Oller del Mas: vi, enoturisme i benestar

El celler Oller del Mas, DO Pla de Bages, es troba a tres quilòmetres de Manresa, entre Montserrat i el Cardené, i comparteix la passió de fer vins amb el turisme del vi i del benestar. La nissaga familiar té una llarga història de relació amb la terra i, de manera intermitent, amb l’elaboració del vi. Es té constància que la família de Frank Margenat, actual gerent i propietari, hi és present des de l’any 964. Ell és la 36a generació. 

 • Enoturisme

Per Frank Margenat l’enoturisme és el core del negoci i el vinculen en el benestar personal. 

“La llarga història familiar, la feina que es fa cada dia a la terra, al celler, li donem valor amb l’enoturisme. El visitant pot viure directament la feina que fem, qui som i d’on venim. Per nosaltres és molt important escoltar les persones, veure la seva reacció en el moment de tastar el nostre vi. És com tancar el cercle de tot el que fem, amb una experiència completa”.

Considera que falta molt camí per recórrer en el camp de l’enoturisme, malgrat que “s’estan fent coses molt ben fetes”. Diu que el país hi ha un problema general, “no li donem valor a tot el que tenim a tocar. És per això que tenim uns vins amb uns preus baixíssims comparats amb els quals s’ofereixen en altres parts del món”. Per a ell, la millor manera de donar-li valor, és obrint les portes del celler i ensenyar el que fan, des del treball a la vinya, fins a la feina del celler. “També és una manera de posar-nos pressió a nosaltres mateixos perquè si ensenyes el que fas al client directament i veus la seva reacció, saps que és el que li agrada i el que no, i et pressiona perquè ho milloris”.

 • Celler del benestar

Assolir el benestar personal és la guia de tots els serveis que es poden trobar al Celler Oller del Mas. Tot gira al voltant d’assolir el benestar del visitant, ja sigui a través del servei d’allotjament (té 20 cabanes), de restauració, del Club Innat, del wellness (salut i bellesa), etc. “Nosaltres volem ser el celler del benestar, no només d’aquí, sinó de tot el planeta – explica Frank Margenat- tenim molts departaments i molts serveis, des d’hípica, lloguer de bicicletes, anàlisis de salut, etc. l’objectiu dels quals, és assolir el benestar total. Oferim serveis que van des de la nutrició a la cirurgia estètica no invasiva. Guiats sempre per la filosofia de respecte a l’entorn, tots els tractaments i productes són basats en productes naturals i alguns d’ells basats en productes del raïm”. 

El mercat al qual es dirigeix Oller del Mas és el català, tot i que l’any 2019 van rebre més de 65.000 visites de turistes internacionals, bàsicament asiàtics i nord-americans. El seu  producte va dirigit al client de proximitat. “Un bon vi el podem trobar a qualsevol lloc del món. Però el que tenim nosaltres, només ho podem viure aquí, al cor de Catalunya. Les característiques dels nostres vins són el reflex de la terra on els cultivem”. A Oller del Mas són conscients d’on es troben i planten les varietats de raïm que millor s’adapten al terrer que treballen. Amb la feina dels últims anys han pogut comprovar que les varietats ancestrals són les que millor s’adapten i donen excel·lents resultats. Han recuperat varietats com el picapoll i la malvasia manresana i han tret al mercat un vi 100% monovarietal:  “Hem posat molta voluntat en recuperar aquestes varietats que ens donen més identitat, més expressivitat, més autenticitat, perquè expressen la climatologia i el paisatge que tenim al nostre voltant”. La seva filosofia de respecte a l’entorn fa que totes les feines a les vinyes es facin amb tractaments ecològics i, els darrers anys, també, amb tècniques basades en la biodinàmica.

 • Som responsables del que fem

Frank Margenat es mira el futur amb optimisme i alhora amb prudència. Considera que les persones són responsables del que fan i diu que les que treballen al camp, amb l’agricultura i el paisatge, han de tenir una cura especial. 

Explica que si Oller del Mas ha arribat a la trenta-sisena generació, és perquè s’ha tingut aquesta visió global: “Tenint en compte que venim de tantes generacions, quan prenc decisions, penso en quin efecte tindrà aquella acció d’aquí a uns 10, 30, 50, 100 anys. Quan enfoques les coses des d’aquest prisma global, de més llarg termini, costa més equivocar-te, i la repercussió per la família i l’entorn és més baix”.

Com a exemple d’aquesta filosofia, a Oller del Mas hi trobem que el servei d’allotjament és en 20 cabanes, les quals són construïdes amb materials naturals, totalment integrades al paisatge, que funcionen amb energies renovables (solar, geotèrmia i aerotèrmia) i estan perfectament aïllades. 

Margenat explica que l’any que ve volen assolir la petjada de carboni negativa en tot el procés d’elaboració del vi.

Oller del Mas treballa per oferir el millor producte i contribuir al benestar de les persones que gaudeixen dels seus vins i serveis. Aquesta feina s’ha vist premiada diverses vegades i enguany ha rebut el Premi Vinari a la Millor Activitat Enoturística Premium de l’Any per la visita al Celler amb tast i dinar menú degustació maridat amb l’enòleg i el propietari del  celler. També ha tingut un reconeixement com a una de les millors vinyes del paisatge vitivinícola.

Vols ser el primer a rebre les últimes notícies sobre 11Onze? Clica aquí per subscriure’t al nostre canal de Telegram

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Cultura

Celler Bouquet d’Alella

5min lectura

Des de fa 5 segles que la família Boquet està al capdavant de les terres situades al Maresme i

Tecnologia

Coneix el MORA: Mercat Online de Raïm

2min lectura

Com a consumidors estem avesats a què les noves

Cultura

Vins profundament empordanesos

5min lectura

Anna Espelt, directora i enòloga del celler, es planteja laEquip Editorial Equip Editorial
 1. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
  Alicia

  M’ha fet venir ganes de venir

  • Jordi CollJordi Coll Planas says:
   Jordi

   Doncs ja ho saps, Alícia… Moltes gràcies pel teu comentari.

   Fa 3 anys
 2. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:

Deixa una resposta

App Store Google Play