Per què la bandera LGTBI+ té 6 colors?

Segur que tots l’hem vist i la sabem identificar. Potser no serem capaços de col·locar les franges en l’ordre correcte, ni dir exactament quins colors l’integren, però és inconfusible. El que no sap tothom és que no ha tingut sempre el mateix aspecte, us ho expliquem.

 

El dia de l’orgull LGTBI+ se celebra internacionalment el 28 de juny per commemorar els disturbis produïts al Pub Stonewall (Nova York) l’any 1969. Es considera que aquell dia es va iniciar la lluita del col·lectiu homosexual al plantar cara i manifestar-se contra la batuda policial efectuada al local.

Des d’aleshores, cada any es produeixen manifestacions, marxes i festes per celebrar l’aixecament d’una lluita que fins llavors no s’havien atrevit a dur a terme. I en tots aquests esdeveniments que anualment podem veure arreu del món hi ha una imatge, un símbol, que els uneix: la bandera de l’Arc de Sant Martí.

El naixement d’un símbol reivindicatiu

La idea de crear aquesta bandera va ser de l’activista Harvey Milk, el qual va demanar a l’artista Gilbert Baker que creés un emblema per la comunitat que fos reconeixible. D’aquesta manera van abandonar el triangle rosa que s’havia implantat en els camps de concentració nazi per marcar als homosexuals, i que fins aquell moment s’estava utilitzant com a símbol de reivindicació pel col·lectiu.

La celebració del bicentenari dels EUA i la cançó “Over the rainbow” són dues versions sobre què va inspirar la creació d’aquesta acolorida bandera, que originalment tenia 8 franges, i que va comptar amb 30 voluntaris per a tenyir i cosir les dues primeres que es van confeccionar. 

Es va exhibir per primer cop a San Francisco, el 25 de juny de 1978, i es va convertir en el símbol més important i popular de la comunitat gai quan l’ideòleg, Harvey Milk, fou assassinat al novembre d’aquell mateix any. Des d’aquell moment, la bandera de l’Arc de Sant Martí ha viscut diverses modificacions.

Què signifiquen els colors de la bandera?

Els 8 colors de la bandera original no es van triar per atzar, sinó que tenien un significat:

 • ROSA: La diversitat sexual.
 • VERMELL: La vida, la necessitat de viure l’homosexualitat en plenitud.
 • TARONJA: La salut de cos i d’esperit, indicant que ser gai no és cap malaltia.
 • GROC: La llum del sol i l’energia de la comunitat.
 • VERD: La natura, mostrant la naturalitat de la condició homosexual.
 • TURQUESA: La màgia i l’art que envolta el moviment.
 • BLAU: La serenitat i l’harmonia.
 • VIOLETA: L’esperit humà.

Arran de l’assassinat de Harvey Milk va augmentar la demanda de banderes, però les empreses i tallers que les fabricaven no comptaven amb tela suficient de color rosa, ja que no tenia gaire sortida, i això encaria la producció. De manera que es va decidir prescindir d’aquest color.

Amb el temps també va desaparèixer el color turquesa i hi ha diverses teories al respecte. Per una banda hi ha qui diu que la bandera es va començar a penjar en vertical a San Francisco, i es confonia amb els reflexos del màstil; altres diuen que el fet que hi hagués set colors feia perdre l’harmonia en ser un número imparell, però el que sembla ser el vertader motiu, ja que així ho va declarar el mateix Gilbert Baker, és el que redueix els costos de producció igual que havia passat amb el color rosa.

Posteriorment hi ha hagut algunes modificacions que han afegit colors intentant representar la diversitat de races, en honor de tots els morts que el VIH va provocar a la dècada dels 80, i fins i tot s’ha fet l’intent de tornar a les 8 franges originals. Són modificacions que no han acabat de trobar suport, de manera que el símbol LGTBI per excel·lència ha quedat definitivament representat en el disseny amb les 6 franges que tots hem vist i reconeixem.

 

Vols ser el primer a rebre les últimes notícies sobre 11Onze? Clica aquí per subscriure’t al nostre canal de Telegram

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Cultura

Operació biquini?

2min lectura

No, gràcies!

Invertir

Converteix el teu balcó

5min lectura

En una terrassa cuqui

Comunitat

Professions més cercades

4min lectura

Per les empreses el 2021Equip Editorial Equip Editorial
 1. Josefina PicasJosefina Picas says:
  Josefina

  Molt instructiu, gràcies!

  • Elisabet Porqueras Garcia says:

   Gràcies, Josefina pel teu comentari, ens veiem per La Plaça

   Fa 3 anys
 2. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
 3. Jordi FerréJordi Ferré says:
  Jordi

  Sempre s’aprenen coses noves.

 4. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
 5. Marina VidalMarina Vidal says:
  Marina

  D’acord, molt interessant. Però que volen dir les franges negre i marró?
  Gràcies!

 6. Miquel Pérez CorralMiquel Pérez Corral says:
  Miquel

  Ha estat una sorpresa el definir cada color, tenia entès que representaven la descomposició de la llum i prou. Gràcies per aclarir-ho.

 7. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
  Alicia

  Mira que l’havia vist cops no sabia que significaba cada color
  Gracies

  • Pol says:

   D’això es tracta Alícia, d’aprenentatge mutu. Ens veiem a la Plaça

   Fa 3 anys

Deixa una resposta

App Store Google Play