Set trucs per reduir la factura de la llum

El marge d’estalvi en l’ús d’aparells elèctrics a casa és molt ampli. Tan solsel mode ‘stand by’ suposa més del 6 % del consum elèctric de les llars.

 

Has deixat tota la nit el mòbil carregant? Vas apagar la televisió amb el comandament a distància en anar-te a dormir? Tens la consola en ‘stand by’? Un informe de la Universitat de Califòrnia calcula que la suma de tota aquesta energia que malgastem amb els electrodomèstics i aparells elèctrics domèstics suposa entre el 5 i el 10 % del consum elèctric de les nostres llars i l’1% de les emissions de CO₂.

Cada dia volen centenars de watts a través de televisions, consoles de videojocs, sistemes d’aire condicionat, microones, equips de so, lectors de DVD, descodificadors o la càrrega d’ordinadors, raspalls de dents, telèfons sense fils i mòbils mentre no els utilitzem. De fet, qualsevol aparell amb una pantalla de visualització o un rellotge intern consumeix energia les 24 hores del dia, plogui, nevi o faci sol.

L’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia estima que només el mode ‘stand by’ dels aparells elèctrics origina el 6,6 % del consum elèctric de les llars a l’Estat espanyol. L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) disposa d’una calculadora en el seu web per a comprovar el consum i despesa anual que suposa aquest mode de repòs en diferents aparells elèctrics.

 

Envoltats de vampirs elèctrics

Aquests vampirs elèctrics es troben repartits per tota la casa: cuina, saló, habitacions i bany.

A la cuina podem trobar el microones, el forn, la cafetera elèctrica, la caldera, la rentadora o qualsevol electrodomèstic amb rellotge digital. És probable que alguns d’ells acumulin més consum elèctric mentre no els utilitzes que en els moments puntuals en què els poses en marxa.

Pel que fa al saló, la televisió, la consola de jocs o l’equip de música són típics vampirs energètics si els deixem en ‘stand by’. I el ‘router’ consumeix una considerable quantitat d’energia innecessària mentre dormim.

Deixar tota la nit el mòbil carregant en un endoll de l’habitació també és un balafiament energètic. I altres possibles fonts de consum incessant a les habitacions són el radiodespertador, els equips informàtics, les televisions supletòries i les consoles connectades a la xarxa.

Fins i tot a bany podem estar malbaratant energia les 24 hores, per exemple, a través del carregador del raspall elèctric si no el desendollem en acabar de carregar.

 

Com protegir-se dels vampirs elèctrics

Alguns hàbits poden ajudar-nos a reduir de manera senzilla la factura elèctrica i les emissions de CO₂:

  1. Desendollar els carregadors en acabar de carregar els dispositius. Els carregadors consumeixen electricitat sempre que estan endollats, encara que no estiguis carregant cap dispositiu o ja s’hagi carregat per complet. I això no només afecta als carregadors del mòbil i del portàtil. La base del raspall elèctric també consumeix electricitat si la deixes endollada.
  2. Evitar el ‘stand by’. Tot el que no sigui apagar per complet un dispositiu que no estem utilitzant suposa un balafiament innecessari d’energia que es tradueix en molts euros l’any a la nostra factura.
  3. Aprofitar la calor residual de la placa vitroceràmica. Pots apagar-la una mica abans que el menjar s’acabi de cuinar per a no desaprofitar la calor residual.
  4. Utilitzar regletes amb interruptor. Si utilitzes diversos dispositius elèctrics de manera conjunta, com l’ordinador, la pantalla i la impressora, endolla’ls a una mateixa regleta amb interruptor. Així podràs desconnectar-los fàcilment amb un sol clic a la nit o quan marxis de vacances.
  5. No obrir constantment el frigorífic. Cada vegada que obres i tanques el frigorífic o el congelador, perden temperatura i augmenten el seu consum elèctric, especialment si ho fas amb brusquedat.
  6. Mantenir desconnectats els aparells elèctrics que no fem servir amb freqüència. Si tens un equip de música que només escoltes els diumenges, per exemple, més val que el tinguis desendollat la resta del temps per a evitar un consum innecessari.
  7. Desendollar el ‘router’ quan no l’utilitzem. Tret que facis descàrregues a l’ordinador durant la nit, és innecessari mantenir encès el ‘router’ mentre dorms o quan estàs fora de casa.

Invertir per a estalviar

Més enllà d’aquestes mesures, que pràcticament no requereixen cap inversió, podem retallar encara més la factura de la llum si invertim en electrodomèstics i bombetes més eficients. En el cas dels primers, la catalogació contempla de la A (els més eficients) a la G (els menys eficients). Quant a les bombetes, les led suposen un important estalvi d’energia i tenen una major vida útil.

 

11Onze és la comunitat fintech de Catalunya. Obre un compte descarregant la super app El Canut per Android o iOS. Uneix-te a la revolució!

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Estalvis

‘Microdespeses’

3min lectura

Són petites despeses quotidianes que, al cap de l’any, suposen un daltabaix important

Estalvis

Despeses formiga

4min lectura

La pujada de preus descontrolada i una inflació que es dispara a màxims històrics

“Hem d’aprendre a reduir despeses”

1min lectura

Toca mirar les despeses fixes i aprendre a gestionar-les de



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  2. Francesc Estafanell PujolFrancesc Estafanell Pujol says:
    Francesc de Borja

    Bons consells que m’afanyaré a seguir

  3. Carles MarsalCarles Marsal says:
    Carles

    Gràcies 👌

  4. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
    Manel

    Gràcies pels consells

  5. Mercè ComasMercè Comas says:
    Mercè

    No se m´hagués ocorregut mai que els carregadors si estan sempre endollats també gastessin, i molt menys el del raspall de les dents.!
    Gràcies pels consells!

  6. Jordi MorenoJordi Moreno says:
    Jordi

    Molt bons 7 consells👏👏👏👌

Deixa una resposta

App Store Google Play