¿Cuánto dinero puedo tener en el extranjero?

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha tombat la norma que obliga a declarar a Hisenda el patrimoni a l’estranger, perquè la considera “desproporcionada”. Per això, ara, el govern espanyol haurà de modificar la llei. Però, mentrestant, què exigeix exactament el Reial decret 1065/2007? A 11Onze fem un resum de la normativa.

 

Efectivament, segons el Reial decret 1065/2007, ara per ara no cal declarar el patrimoni a l’estranger que no sigui superior a 50.000 euros. Així ho especifica l’article 42 bis, punt 4, quan anuncia que “no existeix l’obligació d’informar sobre cap compte quan els saldos […] no superin, conjuntament, els 50.000 euros”. Tanmateix, en cas de superar aquesta quantitat, sí que s’ha d’informar de tots els comptes a l’Agència Tributària a través del Model 720.

Aquest model 720 es va introduir el 2012 quan l’aleshores ministre d’Hisenda del Partit Popular, Cristóbal Montoro, va decidir perseguir els patrimonis a l’estranger per augmentar la recaptació de l’Estat durant els pitjors anys de crisi financera. Montoro va defensar la mesura com una “regulació fiscal necessària”.

És precisament aquest Model 720 el que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) considera “il·legal”, perquè imposa un sistema de sancions massa alt. La sentència del tribunal europeu és demolidora. Argumenta que l’Estat espanyol persegueix la lliure circulació de capitals reconeguda per la Unió Europea amb una “restricció desproporcionada”.

Per això, l’actual ministra d’Hisenda del PSOE, María Jesús Montero, que fins ara mirava cap a una altra banda a l’espera de la decisió del TJUE, ha afirmat que l’Estat reformarà la llei. Si no ho fes, Espanya  podria ser multada per Brussel·les. La sentència, que no és explícita en aquests termes, també obre la porta a reclamacions de totes aquelles persones que s’han vist obligades a pagar les sancions que recull la normativa.

Però què diu, exactament, el Reial decret 1065/2007? A continuació, recollim els tres dubtes més freqüents. Alhora, sobretot ara que la norma ha estat impugnada, recomanem resoldre qualsevol dubte amb l’assessorament d’un expert legal.

 • Quina informació exigeix presentar a Hisenda? Ara per ara, cal informar de la raó social de l’entitat financera o de crèdit, així com del seu domicili. També s’ha d’entregar la identificació completa dels comptes, amb la data d’obertura i cancel·lació o les dades de concessió i revocació de l’autorització d’un crèdit. A més, cal presentar els saldos dels comptes a 31 de desembre i el saldo mitjà corresponent al darrer trimestre de l’any, tal com recull l’article 4 de la Llei 10/2010 de prevenció del blanqueig de capitals i finançament del terrorisme.
 • Quan s’ha de presentar el Model 720? Segons queda recollit a l’article 42 bis, punt 5, el model s’ha de presentar entre l’1 de gener i el 31 de març de l’any següent al qual es refereix la informació a aportar. Aquesta informació s’ha de presentar cada any si, tal com recull la normativa, “qualsevol dels saldos conjunts […] hagués experimentat un increment superior als 20.000 euros respecte dels que es van determinar en la presentació de la darrera declaració”.
 • Em poden sancionar si no ho faig? Sí, i de forma “desproporcionada”, segons ha considerat el TJUE. Per això, cal demanar ajuda al teu assessor jurídic, que analitzarà si es pot incórrer en alguna sanció, segons la Llei 58/2003, de 17 de desembre.

Per tal de gestionar bé el teu patrimoni i esvair dubtes, recomanem sempre buscar assessorament legal especialitzat. En qualsevol cas, se superin o no els 50.000 euros, la ciutadania ha de continuar fent la declaració de la renda al país on resideix fiscalment.

 

11Onze és la comunitat fintech de Catalunya. Obre un compte descarregant la super app El Canut per Android i Apple. Uneix-te a la revolució!

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Economia

El govern em pot embargar els estalvis?

5min lectura

El nou projecte de Llei de Seguretat Nacional obre la

Finances

T’ajudem contra les traves financeres

4min lectura

A 11Onze protegim tots els clients que se senten

11Onze

Els fons de garantia són prou garantia?

4min lectura

Els experts en economia fa temps que avisen d’una realitatEquip Editorial Equip Editorial
 1. Daniela SimónDaniela Simón says:
 2. Jordi MorenoJordi Moreno says:
  Jordi

  No sabia l’existència d’aquest model 720. Gràcies per la informació👍

  • Jordi CollJordi Coll says:
   Jordi

   No es mereixen, Jordi, i moltes gràcies pel teu comentari.

   Hace 2 años
 3. Jesus Manuel Nuňez TizadoJesus Manuel Nuňez Tizado says:
  Jesus Manuel

  Moltes gràcies

 4. Mercè ComasMercè Comas says:
  Mercè

  Bona informació pels temps convulsos actuals. No es broma.

  • Càrol RafalesCàrol Rafales says:
   Càrol

   No és broma, no… és una informació important a tenir en compte. Gràcies, Mercè, pel teu comentari.

   Hace 2 años
 5. Francesc Sancho capdevilaFrancesc Sancho capdevila says:
  Francesc

  Informació molt útil i aclaridora, gràcies

 6. Laura León AmatLaura León Amat says:
  Laura

  Molt ben explicat. Aclaridor, merci

 7. Pere SorianoPere Soriano says:
  Pere

  Gràcies per les explicacions.

  • Pilar Oltra Vigueras says:

   Celebrem que t’agradi Pere, moltes gràcies per seguir-nos.

   Hace 2 años
 8. Francesc Rossell EliasFrancesc Rossell Elias says:
  Francesc

  Aquest estiu ja vaig escriure un comentari on deia que aquesta mesura ja em semblava il·legal, tal i com finalment ha dictaminat el tribunal europeu.

  Cal tenir en compte que la UE implica que TOTS els estats que la formen han de permetre la lliure circulació de persones i béns. Els bancs ja estan obligats a comunicar a les respectives hisendes estatals els béns que custodien dels diferents ciutadans. No cal doncs que el ciutadà hagi de fer-ho.

  Hem de tenir clar que som ciutadans europeus i podem dipositar els nostres estalvis on vulguem. Jo, per exemple tinc un compte en un banc francès perquè em remunera els meus estalvis amb un 0,5%, és poca cosa però és més del que em donaria qualsevol banc d’aquí.

  Evidentment que declaro els guanys, però és la banca francesa qui fa els comunicats a la hisenda espanyola, i a més a més, quan ho fa m’ho comunica.

 9. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
  Manel

  Gràcies, molt aclaridor.
  Per cert, em podeu confirmar si el model D6, ara només s’ha de presentar si superes el 10% del capital de la empresa en la q estàs invertit?
  Gracies

  • Laura Bunyol Bartrina says:

   Hola Manuel, gràcies per la teva aportació. Certament, és molt interessant tenir en compte aquests detalls i bé, com que volem que estiguis molt ben informat et recomanem dirigeixis aquestes preguntes més cap a algun gestor o assessor fiscal. Moltes gràcies.

   Hace 2 años
 10. Josep RosJosep Ros says:
  Josep

  I en cas de Criptomonedas? S’han de declarar si encara no has tret beneficis? O sigui, no han sigut venudas com a benefici.

  • Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
   Manel

   En la declaració de Renda no les hauràs de declarar fins q no les venguis, ara bé si q les hauràs de tenir en compte pel model 720, es a dir si amb els saldos bancaris i altres actius financers com puguin ser les criptomonedes, entre tots ells superes els 50.000€, estaràs obligat a presentar aquest model.

   Hace 2 años
  • Jordi CollJordi Coll says:
   Jordi

   Per lògica només s’han de declarar els beneficis obtinguts, com quan compres qualsevol altre tipus de producte financer. Moltes gràcies pel teu comentari, Josep!!!

   Hace 2 años
 11. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
  Alicia

  Gràcies molt ben explicat, molt aclaridor

 12. Josep RuaixJosep Ruaix says:
 13. Josep RouraJosep Roura says:
  Josep

  Jo no passo de 50000€ a l’estranger, i només hi tinc el compte d’11. He d’incloure informació del compte d’11 a la declaració de la renda?

 14. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
 15. Daniela SimónDaniela Simón says:

Deja una respuesta

App Store Google Play