Ciberseguretat: mals hàbits que hauries d’evitar

L’accés a Internet i la digitalització dels serveis ens faciliten moltes tasques quotidianes que abans requerien una presència física. La contrapartida d’aquesta revolució tecnològica és el perill de ser víctima de la ciberdelinqüència. Et presentem algunes males pràctiques que hauries d’evitar per a protegir-te contra el frau a la Xarxa. 

 

No donar importància a les contrasenyes

 

Una mala gestió de les contrasenyes pot facilitar molt la feina als delinqüents informàtics. Tot i això, molta gent no els hi dona gaire importància i fa sevir claus molt senzilles per accedir a serveis tan importants com la banca en línia. És important emprar contrasenyes robustes de més de vuit caràcters que continguin una combinació de majúscules, minúscules, números i caràcters especials. A més, cal evitar fer servir la mateixa contrasenya per accedir a diferents serveis i activar l’autenticació en dos factors quan sigui possible. Un gestor de contrasenyes ens ajudarà a administrar i a recordar totes les claus.

 

Fer servir una xarxa de Wi-Fi pública

 

Les connexions de Wi-Fi públiques no sempre estan xifrades adequadament, per tant, les dades enviades i rebudes poden estar desprotegides. Si no pots evitar fer-les servir, assegura’t de tenir instal·lat una VPN (Virtual Private Network) en el teu dispositiu, una xarxa privada virtual que t’ajudarà a encriptar les teves comunicacions.

 

Ignorar les actualitzacions del sistema

 

Les actualitzacions de seguretat dels nostres dispositius i aplicacions poden ser inconvenients, però són essencials per evitar que els ciberdelinqüents aprofitin les vulnerabilitats dels sistemes per accedir als nostres dispositius i robar les nostres dades personals. Mantenir tots els dispositius actualitzats amb les últimes versions de programari ens protegirà contra les últimes vulnerabilitats conegudes.

 

Fer clic a qualsevol enllaç

 

Clicar en enllaços sospitosos pot instal·lar programari maliciós en el teu dispositiu o portar-te a pàgines de phishing dissenyades per enganyar-te i obtenir la teva informació personal o credencials d’inici de sessió. Aquestes pàgines poden semblar autèntiques, però en realitat són falses i tenen la intenció de robar la teva informació. Evita proporcionar informació personal, com ara números de compte bancari o contrasenyes a través de correus electrònics. Una empresa legítima mai et demanarà informació personal o contrasenyes per correu electrònic o missatge de text. 

 

No fer còpies de seguretat regularment

 

Molts dispositius fan còpies de seguretat al núvol automàticament. Això és important perquè pots arribar a perdre o no tenir accés a la teva informació i arxius per motius diversos: infeccions del sistema, programaris maliciosos, pèrdua del dispositiu… Tanmateix, per mandra o per la falta de capacitat de memòria en els dispositius, sovint no fem les còpies de seguretat necessàries. Esborrar arxius innecessaris o fer servir una memòria externa ens pot ajudar a assegurar que sempre tenim una còpia de la nostra informació més important.

 

Si vols conèixer una assegurança justa per a la teva llar i per a la societat, descobreix 11Onze Segurs.

Tecnologia

L’Estat espanyol vol espiar els teus missatges

4min lectura

Un document filtrat a la revista Wired mostra com Espanya...

Finances

Com podem protegir-nos en l’era de Pegasus?

7min lectura

James Sène, president de l’empresa de tecnologia financera...

Tecnologia

Targetes virtuals per a compres virtuals

3min lectura

L’auge de l’e-commerce ha creat nous hàbits de consum...Equip Editorial Equip Editorial
  1. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  2. Daniela SimónDaniela Simón says:
  3. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
    Manel

    Moltes gràcies pels consells.

Deixa una resposta

App Store Google Play