Mas Blanch i Jové, amor a la terra i a l’art

L’amor i el respecte a la terra, juntament amb l’art, fan del Celler Blanch i Jové, de la DO Costers del Segre, un espai únic per degustar bons vins i passejar entre natura i art.

 

A la comarca de les Garrigues, a més de 700 metres d’altura, trobem el Celler Mas Blanch i Jové. És un celler jove, nascut fa 15 anys, fruit de la iniciativa dels pares de la Sara Jové, actual gerent, que es van enamorar de la comarca i van comprar un tros de terra on es cultivava vinya, ametllers i oliveres. Sara Jové ens explica que l’amor a la terra els ve de molt lluny: “Els padrins i rebesavis ja treballaven la terra, i aquests orígens van fer que els pares decidissin iniciar aquest projecte a les Garrigues, tot i que els seus orígens són de La Segarra i de l’Urgell”.

 

La sostenibilitat com a tret distintiu

Els vins Mas Blanch i Jové són de la denominació d’origen Costers del Segre, subzona de les Garrigues. La finca es troba 700 metres d’altura, té un sòl pedregós, és pobre en matèria orgànica i dona produccions baixes. La Sara defineix el projecte com ecològic i sostenible: “Tot el que fem és ecològic. En tots els productes que produïm: el vi, l’oli i l’ametlla, no s’hi tira cap mena de pesticida, ni herbicida” i afegeix orgullosa: “El celler funciona el 100% amb energia que prové de plaques solars, 110 plaques amb 48 bateries, i tenim un sistema de depuració de l’aigua”. També remarca la feina que fan de recuperació dels murs de pedra, que les consideren no tan sols un patrimoni cultural de la zona, sinó que les valoren per la feina que fan en evitar l’erosió del terreny i l’obertura d’escorrancs. 

“Nosaltres treballem per ser part de la solució del problema mediambiental. Vivim el canvi climàtic amb preocupació, però treballem per combatre’l. La sequera s’ha tornat crònica i, sense aigua, no hi ha vida. Tenim reg de suport als ceps, amb el sistema gota a gota. És l’única manera de fer viure la vinya. I hem de treballar d’una manera que no esgoti els recursos de la terra. Ha de ser una manera de treballar sostenible, que la terra es vagi regenerant, sense estressar-la”. Diu que la seva filosofia queda resumida en el respecte cap a la natura i l’entorn, fet que els fa ser conscients d’on es troben: en una zona seca, molt mediterrània, amb una fauna i una flora molt característica de la zona, que intenten cuidar i protegir, posant, fins i tot, abeuradors pels animals.

Una obra familiar

La Sara Jové defineix els vins de Mas Blanch i Jové com uns vins amb caràcter i personalitat, fidels al paisatge que els ha vist créixer: “Són potents, frescos, amb concentració i estructura, que és el que ens dona la nostra terra pedregosa. Treballem amb varietats autòctones com macabeu, garnatxa blanca, negra, peluda i estem en un projecte experimental de recuperació del raïm trobat. Sempre busquem fer el millor vi i experimentem, com una mena de diversió, de joc, per assolir-lo”. 

El pare de la Sara és ferrer, el germà enginyer industrial i el cosí enginyer agrònom. Tots van intervenir en la construcció del celler que es troba integrat dins d’un turó “el que vam fer va ser treure la muntanya, construir el celler i tornar a col·locar la muntanya. El celler és fruit d’un projecte totalment integrat al paisatge i pensat perquè funcioni amb el màxim de respecte a l’entorn” explica. El celler va néixer amb la col·laboració de Josep Guinovart, pintor i amic de la família. Ell els va fer valorar la importància d’integrar art i vi i és qui va dissenyar diferents espais del celler i va llençar la idea de la vinya dels artistes, que és una sala d’exposicions a l’aire lliure on, entre ceps i oliveres, hi conviuen escultures i instal·lacions artístiques. 

De fet, en un itinerari entre les vinyes, de dos quilòmetres, el visitant hi pot trobar escultures o instal·lacions artístiques que durant aquests darrers deu anys han anat distribuint. El celler ha creat una aplicació a través de la qual el visitant pot saber on es troba cada peça, quin és el seu nom, qui l’ha fet i quan es va instal·lar. Aquesta idea de relacionar el vi l’art va sorgir de manera espontània, en una trobada, i en Guinovart va suggerir de fer aquesta instal·lació a un camp que llavors no era ni de la família. “En morir el nostre amic de manera precipitada -explica Sara Jové- vam decidir comprar aquell camp d’ametllers, hi vam plantar vinya i a l’any següent ja es va fer la primera instal·lació d’art. Va ser un homenatge a ell i una manera de fer el procés de dol. Amb el temps, aquest s’ha tornat com un element identificador del celler”. 

 

Enoturisme

Les activitats relacionades amb l’art no s’aturen. I, malgrat la pandèmia, el Celler no ha deixat de programar-ne. Tot i que la idea no és fer una instal·lació cada any, si és cert que des que es va inaugurar la vinya de l’Art no han parat de fer instal·lacions. L’art és un element identificador del celler i el complementa. Les activitats enoturístiques serveixen per donar a conèixer els seus productes, que fan amb cura i promocionen amb passió. Els seus clients són bàsicament d’àmbit nacional, a la restauració, i exporten un 30%. 

La sinergia entre l’art, l’enologia i la natura han convertit Mas Blanch i Jové en un celler únic als Costers del Segre.

 

Vols ser el primer a rebre les últimes notícies sobre 11Onze? Clica aquí per subscriure’t al nostre canal de Telegram

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Cultura

Celler Bouquet d’Alella

5min lectura

Bouquet d’Alella, es troba a la DO Alella. És un celler ubicat en una de les dues masies que

Cultura

Vins profundament empordanesos

5min lectura

Anna Espelt, directora i enòloga del celler, es planteja la

11Onze

Coneix els guanyadors dels Premis Vinari

3min lectura

El certamen patrocinat per 11Onze lliura els premis alsEquip Editorial Equip Editorial
 1. EduMC

  Ens trobarem més d’hora que tard per descobrir paisatges i sensacions……Merci!

 2. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
 3. David MateosDavid Mateos says:
  David

  Molt bona feina, i ànims!!!

 4. Josep RuaixJosep Ruaix says:
  Josep

  Bons vins de País 👍

 5. Mercè ComasMercè Comas says:
  Mercè

  Aquests articles sobre les D.O. de Catalunya estan molt bé. A més a més de conèixer els vins ens endinsa en les diferent comarques del país tant divers que tenim, paisatges, economia, persones. Gràcies Laura, hi has posat passió

  • Marc Jara Gimeno says:

   Moltes gràcies pels teus comentaris i el suport, Mercè. Mirem de fer continguts que arribin i divulgatius, de tot allò que tenim.

   Fa 3 anys
 6. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
  Alicia

  Que he de dir de costers,em resulta difícil ser objectiva
  Són bons vins sens dubte

Deixa una resposta

App Store Google Play