El Banc d’Espanya recomana tenir efectiu a casa

Tot i la digitalització de l’economia, en moltes llars encara existeix el costum de guardar diners en efectiu per a fer front a possibles emergències. D’aquí ve que el Banc d’Espanya hagi donat una sèrie de consells sobre la quantitat de diners en metàl·lic que és recomanable tenir a casa.

 

Per bé que els mètodes de pagament digitals cada vegada guanyen més popularitat, pagar en metàl·lic per les despeses del dia a dia i guardar diners en efectiu a casa encara són unes pràctiques molt esteses entre una gran part de la ciutadania. De fet, segons un informe del Banc d’Espanya, l’ús dels bitllets i les monedes continua sent el mitjà de pagament més utilitzat diàriament (65%) pels espanyols en establiments físics.

Mentre que per norma general la gent manté els seus estalvis en un compte bancari o els protegeix de la incertesa econòmica comprant actius segurs com l’or, també acostuma a disposar d’una certa quantitat de diners en efectiu a casa per a fer front a possibles imprevistos o pagaments que encara requereixen fer-se en metàl·lic.

Actualment, no existeix cap regulació que limiti la quantitat de diners que els ciutadans poden guardar en els seus domicilis. El Banc d’Espanya aclareix que no hi ha cap quantitat màxima de diners que puguem guardar a casa i que és una pràctica legal, sempre que la procedència dels diners sigui lícita i hagi estat prèviament declarada a l’Agència Tributària.

El mateix Banc d’Espanya recomana que els ciutadans guardin diners en efectiu en les seves llars per a emergències. Així mateix, incideix en la importància que tenen els diners físics per al conjunt de la població, destacant que es troben “a l’abast de tothom i permeten fer pagaments a aquells que no tenen comptes bancaris”.

Quant a la quantitat de diners que hem de guardar a casa, això depèn de les circumstàncies de cada llar. Per tant, cal valorar les necessitats personals i les despeses fixes en àmbits com el de l’habitatge, l’alimentació o el transport, entre altres. Així doncs, des del Banc d’Espanya no es dona una xifra específica, però es recomana que aquesta quantitat hauria de permetre cobrir entre 6 i 12 mesos de despeses fixes mensuals.

 

Riscos de guardar diners en efectiu a casa

La seguretat és un dels principals factors que hem de tenir en compte si tenim diners metàl·lic a la nostra llar. Per molt ben amagats que tinguem els nostres diners, sempre hi ha la possibilitat que es produeixi un robatori. En aquest context, és essencial la contractació d’una assegurança de la llar que cobreixi aquestes possibles pèrdues.

Una altra variable a tenir en compte és la inflació. El Banc d’Espanya avisa que, per bé que guardar diners a casa és totalment legítim, la inflació pot devaluar la quantitat de diners que guardem a casa al llarg del temps. Dit d’altra manera, els diners no creixeran al mateix ritme que la inflació si els guardem a sota el matalàs.

Per altra banda, a l’hora de fer servir aquests diners que guardem a casa, cal tenir en compte que, des de fa més de dos anys, els pagaments en efectiu van quedar limitats a un màxim de 1000 €. Tot i que la llei permet certes excepcions, passar-te d’aquest límit legal, comportarà una bona multa d’Hisenda.

 

Si vols descobrir la millor opció per protegir els teus estalvis, entra a Preciosos 11Onze. T’ajudarem a comprar al millor preu el valor refugi per excel·lència: l’or físic.

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Estalvis

Guardar diners a casa és segur?

4min lectura

Tota la vida hem sentit a dir que tenir diners en...

Management

Assegurança de la llar: conceptes bàsics

4min lectura

Contractar una assegurança de la llar és essencial per...

Finances

Mitjans de pagament: menys efectiu i més control

3min lectura

Els pagaments en efectiu, menys controlables per...Equip Editorial Equip Editorial
 1. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
 2. Josep Grifoll SauríJosep Grifoll Saurí says:
  Josep

  Si a l’Estat Espanyol hi ha vora 19 milions de llars i suposem una reserva d’efectiu tipus de 3,000€ per llar, tindríem uns 57.000 milions € fora dels canals d’inversió. A partir d’aquí, hom pot especular sobre les raons del Banco de España per formular dita recomanació.

  • Jordi CollJordi Coll says:
   Jordi

   Doncs sí, penso igual, ens guien i ens porten cap a unes coses, com la desaparició de l’euro físic i la implantació dels diners digitals, i per altra banda ens recomanen tenir diners a casa per passar mig any o un any, i que segons la família, podria significar tenir a casa més de 20.000 euros, i clar, si llavors t’enxampa el govern, au, feina a demostrar que són rendes del treball i no diners en negre…, la veritat, ni cap ni peus… Moltes gràcies pel teu comentari, Josep!!!

   Fa 6 mesos

Deixa una resposta

App Store Google Play