¿Cómo se pagan las autopistas?
El pasado agosto, en Cataluña, se han suprimido 556 kilómetros de peajes después de 52 años de funcionamiento, y la pregunta, ahora, es obligada: ¿Cómo pagar su mantenimiento? Os explicamos cuánto han recaudado las carreteras catalanas y cómo conservan su red viaria otros países europeos.
A partir de ahora, el Estado español tendrá que conservar sin ayuda gran parte de la red viaria catalana, que tiene un coste de 60.000 euros por kilómetro, unos 33 millones anuales. Cómo hacerlo no tiene una respuesta fácil. A pesar de que los peajes en Cataluña han sido un negocio extraordinario, que ha generado 537 millones el año, ha beneficiado concesionarias y accionistas por encima de lo que han invertido. Por otro lado, ha financiado 132 municipios a través del Impuesto sobre Bienes inmuebles (IBI). A pesar de ello, España está a la cola de los países europeos, tanto en inversión como en recaudación.
De hecho, el Estado español no tiene un modelo claro para conservar sus carreteras, la mayoría de las cuales son gratuitas para los usuarios, lo que ha provocado un agujero de 8.000 millones de euros en las arcas públicas. Para revertir este déficit, el gobierno español ha propuesto peajes en las autovías y un sistema de pago por uso para las vías de alta capacidad, dentro del plan de recuperación postcovid con fondos europeos.
Portugal, el espejo en el que reflejarse
Con esta propuesta, el Estado se inspira en el modelo de Portugal, que tiene un sistema de cobro adicional que incluye autovías. En el país luso, como también pasa en Polonia, los vehículos deben estar registrados y se les cargan importes mediante unos arcos con cámaras que han instalado en las carreteras.
Otro modelo de pago es el que tienen un gran número de países centroeuropeos, como Austria, Suiza, Chequia, Eslovaquia, Eslovenia o Hungría, con el llamado sistema de viñeta, en el que el conductor paga un precio cerrado por circular por las carreteras. En el caso austríaco, por ejemplo, son 80 euros anuales. Cataluña quería implantar este modelo, pero finalmente ha aceptado compartir sistema con toda la red viaria española.
A su vez, Francia conserva un modelo mixto parecido al que tiene actualmente el Estado español y, de forma completamente opuesta, Italia tiene casi todas las carreteras gestionadas por empresas privadas de peaje. Por el contrario, en Alemania, Bélgica, Países Bajos o Dinamarca, toda la red viaria es libre y financiada con los presupuestos estatales, con pequeñas excepciones, como por ejemplo los vehículos pesados, que sí deben pagar por circular.
¿Quieres ser el primero en recibir las últimas noticias sobre 11Onze? Clica aquí para suscribirte a nuestro canal de Telegram
Totalment d’acord amb la Mercè: curiós que el manteniment de les carreteres sigui un problema des que desapareixen els peatges a Catalunya…
Això es Lluís, com a mínim, curiós, és.
El sistema alemany , belga etc es una manera de fe pagar els Camions
Correcte Ricard, la idea és aquesta i sembla bona.
👍
💛
Disculpeu per la tabarra, però el tema és important. Estic d´acord amb el Sergi. He encetat el meló de la doble via precisament perquè no és tan fàcil dir que pagui qui tingui cotxe o qui utilitzi l´autopista .Tenir una xarxa viària digne a tot Catalunya és el començament per evitar la discriminació dels habitants de les zones no centrals. Molt important, on hi ha més accidents greus és a les carreteres d´un sol carril. L´exemple de l A-7 a Tarragona és claríssim. Si la AP-7 hagués estat gratuïta no s´hauria fet .
Gràcies
No et preocupis per això està la plaça, és veritat les carreteres són infraestructures d’estat i tots, directament o indirectament n’em gaudim!
No deixa de ser curiós que el manteniment de les autopistes esdevé un problema quan Catalunya deixa de pagar peatges estatals. Els de la Generalitat encara duren.
En quan al tema de pagar per circular està bé sempre que hi hagi una alternativa. Pots anar a la escola pública o voluntàriament a la privada. O la Sanitat pública universal o voluntàriament privada. No tothom viu i treballa a l´àrea metropolitana. de Barcelona Per altra banda ja es paga per tenir cotxe, és l´impost municipal de circulació, purament recaptatori, i en poc temps l´impost sobre el CO2
És veritat que has de tindre les dues possibilitats, però crec que també trobo ineficient tindre dues vies d’alta capacitat per anar al mateix lloc encara que una t’eviti 10 min, ja que a part de gastar-te més diners, fas més destrossa a la naturalesa. Un cas que passava antigament era el tram de l’A-7 de Tarragona a l’Hospitalet de l’infant que té el recorregut paral·lel a l’AP-7, que van haver de desdoblar perquè la gent es matava a l’antiga nacional 340 i que ara tenim 2 autopistes per mantenir, quan la solució real i més econòmica hages sigut treure-li la concessió a la concessionària de l’autopista i ampliar la AP-7 a les necessitats del tràfic i ara tindríem una autovia per mantenir.
Jo seria partidari de la vinyeta ja que abarateix el preu a qui més l’utilitza (necessita). Posar-ho als pressupostos generals inclou també els que no tenen cotxe
És veritat que realitzar un copagament per a qui més utilitzen les carreteres és un mètode lícit que pot ajudar també a reduir les emissions, però crec personalment que encara que no tinguis cotxe i que no utilitzes directament la carretera, algun cop aniràs al cotxe d’algú (amic o familiar) per anar algun lloc, o les mercaderies del super on vas a comprar, les han portat a través d’una carretera el més probable, per això crec més en el mètode que utilitza Alamània, ja que són infraestructures d’estat, encara que no les utilitzes directament sense elles no podries viure. Moltes gràcies, pel teu comentari a la plaça!
L’opció de Catalunya em sembla més que perillosa
L’opció alemanya per a mi és la millor
Gràcies, per les vostres opinions a la plaça això fa que l’enriqueixin!
Opino com tu Alicia, crec que Catalunya ha escollit malament, el millor és l’Alemany o, en el seu defecte el sistema vinyeta….