chic Giménez says:
   Albert

   Bé. Hi ha comentaris en aquesta mateixa publicació que expliquen la qüestió que planteges, molt més clarament del que jo podria fer-ho. També tenim a La Plaça excel·lents continguts de formació que poden contribuir a aclarir-ho encara més. Però voldria transmetre’t tranquil·litat i confiança: no solament no farem fallida, sinó que farem l’impossible perquè tots els qui formeu part de la nostra comunitat estigueu satisfets amb els serveis i productes d’11Onze.

   Hace 3 años
  • Aitor Canudas says:

   La nostra operativa bancaria estarà preparada en unes setmanes, encara no puc respondre’t, però si ens segueixes a les xarxes estaràs informat de tot.
   Si vols que t’avisem quan s’activi l’operativa financera, pots anar al següent enllaç i emplenar el petit formulari que hi apareix:
   https://comunitat.11onze.cat/particulars-compte-bancari-contacte/ (particulars)
   https://comunitat.11onze.cat/registrat-pel-compte-de-negocis/ (negocis)

   Hace 3 años
 12. Tinc molts dubtes sobre com funcionarà el vostre banc on-line. Totes les imatges són de mòbils i no considero que sigui precisament una eina gaire segura. Té molt risc de robatoris i quedaria informació important desprotegida. A més, són aparells que poden estar sotmesos a seguiments i controls per part de governs i altres entitats…sempre en nom de la nostra seguretat però a costa de la nostra privacitat…i a més pagant nosaltres les despeses de mabteniment.
  Voldria saber si es podrà operar amb ordinador, crec que més segur, especialment si es diposa de certificats digitals per confirmar la identitat i amb menys risc de robatoris a la via pública. Com veieu, no sóc gens partidària dels mòbils, malgrat tothom ens empeny a utilitzar-lo per totes bandes amb el beneplàcid de les companyies de telefonia.

  • AlbertAlbert Chic Giménez says:
   Albert

   Gràcies per exposar els teus dubtes, ben lògics, d’altra banda. Com a fintech que som, l’accés futur als nostres serveis financers podrà fer-se des de qualsevol dispositiu connectat a internet que permeti que un usuari hi interactuï.
   D’altra banda, no es pot afirmar que un ordinador sigui intrínsecament més segur que un mòbil. És cert que la mida és un factor important (és més fàcil perdre o robar un aparell petit que un de gran; el mateix podríem dir d’una joia en relació amb un cotxe, per exemple), però també és cert que la portabilitat, fruit de la miniaturització, és un avantatge en molts sentits. Tot té, doncs, pros i contres, però la seguretat d’un dispositiu connectat a la xarxa no depèn tant del tipus de dispositiu, com de les mesures de seguretat que s’hi hagin implementat correctament.

   Hace 3 años
  • Aitor Canudas says:

   Bona tarda, respecte a la teva pregunta hem configurat una aplicació mòbil que et permetrà una experiència àgil i intuïtiva per fer totes les operacions que necessitis. I el més important, sempre ens tindràs a nosaltres a l’altra banda per resoldre qualsevol dubte. Respecte al tema de seguretat, avui en dia totes les entitats tenen les seves pròpies APP i també cal comentar que som una fintech, per la qual cosa tenim cura respecte a la seguretat, per accedir, fer operacions, etc

   Hace 3 años
 13. El que veig és que obligatòriament hem de treballar amb els bancs perquè tot es canalitza a través d’ells…la nòmina, els impostos…i a més a més ens cobren comissions per a poder fer unes operacions que estem obligats a fer a través de les entitats bancàries. Ja no és només que com a clients vulguem tenir cura/benefici dels nostres estalvis sino que no tenim cap més opció que tenir un compte obert com a mínim. Sincerament, ho trobo escandalós i no ho acabo d’entendre.

  • AlbertAlbert Chic Giménez says:
   Albert

   Tens raó i aquest és un dels motius que mouen el nostre projecte d’11Onze. Volem que qui pertany a la nostra comunitat tingui formació i tantes opcions com sigui possible de cara a gestionar les seves pròpies finances. Malauradament, les lleis vigents depenen del Poder Legislatiu de cada estat.
   Gràcies per participar a La Plaça!

   Hace 3 años
 14. Rosa Maria SoléRosa Maria Solé says:
  Rosa Maria

  UFFFFFF tot això és molt complicat, no ho acabo d’entendre, però ja buscaré algú que m’assessori bé.

  • Aitor Canudas says:

   Bona tarda Rosa, és un tema bastant polèmic, sobretot pel tema de la imprecisió, tal com comenta Arcadi i Joaquin. Comentar-te que qualsevol dubte que tinguis, pots posar-ho aquí a la plaça i nosaltres intentarem ajudar-te 🙂

   Hace 3 años
 15. Francesc GilaberteFrancesc Gilaberte says:
  Francesc

  Quan em digueu com treure els meus estalvis i obrir un compte a onze, m’aviseu sispli

 16. Francesc GilaberteFrancesc Gilaberte says:
  Francesc

  Collons! Jo que havia escrit una parrafada… Ha quedat tallada 🙁

 17. Francesc GilaberteFrancesc Gilaberte says:
  Francesc

  Molt bé! I què penseu fer a Onze? Pe

 18. Esther CanovasEsther Canovas says:
  Esther

  K comencin pels bancs, no els hem rescatat? Dons apali! Obriu aviat ONZE!!!!

 19. Josep RosJosep Ros says:
  Josep

  O sigui que si la llei l,aplica només l,estat Espanyol repercutirà només a Espanya. Però pot ser aplicable estan adins la Comunitat Europea sense el concens del parlament Europeu?

  • AlbertAlbert Chic Giménez says:
   Albert

   Efectivament, Josep. Les lleis de cada estat membre són vigents només dins les seves fronteres, tot i que no poden contradir les directives de la UE -com hem vist recentment en el cas de Polònia, per exemple-. Tanmateix, la ratificació o aprovació de les lleis estatals d’un estat membre no és competència del Parlament Europeu.
   Gràcies per ser actiu a La Plaça!

   Hace 3 años
 20. Francesc PicasFrancesc Picas says:
  Francesc

  James, i en el cas de comptes a UK, tb les ordres tb serien de l’EBA o del banc central britànic?

 21. Guillem Maura RayoGuillem Maura Rayo says:
  Guillem

  Entenc, doncs, que els nostres estalvis estan segurs amb onze, tot i que el banc central te la ultima paraula, qui te més influència un conta particular o la resolució d’un estat, que per emergència, vol prendre els diners al seus ciutadans?

  • James SeneJames Sene says:
   James

   Els bancs centrals estan sotmesos dintre del marc que estableix l’EBA a les garanties jurídiques que existeixen per protegir els consumidors. Segons quin país com aquestes proteccions són durissimes. Recordo els tribunals alemany oposant-se a que el govern Alemany accepti un acord amb la UE perquè anava contra la seva constitució per exemple.

   Hace 3 años
 22. Carme Dalmau PlanasCarme Dalmau Planas says:
  Carme

  En el país que vivim, una llei com aquesta fa pànic.

  • Laura Bunyol Bartrina says:

   Tota la raó Carme, és motiu per posar l’alerta. Moltes gràcies pel teu comentari

   Hace 3 años
 23. Francesc Rossell EliasFrancesc Rossell Elias says:
  Francesc

  Per això crec que és bo de tenir un compte en algun altre país de l’EEE. Si fos necessari s’hi podria fer una transferència immediata.

  • Laura Bunyol Bartrina says:

   No posar mai totes les peres a la mateixa panera Francesc. Salut!

   Hace 3 años
 24. Miquel Pérez CorralMiquel Pérez Corral says:
  Miquel

  Gràcies per l’aclariment James 🙏

 25. Jaume Cifuentes CostaJaume Cifuentes Costa says:
  Jaume

  I els diners que tinguem als comptes d’11onze, estaran afectats per aquesta llei?. Vull dir al ser un banc que opera fora de l’àmbit del Banc d’Espanya, l’estat ens els pot bloquejar?. Gràcies!!

  • Laura Bunyol Bartrina says:

   Exacte James, només una autoritat Europea o pròpia del país on es trobi, pot demanar la intervenció de comptes que estan regulats per altres països que no siguin Espanya. Molt ben explicat. Gràcies

   Hace 3 años
  • James SeneJames Sene says:
   James

   Els comptes bancaris depenen del banc central del país en el que tenen llicència i segons quines ordres només poden venir de la autoritat central europea (EBA) o del mateix banc central. Qualsevol petició d’aquesta índole hauria de passar per la seva aprovació.

   Hace 3 años
 26. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
  Alicia

  Una llei entenc jo abusiva, tirana, de caire fascista i absolutista
  La pregunta es perquè s’arriba en aquest punt, la gestió del govern te a veure
  Al final ja no es sap si estalviar cal la pena i el millor sembla ser que es invertir en salut mental

  • AlbertAlbert Chic Giménez says:
   Albert

   Gràcies per aquesta reflexió tan encertada, Alícia!

   Hace 3 años

Deja una respuesta

App Store Google Play